3 skvělé tipy na slané i sladké toasty k snídani!
Máte-li po ránu jen trochu víc času, odstartujte den dokonalou snídaní. Máme pro vás recepty na tři toasty, které vám dodají chuť do celého dne.
Toast s pomazánkou z červené řepy
Suroviny:
1 červená řepa
hrst nasekaných vlašských ořechů
3 stroužky česneku
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
sůl a pepř
toastový chleba
Postup:
Červenou řepu upečte zabalenou v alobalu na nejvyšší teplotu; trvá to asi 2 hodiny. Vychladlou ji nastrouhejte, prolisujte česnek, všechny ingredience promíchejte, osolte a opepřete. Podávejte s něžně ogrilovaným toastem.
Pokračování 2 / 3
Francouzský toast
4 plátky toastového chleba nebo veky
2 vejce
200 ml mléka nebo smetany
špetka skořice
špetka soli
4 lžíce másla
vanilkový extrakt
ostružiny nebo maliny či borůvky
moučkový cukr
Postup:
Vajíčka, mléko nebo smetanu, vanilkový extrakt, skořici a sůl vyšlehejte v misce a dejte stranou. Chleba poklaďte do nízké zapékací misky a potřete ho směsí vajec a smetany. 10 minut nechte odpočívat, potom plátky chleba otočte a počkejte dalších 10 minut. Troubu předehřejte na nejvyšší stupeň. Chleby rychle (2–3 minuty) opečte na másle na pánvičce a přeneste na plech do trouby, kde je dopečete do zlatova. Podávejte s ovocem, pocukrované.
Pokračování 3 / 3
Croque Monsieur
4 plátky toastového chleba
200 g nastrouhaného tvrdého sýra
4 plátky šunky
trochu másla
200 ml mléka
lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
trocha dijonské hořčice
petrželka
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
Nejdřív si připravte bešamel: zpěňte lžíci másla a hladké mouky a vymíchejte hladkou jíšku; přilijte mléko a míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Osolte a ochuťte špetkou muškátového oříšku. Na další lžíci másla zlehka na pánvi opečte všechny čtyři plátky chleba a potřete je hořčicí. Jeden plátek vždy posypejte sýrem, poklaďte plátky šunky a opět nasypte sýr, načež přiklopte druhým plátkem. Připravené toasty potřete bešamelem a zapékejte v troubě na 200 °C, dokud nezezlátnou.