...

... Zdroj: iStock.com

Pět kosmetických chyb, které vám pleť neodpustí

Možná patříte k těm, pro které je péče o pleť každodenní ranní a večerní rituál. Postupujete systematicky krok za krokem a těšíte se z každé chvíle, kdy se hýčkáte. Anebo pečujete o pleť tak trochu záchvatovitě – jsou dny, kdy jí dopřejete cokoliv, co doma máte, abyste o pár dní později tak trochu zapomněla na existenci masek, exfoliantů či sér.

Ať už tak či tak, na některé věci by člověk zapomínat neměl. Třeba na odlíčení před spaním. Pleť si potřebuje odpočinout, regenerovat, takhle si zaděláváme na vrásky... To už je ale takový evergreen. Jaké jiné kosmetické přešlapy naší pokožce vadí?

Pokračování 2 / 6

Nedopřáváte pleti hydrataci

Každá pleť si zaslouží hydrataci, nejen suchá, ale i mastná. Mastná totiž neznamená hydratovaná. Schopnost udržovat vodu je něco zcela jiného než produkce mazu. Vrstva hydratačního krému pleť nejen vyživuje, ale vytváří na něm neviditelnou ochrannou bariéru proti vnějším vlivům. Chlad, smog nebo klimatizace tak působí o to rychleji. Důsledkem je ztráta kolagenu, pružnosti, a tím rychlejší stárnutí a tvorba hlubších vrásek.

Tip: Najděte lehčí hydratační krém, uvidíte, že pleť se po času bude i méně mastit.

Pokračování 3 / 6

Končíte u brady

Řada lidí končí svou péči obličejem, ale náš krk i dekolt si zaslouží stejnou pozornost. Je pochopitelné, že většině se asi nebude chtít roztírat drahá obličejová pleťová séra i na tyto oblasti. Určitě ale tyto oblasti čistěte a používejte na ně alespoň krém.

Tip: Zkuste cenově dostupný obličejový krém nebo zpevňující tělové mléko.

Pokračování 4 / 6

Zapomínáte na ochranu proti slunci

Krémy s ochranným faktorem nepatří jen do tašky na dovolenou. Především v létě vsaďte na make-upy nebo denní krémy, které mají dostatečnou UV ochranu. Vyplatí se vám i ve dnech, kdy je pod mrakem – to totiž neznamená, že vás škodlivé paprsky neohrožují. Jedině tak zabráníte předčasnému stárnutí pleti a tvorbě vrásek.

Tip: Zkuste denní tónovací krém s UV ochranou.

Pokračování 5 / 6

Používáte kosmetiku v nesprávném pořadí

Správná péče by měla vypadat následovně: Nejprve použijte čisticí mléko, olej nebo micelární vodu a tím vyčistěte celý obličej. Poté ho můžete ještě dočistit vatovým tamponkem, na který nanesete tonikum, které pleť dočistí, zbaví mastnoty, zklidní a sjednotí. Předpokládáme, že asi nikdo nečistí pleť po nanesení drahého krému, ale někdy člověk čištění tak trochu šidí. A to je chyba. Dobré čistění je základ. Jedině vyčištěná pleť je schopna absorbovat všechny ty účinné látky, které si kupujeme v pleťových sérech a krémech. A to je další krok, který má svou logiku: Nejdřív sérum a potom krém.

Tip: Vyzkoušejte odličovací oleje. Poradí si i s make-upem nebo voděodolnou řasenkou.

Pokračování 6 / 6

Používáte stále stejnou kosmetiku

V každém věku potřebuje pokožka trochu něco jiného. Po čtyřicítce byste měli přidat oční krém a pleťové sérum s koncentrovanými látkami – jako je například kyselina hyaluronová – které pomáhají zpomalovat tvorbu nových vrásek. Kolem padesátky například kvůli menopauze a ztrátě estrogenů začíná pokožka opravdu ztrácet na své hydrataci a elasticitě. V tomto věku je potřeba používat krémy na zralou pokožku s intenzívní péčí. Důležitý je vydatný pitný režim a dostatečný odpočinek.