...

... Zdroj: red

Biologická liposukce: Nový neinvazivní způsob hubnutí

Jestli vás trápí tukové polštářky na břiše, na stehnech, v oblasti boků, kolen nebo třeba pod bradou, pak je tenhle článek přesně pro vás. Zbavit se v těchto partiích uloženého tuku přirozenou cestou je nesmírně těžké, a tak není divu, že za nějakou dobu ztrácíme motivaci a rezignujeme. Často ale jen fyzicky – psychicky nás problém trápí dál.  

Každá z nás tuší, že existuje účinná metoda, kterou je liposukce, ale komu z nás se chce podstupovat celkem náročný invazivní zákrok? Pokud ani vás tahle cesta neláká, asi vás potěší, že existuje biologická injekční liposukce. Jedná se o jiný proces než u běžně nabízené injekční lipolýzy, kdy se tuková buňka pouze vypustí, ale zůstává v těle. U biologické liposukce dochází k tzv. „buněčné smrti“, a tím k odstranění celé tukové buňky. V Česku ji nabízí značka Natinuel (www.natinuel.cz). Školitelkou biologické liposukce v České republice je estetická dermatoložka Jana Eftimovská, kterou jsme poprosili o všechny důležité informace, které o této metodě potřebujete vědět. Pro koho je biologická liposukce, tedy apoptóza, vhodná? Řeší se s ní zejména lokální tukové zásoby. Stejně jako všechny ostatní injekční i chirurgické liposukce není vhodná při celkové obezitě. Obézní lidé musí nejprve zhubnout pod dohledem lékaře dietologa a teprve potom mohou metodu podstoupit. Skvělá je pro domodelování nerovností, které často vznikají také na původních tukových ložiscích velkých rozměrů odstraněných chirurgickou liposukcí, která má podstatně víc omezení než tato injekční metoda.

I přesto berme na vědomí, že celkově jsou estetické úkony pro zdravé lidi. Pokud je někdo zatížený závažnou diagnózou, ať už onkologického nebo metabolického rázu, neměl by řešit špíček na břiše. Ale pro zajímavost, já osobně například neopomíjím psychiatrické diagnózy. Odmítám klienty, kteří podstoupením zákroku chtějí třeba zachránit vztah. Pacient by měl zákroky absolvovat z vlastního přesvědčení. V čem přesně biologická liposukce spočívá? Dosavadní injekční lipolýzy fungovaly tak, že sice rozpustily tuk uvnitř tukové buňky, která ovšem v těle zůstala a znovu se velmi brzo naplnila tukem. Biologická liposukce Natinuel funguje jinak. Nejedná se o zmetabolizování tuku přes játra, jak tomu bylo dosud. U biologické liposukce dochází k odstranění „celé“ tukové buňky. Cíleným vpravením látky do ošetřované oblasti dochází k buněčné smrti tukových buněk. Buňka z těla odejde i s buněčnou stěnou a obalem, což je zlomová metoda dosud nevídaná. Také jediná srovnatelná s chirurgickým odstraněním. Proto nehovoříme v tomto případě o lipolýze, ale o biologické liposukci. Mluvíte o tomto procesu jako o buněčné smrti. Nemůže to být nebezpečné? V žádném případě, pokud jste ošetřeni originálním produktem Fat Normalize značky Natinuel a z rukou lékařů. Tento produkt je naprosto bezpečný, s prakticky nulovými vedlejšími účinky. A bezpečnost je pro mne osobně zásadní. Tento řízený, přesně kontrolovaný proces je programovaný a v podstatě velmi fyziologický – musíte si být vědomi toho, že život je proces od narození do smrti a stejně tak je to i s buňkami. A právě apoptóza, jak se buněčné smrti odborně říká, ukončí dráhu života buňky rychleji a dříve. Jedná se ovšem o proces zcela bez doprovodných zánětlivých projevů, které jsou běžné u lipolýzy, což dělá metodu Fat Normalize bezpečnější. Jak celá procedura probíhá? Nejprve projde pacient konzultací a diagnostikou. Zjišťují se jeho požadavky, stravovací návyky, hmotnostní úbytky, přírůstky za poslední rok a vzhledem k tělesné konstituci a dalším faktorům se vyhodnocují možnosti léčby a doporučení na terapii. Pokud je vše v pořádku a metoda biologické liposukce pro pacienta vhodná, aplikace může klidně proběhnout ještě tentýž den. Na ošetřeném místě zůstávají malé vpichy, někomu se mohou vytvořit modřinky. Samotný zákrok trvá 10 až 30 minut. Bezprostředně po něm můžete pozorovat lehký otok, který mizí ve srovnání s lipolýzou velmi rychle.

Je zákrok bolestivý? Kromě krátkého pocitu lokálního tepla je téměř bezbolestný. U citlivějších jedinců lze pro naprostý komfort použít před zákrokem anestetický krém. Injekce se aplikuje do tukového podkoží, což je méně bolestivé než třeba při běžné injekci u lékaře. Také se používají mnohem tenčí jehličky. Za jak dlouho je vidět rozdíl? První výsledky můžete pocitově vnímat již po třech dnech, ale bývá to individuální. Po deseti dnech je už jasné, jak moc první aplikace zabrala. Kolikrát je nutné zákrok opakovat? Zákrok je možné opakovaně podstoupit již po týdnu, ovšem většinou není důvod. Touto metodou docílí úbytku každý již po první aplikaci. Samozřejmě jde o to, jak velký úbytek má pacient v plánu. Zpravidla se však ošetření nepodstupuje více než třikrát. Celá procedura je tedy relativně rychlá.

Jakého efektu se dá biologickou liposukcí dosáhnout? Máme pacientky, které se zbavily i jedenácti centimetrů v oblasti pasu po první aplikaci. Samozřejmě to závisí na partii, se kterou na ošetření přicházíte. Úbytek ale má úplně každý. Jsou po zákroku nějaká omezení a je třeba nějaká speciální péče o dané místo? Dodržovat pitný režim a nepřejídat se, jinak nijak zvlášť. O místo se nijak nepečuje, hlavně se nemají nosit žádné obvazy, kompresivní prádlo ani stahovací masky, jak je v populaci mylně rozšířeno. Zákrok je rychlý, téměř bezbolestný a jednoznačnou výhodou je pouze minimální otok v trvání maximálně jednoho dne místo dvou týdnů jako u lipolýzy, což klienti obzvlášť oceňují, a to nejvíce například u podbradku, který je na viditelném místě. Pacient tak vůbec není omezen v běžném společenském životě. Jaká je cena zákroku? Těžko říct, kalkulace se stanoví při vyšetření během konzultace. Je tu přímá úměrnost k ploše ošetřované partie a množství vpichů a aplikované látky. Vzhledem k menšímu počtu opakování zákroků a zaručenému úbytku je v porovnání s jinými injekčními zákroky usilujícími o rozpuštění tuku, kde vůbec není výsledek jistý, příznivější. Podbradek je většinou v cenové relaci u žen okolo 2500 korun, u mužů 3500 korun. Muži velmi často využívají právě této metody, která jim pomáhá vyrýsovat mužné rysy brady. Důležité je mít na zřeteli, že buňky jsou definitivně odstraněny, tudíž nemůže nastat jojo efekt.

Článek vyšel v aktuálním čísle časopisu Dieta, kde najdete i další zajímavé čtení. Například velký běžecký plán, kde se dočtete nejen to, jak běhat, aby vás to bavilo, a jak začít, ale i rady, jak být rychlejší a v lepší kondici.

...
... | Zdroj: red