Hana Holková

Hana Holková Zdroj: Jan Malý Jr.

Petra Yamina Wolf
Petra Staňková
Andrea Zapletalová
Zoja Vlčková
5
Fotogalerie

Ezoterika jako terapie. Čemu máme věřit?

Trápil vás nějaký problém, tápali jste ve svém životě nebo jste nedokázali dospět k nějakému rozhodnutí a vaše kroky vás místo do ordinace lékaře nebo psychologa zavedly ke kartářce, numeroložce či léčiteli? Oslovili jsme pětici žen, které se zabývají alternativními formami terapie, aby nám popsaly, jak jejich práce vypadá.

Energetická automatická kresba

Andrea Zapletalová

Pracuji s energií, komunikuji s dušemi, využívám automatickou kresbu. Sama jsem si prošla náročným obdobím a seznámila jsem se s terapeutkou, která mi začala ukazovat, co je duše, karma, co znamenají rodinné konstelace. Docházela jsem k ní na sezení a intenzivně s ní spolupracovala. Postupně se mi začaly samy otevírat dveře k tomuto druhu terapie, o které jsem se na vlastní kůži přesvědčila, že mi velmi pomohla. Nemám za sebou žádné kurzy, když máte otevřené vědomí, žádné nepotřebujete.

Kartářka používá karty, já používám energetickou automatickou kresbu. Má práce spočívá v tom, že se stanu médiem. Napojím se na duši klienta a stanu se zprostředkovatelem nejčistší informace duše člověka o něm samotném, a tak mu můžu ukázat cestu k uzdravení jeho duše, ducha i těla.

Ale to, jestli se klient rozhodne, že se vydá na cestu k uzdravení, si musí rozhodnout sám. Nikoho nepřemlouvám, vím, že za tím je velká práce.

Chci, aby duše pomocí mne dostala otázky, protože pak jsme o problému nuceni přemýšlet. Otázkami přes duši pak vyplouvají informace na povrch do přítomnosti. Je to nejčistší informace v přítomném okamžiku o lidech samých. Při prvním sezení rozkreslím obraz, na něm se vyjeví například určité bloky, o kterých si s klientem povídáme a otevřeme důležitá životní témata. To, co se nakreslí, je energie, má to určitou vibraci a rozměr.

Kresba mi řekne, jaký problém klient má v přítomném okamžiku řešit jako první. Člověk ho pak dokáže nahlédnout z jiného úhlu pohledu. Tím, jak ho začne vnímat jinak, začne si v realitě kolem sebe všímat jiných věcí, událostí, a tím se dá šance jinému toku energie, která může mít teprve sílu a vibraci a může nás v realitě posunout jinam.

Samozřejmě pak trvá nějaký čas, než se z nějakého bloku, disharmonie stane harmonie a soulad. Důležitý je výsledek, ale cesta k cíli je vítězství.

Pokračování 2 / 5

Vaginální mapování

Petra Yamuna Wolf

Vystudovala jsem jednooborovou psychologii, ale už na školu jsem nastupovala s tím, že chci s lidmi pracovat jinak. Kombinuji více způsobů, mám širokou paletu technik, a když vidím, že by se něco z nich dalo použít, udělám to. Vedle šamanského léčení, intuitivní terapie, arteterapie, rodinných konstelací poskytuji také vaginální mapování. Tomu se ve své praxi momentálně věnuji nejvíc.

Vyhledávají mne ženy, které trápí problémy v intimní oblasti. Přicházejí ke mně ženy po mateřské, které si po prodělaných porodech stěžují na úbytek libida, nebo ženy, které zažily v této oblasti nějaké trauma – byly zneužívané, znásilněné nebo zažily pokus o znásilnění. Někdy jsou to i ženy, které za sebou nemají žádnou takovou traumatickou událost, ale například se jim přihodilo, že při milování zažily nepříjemné pocity, které je dohnaly až k pláči a ony samy vůbec neměly tušení proč.

Nepříjemné zážitky mají totiž tendenci v těle „zamrznout“. Prostřednictvím dotykových technik se snažím uvolnit nashromážděná traumata, stresy, strachy i bolesti. Znovu oživit necitlivá místa a uvolnit celé tělo. Hodně pracuji i s dechem, protože jím se dostáváte do kontaktu s tělem a tělo se jím oživuje.

