Hraběnčiny řezy s lesním ovocem

Hraběnčiny řezy s lesním ovocem Zdroj: recepty.cz

Česká klasika: hraběnčiny řezy vylepšené lesním ovocem!

Tato česká klasika v podobě nadýchaného jablečného řezu s bílkovým sněhem patří po právu k velmi oblíbeným moučníkům. My si ji ještě vylepšíme o vrstvu lesního ovoce. Když se do řezu zakousnete, budete se cítit jako na zámku.

Suroviny: 420 g hladké mouky, 250 g másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť, 1 ks prášku do pečiva, 4 jablka, 1 ks vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 250 g měkkého tvarohu, kůra z poloviny citronu, 300 g lesního ovoce – může být i zmražené, marmeláda na potření těsta a špetka soli

Postup:

1. Mouku prosejte přes síto do misky, přidejte měkkou Heru nebo máslo, poté vmíchejte žloutky, moučkový cukr (3 lžíce si ponechte na náplň), prášek do pečiva, špetku soli a citronovou kůru a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části. Menší část (zhruba 1/3) zabalte do fólie a dejte do mrazáku, zbytek těsta odložte též ve fólii do chladničky.

2. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, ten spojte s tvarohem.

3. Vyndejte větší díl těsta z lednice a buď vyválejte a opatrně přendejte na papírem vyložený plech, nebe ručně těsto na plechu uhněťte. Na těsto dejte nastrouhaná jablka, posypejte zbytkem cukru (3 lžíce), trochou skořice a vanilkovým cukrem. Pak poklaďte rovnoměrně lesním ovocem. Na to opatrně naneste tvarohový sníh a nakonec na hrubém struhadle nastrouhejte těsto z mrazáku.

4. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C 30–40 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a podávejte.

Další skvělé recepty (nejen na sladké) najdete na webu Recepty.cz!