Božské zeleninové polévky do 30 minut: Dýňová, papriková a brokolicová!
Připravte si do zásoby zeleninový vývar a pak už jen vykouzlete 5 polévek do 30 minut.
DÝŇOVÝ KRÉM S KARI

4 porce
PŘÍPRAVA: 30 minut
SUROVINY:
2 lžíce olivového oleje
20 g zázvoru
2 cibule
400 g dýně hokkaidó
1 lžíce kari
800 ml zeleninového vývaru
50 g másla
1 lžíce třtinového cukru
sůl a pepř
šťáva z 1 citronu
4 hrsti dýňových semínek
dýňový olej na ozdobu
POSTUP:
1. V hrnci na rozehřátém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a zázvor. Přidejte na malé kostičky nakrájenou dýni. Vmíchejte kari a ještě 1 minutu restujte. 2. Poté zalijte vývarem a vařte, dokud dýně nezměkne, asi 15 minut. Mezitím nasucho orestujte semínka. 3. Polévku dohladka rozmixujte spolu s máslem, dochuťte cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se semínky a zakapejte olejem.
PAPRIKOVÝ KRÉM SE ŠAFRÁNEM

4 porce
PŘÍPRAVA: 30 minut
SUROVINY:
3–4 šalotky
500 g žluté papriky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 lžíce olivového oleje
1 lžička šafránu
třtinový cukr
800 ml zeleninového vývaru
50 g másla
sůl a pepř
POSTUP:
1. Šalotky nasekejte nadrobno. Papriky rozkrojte, očistěte, omyjte a nakrájejte na nudličky. 2. Olej rozehřejte ve větším hrnci a šalotky 1 minutu restujte. Přimíchejte papriku, část šafránu a restujte ještě 1 minutu. Přidejte cukr a zeleninu zkaramelizujte. 3. Zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. Zelenou a červenou papriku vyjměte na ozdobu. Polévku rozmixujte dohladka, zjemněte máslem, osolte, opepřete. 4. Polévku rozdělte do misek a ozdobte paprikami a šafránem.
BROKOLICOVÝ KRÉM S MANDLEMI

4 porce
PŘÍPRAVA: 20 minut
SUROVINY:
2 cibule
500 g brokolice
2 lžíce olivového oleje
800 ml zeleninového vývaru
2 hrsti plátků mandlí
50 g másla
1 lžička římského kmínu
sůl a pepř
200 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
1. Cibule oloupejte a nadrobno nakrájejte. Brokolici rozdělte na menší růžičky. 2. V hrnci rozehřejte olej, orestuje dozlatova cibuli a poté přidejte brokolici. Zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 10 minut. Mezitím nasucho orestujte plátky mandlí. 3. Polévku dohladka rozmixujte spolu s máslem, dochuťte drceným kmínem, solí a pepřem. Podávejte se smetanou a mandlemi.
Tip: Se špetkou strouhaného muškátového oříšku bude polévka pikantnější.
Další recepty na zeleninové polévky, asijské speciality i vaječné pochoutky najdete v aktuálním říjnovém vydání magazínu F.O.O.D.!