S klientkami se propojuji na určité energetické úrovni a vnímám, co se v nich děje. Pomáhám jim vydechovat nebo vykřičet věci, když to ony samy nedovedou takto expresivně vyjádřit. Důležité je, aby se tady ženy cítily bezpečně. Může se ale stát, že se objeví někdo, kdo se na to, co dělám, nehodí. Není to typ člověka, který by byl ochotný jít do věcí s intenzitou a vervou. Terapie, kterou poskytuji, nezůstává na povrchu, opravdu jdu s klienty do velké hloubky a intenzity. Neskrývám, že to může někdy i bolet. Není to hlazení, mazlení nebo nějaká erotická služba, je to opravdu fyzicky i psychicky velmi náročný proces.

Na konci ale stojí výrazná a hluboká změna. A lidé jsou dnes velmi vnímaví k tomu, že vzít si pilulku nebo užít jiná rychlá řešení bolesti je velmi krátkozraká cesta, protože se neřeší příčina, ale pouze to, co zůstává na povrchu a je vidět.

Petra Yamina Wolf
Petra Yamina Wolf | Zdroj: Jan Malý Jr.

Pokračování 3 / 5

Andělské léčení

Hana Holková

Vždycky mě zajímalo, proč jsem tady a jaký to má smysl. Při léčbě astma a dalších zdravotních potíží jsem kromě lékařské péče prošla různými druhy alternativního léčení, které vesměs na chvilku vždy zabralo, ale pak se jako ve spirále symptom vrátil zpět. Je to asi šest let, co jsem objevila andělské léčení a zjistila, a na sobě vyzkoušela, že odstraňuje příčiny úplně a symptomy se již nevracejí.

Absolvovala jsem kurz Andělské terapie podle americké psycholožky Doreen Virtue a používala jsem principy sama na sebe nebo na své blízké, neodhodlala jsem se je nabídnout širšímu okolí. Zanedlouho mi ale začala přicházet znamení, že bych mohla inspirovat tím, co jsem na vlastní kůži vyzkoušela a začala jsem poskytovat terapie.

Klienty především inspiruji svým životním příběhem. Píšu „Slunečník“ – newsletter o tom, čím já nebo moji klienti procházíme a když se v tom člověk najde, tak mě osloví. Klienty učím najít příčinu trápení a odstranit ji. Učím je přestat se litovat a převzít zodpovědnost za svůj život, protože jsme to my, kdo si ho tvoříme. Učím je postavit se strachům.

Opustit staré vzorce chování, odstřihnout se od minulého a žít život v přítomnosti. To nejdůležitější je naučit se principům pozitivního myšlení a pozitivním afirmacím. Každá terapie vypadá úplně jinak. Ale co je společné, všem klientům říkám, že práce, kterou uděláme na terapii, je 50 procent a zbylých 50 procent je na nich.

Na terapiích ukazuji směr, tlumočím doporučení, a je jen na lidech samotných, zda je budou dodržovat či nikoli. Pokud někdo pořád jen mluví a nic nedělá, nejde mu pomoci. Svět se teď hodně otevírá a i lidé, do kterých by to dříve nikdo neřekl, se vydávají na různé alternativní cesty. Lidé chtějí vědět víc, chtějí vědět příčinu svých nemocí a neduhů.

Například při opakovaných angínách může příčina spočívat v zablokované komunikační oblasti. Moji klienti, stejně jako já, zjistili, že prášek může být fajn, jako první pomoc určitě, ale neřeší většinou příčinu, ale důsledek. A podívat se do vlastního nitra na příčinu nemoci může být bolestné, ale na druhou stranu velice osvobozující.

Hana Holková
Hana Holková | Zdroj: Jan Malý Jr.

Pokračování 4 / 5

Shiatsu masáže, astrologie, čínská medicína, homeopatie

Zoja Vlčková

Pracuji s každým teď a tady. Co v danou chvíli člověk potřebuje, to použiji. Lidé se na mě obracejí se zdravotními problémy, ale i s nějakou všeobecnou nespokojeností v životě. Často si stěžují na absolutní únavu a vyčerpanost. Nebo se ocitají na životní křižovatce a nevědí, jakou cestou se vydat. V současné době mě vyhledávají více ženy, které zjišťují, že nejsou vůbec spokojené se svým životem, s prací, v níž nevidí smysl.

