.

. Zdroj: Zdravé stravování

Flexitariánství –⁠ o co jde a jak se stravovat?

Zdravý životní styl může mít mnoho podob. Jedním ze směrů, který se v poslední době těší velké popularitě, je flexitariánství. Prozradíme vám, čím se liší od ostatních populárních způsobů stravování a jaké jsou jeho hlavní přednosti.

Ekologie především

Jako každá varianta zdravého stravování, i flexitariánství je založeno na ovoci, zelenině a luštěninách. Jídelníček flexitariánů je zpravidla doplněn obilovinami, ořechy, vejci a mléčnými výrobky, semínky a masem či rybami. Čím se tedy liší například od středomořské diety? Jde hlavně o původ potravin.

Kromě ekologického aspektu, tedy snahy o co největší podíl lokálně pěstovaných produktů bez použití zbytečné chemie, je pro flexitariány zásadní také omezení konzumace masa. Na rozdíl od vegetariánů se mu nevyhýbají úplně, ale do jídelníčku ho zahrnují jen okrajově a důsledně dbají na jeho původ a kvalitu, ochranu životního prostředí, snížení uhlíkové stopy i etiku spojenou s chovem, porážkou a konzumací zvířat.

Jakým potravinám se flexitarián vyhýbají?

Neexistuje žádný soupis zakázaných potravin, kromě omezení masa ale patří k tomuto způsobu stravování také absence průmyslově zpracovaných potravin, bílého pečiva, masa a uzenin pocházejících z velkochovů.

Výhody flexitariánství

Jídelníček založený na rostlinné stravě dodá vašemu tělu všechno, co ke svému zdravému fungování potřebuje. Menší množství masa zajistí živiny, které často chybí vegetariánům, jako například železo nebo vitamín B 12.

Omezení masa v jídelníčku má na lidské zdraví nepopiratelný vliv i podle výzkumů. Ty prokázaly, že snížená konzumace masa a zejména uzenin pomáhá předcházet vzniku obezity, cukrovky, rakoviny, vysokého krevního tlaku i cukrovky 2. typu.

Jak začít

Souzníte s filozofií omezení masa a chcete konzumovat převážně ekologickou a udržitelnou rostlinnou stravu? Můžete se do toho pustit sami, jen si musíte pohlídat optimální množství přijatých bílkovin, jejichž množství ve vašem těle může se snížením konzumace masa kolísat. Najít rovnováhu vám mohou pomoci blogy nebo knihy zaměřené na flexitariánství, tato cesta může být ale náročnější a zdlouhavější.

Chcete-li začít hned, aniž byste museli řešit přesné složení jednotlivých porcí a báli se nedostatku vitaminu B12 nebo bílkovin, můžete se zapojit do stravovacího programu FLEXI IN, který stojí na zásadách flexitariánství, které doplňuje o nejnovější ekologické trendy, jako například microgreens.

Jedná se o krabičkovou dietu speciálně připravenou Zdravým stravováním. Každý den tedy dostanete připravená jídla vyvážená tak, aby vám nic nechybělo, nemusíte si lámat hlavu se skládáním jídelníčku ani vařením. Všechny použité suroviny jsou odebírány přednostně od lokálních dodavatelů a chovatelů a vybírány s ohledem na kvalitu a ekologii.

Chcete omezit maso, stravovat se zdravě, s ohledem k životnímu prostředí, a ochutnat pečlivě vybíraná a připravovaná jídla reflektující nejnovější trendy v ekologických potravinách, aniž byste trávili hodiny v kuchyni? Pak je krabičková dieta FLEX IN pro vás jako dělaná.