Posilující maska Inforcer, řada Serie Expert, L’Oréal Professionnel, 455 Kč

Posilující maska Inforcer, řada Serie Expert, L’Oréal Professionnel, 455 Kč Zdroj: archiv firem

Modelující paleta na obličej Winter Queen Palette, Sephora, 350 Kč
Tělový peeling The Ritual of Anahata, Rituals, 570 Kč
Omlazující denní aktivátor Fresh Pressed Daily Booster with Pure Vitamin C 10 %, Clinique, 2120 Kč
Suchý šampon Caviar Sheer Dry Shampoo, Alterna, 895 Kč
Tužka na obočí 3-in-1 Brow Pencil, odstín Ash Brown, NYX, 299 Kč
17
Fotogalerie

Třídění kosmetiky: Co doopravdy potřebujete a čeho se zbavit?

Na vytřídění šatníku nebo uklizení sklepa potřebujete nejen čas a energii, ale hlavně odhodlání. U zásob kosmetiky to platí dvojnásob! 

Existují dvě skupiny lidí – chroničtí sběrači, hromadící vše, co by se ještě mohlo někdy hodit, polorozbitými ozdobami počínaje a zlatými legínami konče. A pak jsou mezi námi jedinci, kteří se neustále jakéhokoli přebývajícího "haraburdí" zbavují. Ovšem tím rizikem, že třeba s příchodem jara zjistí, že na těch kolečkových bruslích možná stačilo vyměnit kolečka a ne je rovnou vyhodit, když na nové teď zrovna není...Málokdo to pak má někde mezi, tzn. že chvilku hromadí a po nějaké době dostane nutkavou potřebu třídit.

Soudit, která varianta je správná, nikomu nepřísluší, jedno je ale jisté: Ten pocit odlehčení, jakmile s rozmyslem vše potřebné vyselektujete, je k nezaplacení. A protože se stejné rozpoložení dostaví i u zásob kosmetiky, vřele doporučujeme svou výbavu překontrolovat. Zabývat se přitom hodnotou, na kolik vás co přišlo a o kolik se vyhozením připravíte, je bezpředmětné. Navíc, pokud nejsou přípravky vyloženě prošlé či téměř u dna, nabízí se ještě možnost je někomu přenechat.

Základní program na obličej

Jestli vám připadá, že s přibývajícím věkem potřebujete čím dál více prostředků k udržení krásy, vnímáte to správně. Ovšem i tak se dá držet v umírněném množství. Pro každodenní péči totiž vystačíte s hloubkovým hydratačním krémem (vláhu vyžaduje každá pleť bez ohledu na odžitá léta), očním krémem s regeneračním účinkem a kvalitním čištěním – nejlépe s micelární vodou, jež pokožku ráno i večer zbaví nečistot a zbytků pleťové péče.

V pravidelném rituálu by neměl chybět ani jeden účinnější kandidát, které už je třeba sladit s věkem a potřebami pokožky. U někoho půjde o koncentrát se zpevňujícím účinkem, u někoho spíše o rozjasnění, jinde zase zesvětlení pigmentových skvrn. No a jako doplněk pro občasnou péči je vhodné mít ještě šetrný pleťový peeling, který se postará o vyhlazení a prozáření pokožky.

Chybí vám ve výčtu maska? Nebo snad emulze pod krém znásobující jeho účinnost? Ano, to vše jsou benefity navíc, které si můžete vynahradit pravidelnou návštěvou kosmetičky.

Výbava pro tělo

U péče o tělo můžete být dokonce ještě minimalističtější než u obličeje. Přece jen je pokožka od dekoltu dolů odolnější, a tak nevyžaduje až tolik pozornosti. Sehraná dvojice přípravků by však v koupelně zastoupena být měla, a tou je peeling – tím kůži jednou týdně zbavíte šupinek a žašedlého nádechu a zjemníte ji dosametova. A dále se pochopitelně neobejdete bez hloubkové výživy, která průběžně udržuje nejenom hebkost a hydrataci, ale především pružnost a pevnost pokožky.

Péče o vlasy

Zaměříte-li se na vlasy, zjistíte, že pokud netrpí zvlášť závažnými problémy, vyjdete s úplným základem. Tedy šamponem, nejlépe jemně čisticím, a maskou nebo kondicionérem, jež mohou mít konkrétní zaměření – na hloubkovou obnovu, posílení zcitlivělých pramenů či zkrocení nepoddajných vlasů. Nikoli nezbytným, ale skvělým doplňkem je ještě olej, který vyživí, uhladí, dodá lesk a mnoho dalšího. Dá se nanášet do suchých i mokrých vlasů před foukáním. Třešinkou na dortu je pak suchý šampon, jež vás spasí nejen v situacích, kdy není čas na umytí hlavy, ale i ve chvílích, kdy potřebujete získat objem. Prostě jej nastříkáte do pěšinek, v předklonu promasírujete prsty a prohrábnete.

Sbírka dekorativní kosmetiky

V případě dekorativní kosmetiky máte možná největší tendenci „syslit“, protože u jedné řasenky málokdy zůstane, rtěnky je potřeba barevně přizpůsobit různým společenským příležitostem, eventuálně outfitům, a pudr se také hodí v transparentním zabarvení stejně jako se třpytem... Jak z toho vybruslit bez přetížení? Dejte šanci multilíčidlům, která sehrají úlohu několika šminek naráz. Například s krémovými či tekutými pigmenty zvýrazníte rty a tváře, ale klidně i oční víčka. Look se tím navíc sympaticky sjednotí. Make-up je každopádně základ, takže pokud máte opečovanou pleť, zvládnete vše i bez podkladové báze.

Paletka různých odstínů pudrů pak skvěle zastoupí funkci zmatňovače, rozjasňovače, popřípadě i tvářenky a s tím ještě efektně vytvaruje obličej. Jsou-li navíc tóny šikovně nakombinované, dají se jimi opět vybarvit i oči. Světlejšími odstíny u vnitřních koutků a na pohyblivých víčkách, tmavšími v záhybech oka a okolo linie řas. Mascara by měla zvládnout zahustit i prodloužit řasy, nedrolit se a přes den působit civilněji, zatímco navečer umět smyslnost znásobit. Zbývá už jen zvýraznění obočí, k tomu si vystačíte s inteligentní, měkčí tužkou. Vykreslíte a dotvarujete s ní prázdná místa v obloučcích chloupků a k zafixování můžete použít lak na vlasy, jež nastříkáte na malý kartáček, a tím obočí pročísnete.

Shrnuto podtrženo, tímto minimalistickým výčtem kosmetických pomocníků vás rozhodně nenabádáme, abyste se šmahem zbavila všech nadstandardních kousků (limitované paletky očních stínů, projasňující podkladové báze, matné konturovací tužky...), pouze jsme vás chtěli inspirovat k myšlence, s jak málo prostředky je možné vystačit. A to, aniž byste musela slevovat ze svých zkrášlovacích nároků. Sami vizážisté mají sice ohromné množství udělátek, v různých odstínech a konzistencích, ale dokážou s nimi nekonečně improvizovat. To samé doporučují i vám.

Článek vyšel v únorovém čísle magazínu Moje psychologie!