Využívám i astrologii a díky ní také vidím, že jejich dispozice je jinde. A ženy samy postupem času na své nové místo přijdou. Když s nimi nějaký čas pracuji, jsou potom samy schopné změnit pracovní pozici a ukotvit se v tom, co je baví. Jde o to, najít sebe sama a být tím, kým jsem. Práce s lidmi je hodně o důvěře. Mám za sebou nějakou cestu, zkušenosti a nemám problém je s lidmi sdílet.

Hodně věcí u mě funguje proto, že jsem si to sama zažila. A lidé to sami cítí, že to není ani vyčtené nebo někde nastudované, ale že tam je vlastní zkušenost a prožitek. Pracuji s energií. To nejdůležitější je, aby se tělo zharmonizovalo a doplnila se energie. Ke každému člověku, který mě vyhledá, jde energie jinak, ke každému přistupuji naprosto individuálně. A mým úkolem je, aby skrze mne jako zprostředkující kanál proudila co nejčistší energie.

V tom spočívá moje úloha – držet se v čisté rovině. Je to vždy otázka několika měsíců, než se tělo zharmonizuje, potřebuje to čas. Platí zde, jako v celé psychosomatice, že člověk sám má nástroj v ruce, že může se životem udělat to, co potřebuje. Říkám „zaplať pánbůh za nemoc“, protože díky ní může člověk na sobě neuvěřitelně zapracovat.

Hodně lidí, kteří ke mně přijdou, projdou nějakou zdravotní peripetií, lékaři je dají dohromady, ale ne zcela. To je ale úplně v pořádku, protože naše zdraví je naše zodpovědnost. Cílem je člověka naučit, že on sám je ten, který si může pomoct. A klienta doporučím klidně i někam jinam, když cítím, že je to potřeba. Někdy člověk prostě potřebuje antibiotika nebo antidepresiva, je to takový most, než se začne pracovat na odstranění příčin nemoci.

Zoja Vlčková
Zoja Vlčková | Zdroj: Jan Malý Jr.

Pokračování 5 / 5

Výklad z karet

Petra Staňková

Již od dětství se mi pomalu začal otevírat svět ezoteriky. Přicházely ke mně informace a vědomosti o událostech a lidech trochu dříve, než se skutečně staly. Maličkosti, co se postupně rozšiřovaly. Nejdříve jsem se výkladu z karet věnovala jen jako zálibě. Postupně se však z této záliby stala profese. Vyhledávají mne lidé rozdílných profesí, společenských vrstev i různého věku. Mnozí řeší těžkou životní situaci, zdraví, partnerské vztahy, práci, případně finance. Jiní se ocitli na rozcestí a nemohou se rozhodnout.

Snažím se každému pomoci nalézt cestu, která bude tou nejvhodnější a může jim usnadnit jejich rozhodnutí. Svůj vlastní příběh si tvoří každý z nás sám. V současné době lidé zapomínají sami na sebe a na to, co chtějí. Výklad jim může pomoci zjistit příčinu starostí a obtíží. A může jít o potíž, která má začátek v daleké minulosti. Každý by měl najít sebe sama tak, aby došel k vnitřnímu klidu, začal se mít rád, nebyl k sobě příliš kritický, věřil si, a hlavně žil svůj život.

Uvědomění si toho, kdo jsme, jak chceme existovat a co je náš cíl. Najít v sobě odvahu, rozhodnost a vůli k prvotnímu myšlenkovému impulzu. Zůstávat zajatcem minulosti ničemu neprospívá stejně tak, jako plánovat příliš daleko.

Pokud se ukáže, že klient má velké zdravotní nebo psychické problémy, snažím se ho nasměrovat na odbornou pomoc. Podle mého názoru by bylo velmi užitečné propojit tradiční medicínu s alternativními směry léčby. Nikoho nepřesvědčuji, aby mou práci pochopil. Pokud ji někdo haní, i to je v pořádku. Každý má právo na svůj názor. Buďte sami sebou a myslete pozitivně.

Petra Staňková
Petra Staňková | Zdroj: Jan Malý Jr.

Článek připravil časopis Moje psychologie.