Odborníci ale před dietou podle Mačingové varují.

Odborníci ale před dietou podle Mačingové varují. Zdroj: Shutterstock

Dvě velikosti do léta dole? Jde to! Zkuste dietu podle Mačingové!

Dieta, která by vám pomohla rychle zhubnout a nebyla by to úplná hladovka? Skutečně taková existuje! Konkrétně je to dieta podle Mačingové. Tato dáma, Antónie Mačingová, se na Slovensku se svojí knihou, která ženám radí, jak zhubnout, stala celebritou ve svém oboru. 

Ruku na srdce, kdo někdy nehonil postavu do léta do plavek? Jestli i vy patříte mezi ty, které by ještě letos rády ukázaly dobrovolně své bříško v plavkách, máme pro vás tip, jak na to. Vyzkoušejte dietu podle Antonie Mačingové, která se stala u našich sousedů naprostým hitem. Krom toho, že se vám za měsíc podaří zhubnout o dvě velikosti, tak si také zlepšíte metabolismus, abyste spalovaly rychleji.

Pokračování 2 / 7

Jak dlouho trvá?

Dieta je založená na osmadvacetidenním detoxu s přesně daným jídelníčkem a následné trvalé úpravě stravy ve dvou variantách – dělená strava nebo dieta podle krevních skupin. Za měsíc dodržování jídelníčku podle Mačingové zhubnete, zlepší se vám funkce štítné žlázy, sníží obsah cukru a tuku v krvi, zlepší se jaterní testy, vymizí premenstruační a menstruační problémy a také se zlepší případné ekzémy a akné.

Kdo z nás by do léta nepotřeboval shodit pár kilo.
Kdo z nás by do léta nepotřeboval shodit pár kilo. | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 7

Měsíc sytého askety

Dietní režim vylučuje veškeré pečivo, uzeniny, polotovary, kávu, alkohol, mléko a další potraviny. Současně vyžaduje přísné dodržování jídelníčku. Naopak nijak neomezuje množství přijaté potravy. Mačingová tvrdí, že jíst máte do syta a pokud vás mezi jídly přepadne hlad, můžete si dát dopoledne k svačině sušené švestky, mandle a ořechy. K odpolední svačince povoluje bílý bio jogurt s medem, skořicí a ořechy. Můžete si dopřát i zbytek od večeře dvě hodiny před spaním. Co byste neměla překročit, je doporučený denní limit tekutin (vody, ideálně převařené a vlažné). Příliš mnoho vody totiž podle autorky předčasně vyplavuje z organismu živiny, které vám jídelníček dodává.

Jestli si chcete trochu osladit život, dejte si bílý jogurt s medem.
Jestli si chcete trochu osladit život, dejte si bílý jogurt s medem. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 7

Promyšlené kombinace potravin

Mačingová vychází ze známých diet – dělené stravy a diety podle krevních skupin. Vyhýbá se kombinaci sacharidů a proteinů. Tedy k masu nikdy nejíme rýži či brambory, ale samostatně v kombinaci s vybranou zeleninou je naopak doporučuje. Místo klasických příloh nabízí například celerové hranolky či dušenou mrkev. V prvních týdnech tvoří základ stravy červená řepa, mrkev, brokolice, fazolové lusky, sýr, vajíčka, olivový olej, ale také jogurt, mandle, ořechy a med. Postupně se přidávají libové maso, ryby a bezvaječné těstoviny. Teprve v třetím a čtvrtém týdnu smíme dvakrát grahamový rohlík.

Oříšky si klidně dejte. Ale nepočítejte s těmi praženými.
Oříšky si klidně dejte. Ale nepočítejte s těmi praženými. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 7

Jednoduché a jasné

Výhoda diety podle Mačingové spočívá v tom, že je levná, přehledná a podle tisíců komentářů v českých i slovenských diskusních fórech také účinná. Dodržíte-li přesně doporučený jídelníček, určitě ztratíte na váze. Současně je nutričně vyrovnaná, takže byste neměla ztrácet svalovou hmotu. Dieta také nepočítá s žádnou zvýšenou fyzickou aktivitou, takže je jako stvořená pro ty, kterým sport nevoní nebo na něj nemají čas.

Během diety podle Mančingové si můžete dopřát jablka.
Během diety podle Mančingové si můžete dopřát jablka. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 7

Odborníci jsou zdrženliví

Jistou nevýhodou je striktně nalinkovaný jídelníček, který dá práci dodržovat. Musíte si třikrát denně připravovat jídlo podle receptů autorky. A pokud vám z nich něco nechutná, musíte se přemoci. Navíc se v něm opakuje dohromady cca 10 druhů surovin, takže je pravděpodobné, že po měsíci budete řepu, brokolici, celer a jablka s ořechy doslova nenávidět.

Navíc se jedná o dietu nízkokalorickou, kterou odborníci nedoporučují. Denní příjem kalorií podle Mačingové je místy poloviční, než doporučuje pro dospělou ženu renomovaná organizace STOB. Pokud se do ní pustíte, počítejte se zvýšenou únavou, a nastavíte-li si po skončení běžný jídelníček, pravděpodobně zase přiberete. Dieta má vášnivé zastánce i odpůrce. Každopádně na zdraví vás bezesporu neohrozí, ale vydrží ji jen lidé se silnou vůlí.

Odborníci ale před dietou podle Mačingové varují.
Odborníci ale před dietou podle Mačingové varují. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 7

Ukázka jídelníčku

1. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem a strouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

2. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

Večeře: Salát z červené řepy s vařeným vejcem

3. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy se strouhaným sýrem

Večeře: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Večeře: Prokládaná cuketa

5. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Fazolové lusky ze zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem a vařeným vejcem

7. DEN

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy s vařeným vejcem

Večeře: Mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Brokolice je na jídelníčku téměř denně.
Brokolice je na jídelníčku téměř denně. | Zdroj: Pexels