Co se šunkou? 4 recepty, které zvládne každý

Rozhodně na křupavý chleba s čerstvým máslem. Jak ale dokazují naše recepty, v kuchyni si s ní můžeme dobře vyhrát a přece se nemusíme strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo.

Zapečené cukety se šunkou a sýrem

4 porce, příprava: 40 minut

Suroviny: 8 drobných tenkých cuket, hroznový olej, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 300 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 200 g tučnějšího sýra, 8 plátků dušené šunky

Troubu zapněte na 180 °C. Cuketám odkrojte konce a připravte si 8 čtverců alobalu. Cukety zakápněte olejem z hroznových jadérek nejlépe s naloženými bylinkami), zlehka osolte a opepřete. Alobal uzavřete a vložte do trouby.

Pečte asi 10 minut skoro doměkka. Mezitím z másla a mouky usmažte světlou jíšku a metlou do ní vmíchejte mléko. Chvíli provařte, aby vznikl hustější bešamel.

Dochuťte ho muškátovým oříškem, solí a pepřem, vmíchejte polovinu nastrouhaného sýra, pak rozprostřete do zapékací misky. Z trouby vyndejte cukety a teplotu zvyšte na 200 °C. Vyndejte je z alobalu, zabalte do šunky a urovnejte na zapékací misku. Posypte sýrem a asi 10 minut zapékejte.

Zapečené cukety se šunkou a sýrem