Ingredience na 4 burgery:
500 g mletého vepřového, krůtího nebo telecího masa, 3 jarní cibulky, 2 cm velký kus čerstvého zázvoru, chilli paprička cayenne (podle chuti), plná hrst koriandru se stonky, 2 stroužky česneku, 2 až 3 lžíce sójové omáčky Kikkoman, šťáva ze ¼ malého citronu nebo limetky, středně velké rajče, ½ červené cibule, lžička cukru, případně další lžíce sójové omáčky, 4 menší hamburgerové bulky, 4 plátky sýra, 8 lžic majonézy nebo dipu
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Jarní cibulky, česnek, zázvor a chilli papričky očistěte a nakrájejte na větší kousky. Společně s koriandrem vše vložte do mixéru a promixujte.
Přidejte sójovou omáčku (v tomto receptu nahrazuje sůl) a šťávu z citronu nebo limetky. Marináda je tímto hotová!
Trochu marinády si ponechte stranou a zbytek vmíchejte vidličkou nebo rukou do masa. Nechte odpočinout hodinu v lednici.
Rajčata a cibuli nakrájejte na tenké plátky, přidejte trochu cukru, zbylou marinádu a opět lehce „dosolte“ sójovou omáčkou. Promíchejte a nechte odpočívat až do finálního kompletování burgeru.
Masovou směs vytvarujte do tvaru burgeru a zlehka potřete olejem. Maso opečte na grilu z obou stran a poklaďte na něj plátky sýru. Lehce opečte také bulky. Potřete je majonézou nebo dipem a zkompletujte celý burger včetně připravené zeleniny.
Dobrou chuť!