Co se šunkou? 4 recepty, které zvládne každý
Rozhodně na křupavý chleba s čerstvým máslem. Jak ale dokazují naše recepty, v kuchyni si s ní můžeme dobře vyhrát a přece se nemusíme strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo.
Zapečené cukety se šunkou a sýrem
4 porce, příprava: 40 minut
Suroviny: 8 drobných tenkých cuket, hroznový olej, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 200 g tučnějšího sýra, 8 plátků dušené šunky
Troubu zapněte na 180 °C. Cuketám odkrojte konce a připravte si 8 čtverců alobalu. Cukety zakápněte olejem z hroznových jadérek nejlépe s naloženými bylinkami), zlehka osolte a opepřete. Alobal uzavřete a vložte do trouby.
Pečte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím z másla a mouky usmažte světlou jíšku a metlou do ní vmíchejte mléko. Chvíli provařte, aby vznikl hustější bešamel.
Dochuťte ho muškátovým oříškem, solí a pepřem, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra, pak rozprostřete do zapékací misky. Z trouby vyndejte cukety a teplotu zvyšte na 200 °C. Vyndejte je z alobalu, zabalte do šunky a urovnejte na zapékací misku. Posypte sýrem a asi 10 minut zapékejte.
Pokračování 2 / 4
Křupavý salát se šunkou
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny: 1 okurka, 1 řapík celeru, 4 corničonky, 100 g dušené šunky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bílého vinného octa, sůl a pepř, 1 lžička dijonské hořčice, olivový olej, hroznový olej, 2 – 3 vejce uvařená natvrdo
Okurku omyjte, odřízněte špičky a nakrájejte na dlouhé podélné plátky, dobře to půjde třeba škrabkou na sýr. Řapík celeru nakrájejte na tenké plátky, corničonky na kolečka. Plátky šunky nakrájejte na proužky a vše promíchejte.
Citronovou šťávu smíchejte v uzavíratelné skleničce s octem, solí, pepřem a hořčicí. Přidejte asi 4 lžíce olivového a 2 lžíce hroznového oleje, skleničku zavřete a protřepejte. Uvařená vejce nakrájejte na osminky. Salát těsně před podáváním promíchejte s dresinkem a podávejte s čtvrtkami vajec.
Pokračování 3 / 4
Šunkové maki
20 kusů, příprava: 45 minut
Suroviny: 200 g rýže na sushi, 3 lžíce rýžového octa, půl lžíce krupicového cukru, půl avokáda, půl lžíce citronové šťávy, 4 velké plátky dušené šunky, 3 lžíce sezamového semínka, 100 ml sójové omáčky
Rýži proplachujte pod studenou vodou, až poteče úplně čistá. Nasypte do hrnce, zalejte 300 ml vody a přiveďte k varu. Vařte při nižší teplotě, dokud se voda nevsákne. Mimo plotnu promíchejte a nechte 10 minut dojít. Ocet zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Nechte vychladnout a vmíchejte do rýže. Avokádo podlouhle nakrájejte na hranolky a zakápněte citronovou šťávou.
Uvařte 100 g rýže a udělejte z ní 10 stejně velkých hromádek a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zbývající plátky šunky nakrájejte na 10 čtverečků. Ty potřete cream cheese a touto stranou přilepte na rýži. Stonky pažitky krátce spařte a jednotlivé maki vždy jedním stonkem převažte. Nechte 30 minut vychladit.
Tip redakce
Dva plátky šunky položte na bambusovou podložku (nebo dvojitý alobal) tak, aby se lehce překrývaly. Ruce namočte ve vodě a asi čtvrtinu rýže rozprostřete na šunku, nechejte prázdné 1cm okraje. Doprostřed poklaďte polovinu připraveného avokáda. Zarolujte a nechte asi 30 minut odležet v lednici.
Sezamové semínko lehce opražte na pánvi. Sushi rolky rozbalte a nakrájejte na 10 kousků. Řezem vždy lehce namočte do sezamu. Podávejte se sójovou omáčkou.
Pokračování 4 / 4
Plněná focaccia
6 porcí, příprava: 30 minut + kynutí
Suroviny: 450 g špaldové hladké mouky + na podsypávání, 2 lžičky sušeného droždí, olivový olej, 100 g mraženého špenátu, 2 hrsti rukoly, 2 řapíky celeru, 100 g dušené šunky, 2 snítky tymiánu, sůl a pepř, 200 g mozzarelly
Mouku prosejte do mísy a promíchejte s droždím. Uprostřed udělejte dolík, přidejte 4 lžíce oleje a 300 ml vlažné vody a zadělejte těsto, pokud potřebujete, trochu oleje přikápněte. Na pomoučené pracovní ploše ručně 10 minut hněťte těsto, aby bylo měkké, pružné a trochu lepivé. Vložte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobek, asi 1,5 hodiny.
Rozmražený špenát jemně vymačkejte a prokrájejte , pak smíchejte s nakrájenou rukolou a řapíkatým celerem. Šunku nakrájejte na kousky, pokud ji máte v kuse, tak na malé kostičky. Lístky tymiánu oberte ze stonku. Mozzarellu nakrájejte na kousky. Vše promíchejte a osolte a opepřete.
Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem a ještě vymažte olejem. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto znovu chvíli hněťte, pak odkrojte něco přes třetinu a odložte. Těsto rozprostřete na dno a vytáhněte i na boky. Rozetřete náplň - nechte volné asi 1cm okraje. Zbytek těsta rozválejte na kruh o velikosti formy a položte na náplň.
Okraje potřete vodou, boky vytvořené ze spodní části těsta přehněte a umačkejte, aby náplň nevytekla. Vydatně potřete olejem a osolte. Pečte 20–30 minut dozlatova.