Co se šunkou? 4 recepty, které zvládne každý

5. března 2017
  • Rozhodně na křupavý chleba s čerstvým máslem. Jak ale dokazují naše recepty, v kuchyni si s ní můžeme dobře vyhrát a přece se nemusíme strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo.

    Zapečené cukety se šunkou a sýrem

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 8 drobných tenkých cuket, hroznový olej, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 200 g tučnějšího sýra, 8 plátků dušené šunky

    Troubu zapněte na 180 °C. Cuketám odkrojte konce a připravte si 8 čtverců alobalu. Cukety zakápněte olejem z hroznových jadérek nejlépe s naloženými bylinkami), zlehka osolte a opepřete. Alobal uzavřete a vložte do trouby.

    Pečte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím z másla a mouky usmažte světlou jíšku a metlou do ní vmíchejte mléko. Chvíli provařte, aby vznikl hustější bešamel.

    Dochuťte ho muškátovým oříškem, solí a pepřem, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra, pak rozprostřete do zapékací misky. Z trouby vyndejte cukety a teplotu zvyšte na 200 °C. Vyndejte je z alobalu, zabalte do šunky a urovnejte na zapékací misku. Posypte sýrem a asi 10 minut zapékejte.

    Zapečené cukety se šunkou a sýremZapečené cukety se šunkou a sýremAutor: Profimedia

  • Křupavý salát se šunkou

    4 porce, příprava: 20 minut

    Suroviny: 1 okurka, 1 řapík celeru, 4 corničonky, 100 g dušené šunky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce bílého vinného octa, sůl a pepř, 1 lžička dijonské hořčice, olivový olej, hroznový olej, 2 – 3 vejce uvařená natvrdo

    Okurku omyjte, odřízněte špičky a nakrájejte na dlouhé podélné plátky, dobře to půjde třeba škrabkou na sýr. Řapík celeru nakrájejte na tenké plátky, corničonky na kolečka. Plátky šunky nakrájejte na proužky a vše promíchejte.

    Citronovou šťávu smíchejte v uzavíratelné skleničce s octem, solí, pepřem a hořčicí. Přidejte asi 4 lžíce olivového a 2 lžíce hroznového oleje, skleničku zavřete a protřepejte. Uvařená vejce nakrájejte na osminky. Salát těsně před podáváním promíchejte s dresinkem a podávejte s čtvrtkami vajec.

    Křupavý salát se šunkouKřupavý salát se šunkouAutor: Profimedia

  • Šunkové maki

    20 kusů, příprava: 45 minut 

    Suroviny: 200 g rýže na sushi, 3 lžíce rýžového octa, půl lžíce krupicového cukru, půl avokáda, půl lžíce citronové šťávy, 4 velké plátky dušené šunky, 3 lžíce sezamového semínka, 100 ml sójové omáčky

    Rýži proplachujte pod studenou vodou, až poteče úplně čistá. Nasypte do hrnce, zalejte 300 ml vody a přiveďte k varu. Vařte při nižší teplotě, dokud se voda nevsákne. Mimo plotnu promíchejte a nechte 10 minut dojít. Ocet zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Nechte vychladnout a vmíchejte do rýže. Avokádo podlouhle nakrájejte na hranolky a zakápněte citronovou šťávou.

    Tip redakce Uvařte 100 g rýže a udělejte z ní 10 stejně velkých hromádek a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zbývající plátky šunky nakrájejte na 10 čtverečků. Ty potřete cream cheese a touto stranou přilepte na rýži. Stonky pažitky krátce spařte a jednotlivé maki vždy jedním stonkem převažte. Nechte 30 minut vychladit.

    Dva plátky šunky položte na bambusovou podložku (nebo dvojitý alobal) tak, aby se lehce překrývaly. Ruce namočte ve vodě a asi čtvrtinu rýže rozprostřete na šunku, nechejte prázdné 1cm okraje. Doprostřed poklaďte polovinu připraveného avokáda. Zarolujte a nechte asi 30 minut odležet v lednici.

    Sezamové semínko lehce opražte na pánvi. Sushi rolky rozbalte a nakrájejte na 10 kousků. Řezem vždy lehce namočte do sezamu. Podávejte se sójovou omáčkou.

    Šunkové makiŠunkové makiAutor: Profimedia

  • Plněná focaccia

    6 porcí, příprava: 30 minut + kynutí

    Suroviny: 450 g špaldové hladké mouky + na podsypávání, 2 lžičky sušeného droždí, olivový olej, 100 g mraženého špenátu, 2 hrsti rukoly, 2 řapíky celeru, 100 g dušené šunky, 2 snítky tymiánu, sůl a pepř, 200 g mozzarelly

    Mouku prosejte do mísy a promíchejte s droždím. Uprostřed udělejte dolík, přidejte 4 lžíce oleje a 300 ml vlažné vody a zadělejte těsto, pokud potřebujete, trochu oleje přikápněte. Na pomoučené pracovní ploše ručně 10 minut hněťte těsto, aby bylo měkké, pružné a trochu lepivé. Vložte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobek, asi 1,5 hodiny.

    Rozmražený špenát jemně vymačkejte a prokrájejte , pak smíchejte s nakrájenou rukolou a řapíkatým celerem. Šunku nakrájejte na kousky, pokud ji máte v kuse, tak na malé kostičky. Lístky tymiánu oberte ze stonku. Mozzarellu nakrájejte na kousky. Vše promíchejte a osolte a opepřete.

    Dno koláčové formy vyložte pečicím papírem a ještě vymažte olejem. Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto znovu chvíli hněťte, pak odkrojte něco přes třetinu a odložte. Těsto rozprostřete na dno a vytáhněte i na boky. Rozetřete náplň - nechte volné asi 1cm okraje. Zbytek těsta rozválejte na kruh o velikosti formy a položte na náplň.

    Okraje potřete vodou, boky vytvořené ze spodní části těsta přehněte a umačkejte, aby náplň nevytekla. Vydatně potřete olejem a osolte. Pečte 20–30 minut dozlatova.

    Plněná domácí focacciaPlněná domácí focacciaAutor: Profimedia

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy