recepty z bezu

recepty z bezu Zdroj: iStock

Bezová sezóna: Uvařte si voňavý sirup z květů, který léčí i osvěžuje!

Květy bezu mírní teplotu a kašel. Výroba sirupu je velmi jednoduchá a rychlá. Lehká a jemná chuť bezových květů se nejen perfektně hodí pro letní období, ale také příjemně osvěží.

Suroviny: 3 ks citronu ideálně v biokvalitě nebo velmi pečlivě omyté, 80 g kyseliny citronové, 40 ks bezových květů, 2 kg cukru krupice

Postup:

1. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.

2. Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

3. Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

4. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až jeden rok, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.

Další skvělé recepty (nejen na sirupy) najdete na webu Recepty.cz!