Jeden citron denně vám pomůže překonat zimu bez nemocí a navíc podporuje detoxikaci  střev.

Jeden citron denně vám pomůže překonat zimu bez nemocí a navíc podporuje detoxikaci střev. Zdroj: Shutterstock.com

Dovolená a menstruace: Jak oddálit vaše dny a je to zdravé?

Poručit větru a dešti před dovolenou ještě neumíme. Zato načasovat činnost našich reprodukčních orgánů, to nám jde skvěle. A tak nám přijde naprosto přirozené odsunout si menstruaci před cestou k moři, aby nás neobtěžovala. Je to ale z hlediska lékařů v pořádku? 

Pokračování 2 / 7

Jste zdravá?

Co o vašem zdraví může prozradit bolest při menstruaci?
Co o vašem zdraví může prozradit bolest při menstruaci? | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 3 / 7

Chvála hormonům

...
... | Zdroj: Shutterstock.com

Než se rozhodnete oddálit menstruaci bez rady lékaře, měla byste si být jistá, že jste po zdravotní stránce naprosto v pořádku. "Musíte si být jista, že nemáte neléčený vysoký krevní tlak," vysvětluje gynekoložka Jane Minkinová. Bez lékařské konzultace by se o to neměly pokoušet ani ženy starší 35 let nebo kuřačky. V případě, že si nejste svým zdravotním stavem jista, jděte za svým lékařem.Nejjednodušší to mají samozřejmě ty ženy, které užívají hormonální antikoncepci v podobě pilulek. Musí být ale jednofázové, což znamená, že všechny tabletky mají stejný obsah hormonů. Ty prostě jen ve chvíli, kdy sezobnou jedenadvacátý prášek, neudělají pauzu, ale načnou rovnou další platíčko. Menstruaci můžete oddálit o libovolný počet dnů – o týden i o dva měsíce. Pokud vaše antikoncepce obsahuje ještě placebo pilulky, pochopitelně je nepoužívejte. Ve chvíli, kdy už cyklus nechcete odkládat, jednoduše přestanete užívat prášky. Menstruace by se měla objevit zhruba do dvou dnů. Poté pokračujte v novém platu a toto načaté si schovejte pro podobné příležitosti.

Často se objevuje informace o tom, že toto "přebírání" antikoncepčních pilulek může snižovat jejich schopnost bránit otěhotnění. Odborníci to ale vyvracejí. Pokud je budete brát poctivě tak, jak máte, budou fungovat stále stejně.V případě, že užíváte jako ochranu náplasti, pak stejně jako u prášků pokračujete dále bez pauzy. Ovšem zatímco v případě prášků nemusíte dobírat celé plato, u náplastí využijte všech tří v balení. Pokud se chystáte na dovolenou k moři, potom si raději přibalte o náplast, dvě navíc. Přece jen kombinace slané vody, opalovacího krému a potu může napomoci odlepení náplasti, tak ať máte náhradní.Někteří lékaři ale i v případě náplastí doporučují raději navštívit gynekologa a nechat si předepsat hormony, u kterých budete mít odsunutí menstruace jistější. Stejně jako v případě nitroděložního tělíska. Tam v podstatě ani jinou možnost nemáte, léky, které by mohly menstruaci oddálit, neseženete jinak než na lékařský předpis. Nejčastěji užívané jsou přípravky Norethisteron a Orgametril, u kterých vám dávkování určí lékař. Můžou to být jedna až tři tabletky denně. Možná vás ale vaše kamarádka bude varovat, že jí to rozhodilo cyklus.Jestliže si chcete užít dovolenou bez těch "otravných dnů", potom na to myslete dostatečně dopředu. Prášky na oddálení menstruace je totiž nutné začít brát alespoň dva až jedenáct dnů předem. Nezapomínejte ale na to, že ačkoliv si zpříjemníte dovolenou tím, že nebudete krvácet, mohou se objevit jiné problémy. Preparáty, které odsouvají menstruaci, obsahují steroidní hormony, které prostě vašemu tělu nemusí vždy sednout.

Pokračování 4 / 7

Jak je to s náplastí?

Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to
Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 5 / 7

Co když mám nitroděložní tělísko?

Menstruaci můžete klidně občas přeskočit.
Menstruaci můžete klidně občas přeskočit. | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 6 / 7

Řešte to včas!

Je antikoncepce nebezpečná? Nebo je to jenom mediální výmysl?
Je antikoncepce nebezpečná? Nebo je to jenom mediální výmysl? | Zdroj: Shutterstock.com

Zatímco jedna žena bude úplně v pohodě, nepocítí na sobě žádné změny, u někoho jiného mohou léky na oddálení způsobit bolest hlavy, nevolnost, pocit nafouklého podbřišku, zvracení nebo náladovost. Během oddálení se také může objevit slabé špinění. Toho se bát nemusíte. Připravte se ale na to, že se může stát, že vám oddálení může narušit váš běžný menstruační cyklus. Možná to prostě nestojí za to...Je pravda, že naše babičky asi příliš neřešily, co budou dělat, až pojedou na dovolenou a budou mít menstruaci... Nicméně i tak koluje spousta "zaručených" babských triků a rad, jak ji oddálit. Jednou je i pití citronové šťávy. Ono ale nejde o samotný citron, ale o vitamin C v něm obsažený. Jenže ten vám krvácení neodsune. Pozitivní účinek na to ale i tak má. Menses totiž bude slabší a v některých případech může být i kratší. Opakujeme: V některých.

Pokračování 7 / 7

A co babské rady?

Jeden citron denně vám pomůže překonat zimu bez nemocí a navíc podporuje detoxikaci  střev.
Jeden citron denně vám pomůže překonat zimu bez nemocí a navíc podporuje detoxikaci střev. | Zdroj: Shutterstock.com

Jak vypadá měsíc v životě ženy? Podívejte se na video!

Video placeholde