Zdroj: Profimedia

Zdroj: Profimedia Zdroj: iStock

Čeká vás víkendová grilovačka? Překvapte netradičním asijským burgerem

Kdo by nemiloval burger? Ať už ten klasický hovězí, nebo vegetariánský nesmí chybět na žádné správné gril party. Dnes se podíváme, jak připravit jeho asijskou variantu, která vás chuťově velmi mile překvapí. V čem spočívá její gastronomické kouzlo? V netradičním výběru masa a speciální marinádě.

Ingredience na 4 burgery:

500 g mletého vepřového, krůtího nebo telecího masa, 3 jarní cibulky, 2 cm velký kus čerstvého zázvoru, chilli paprička cayenne (podle chuti), plná hrst koriandru se stonky, 2 stroužky česneku, 2 až 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman, šťáva ze ¼ malého citronu nebo limetky, středně velké rajče, ½ červené cibule, lžička cukru, případně další lžíce sójové omáčky, 4 menší hamburgerové bulky, 4 plátky sýra, 8 lžic majonézy nebo dipu

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Jarní cibulky, česnek, zázvor a chilli papričky očistěte a nakrájejte na větší kousky. Společně s koriandrem vše vložte do mixéru a promixujte.

  2. Přidejte sójovou omáčku (v tomto receptu nahrazuje sůl) a šťávu z citronu nebo limetky. Marináda je tímto hotová!

  3. Trochu marinády si ponechte stranou a zbytek vmíchejte vidličkou nebo rukou do masa. Nechte odpočinout hodinu v lednici.

  4. Rajčata a cibuli nakrájejte na tenké plátky, přidejte trochu cukru, zbylou marinádu a opět lehce „dosolte“ sójovou omáčkou. Promíchejte a nechte odpočívat až do finálního kompletování burgeru.

  5. Masovou směs vytvarujte do tvaru burgeru a zlehka potřete olejem. Maso opečte na grilu z obou stran a poklaďte na něj plátky sýru. Lehce opečte také bulky. Potřete je majonézou nebo dipem a zkompletujte celý burger včetně připravené zeleniny.

Dobrou chuť!