.

.

Péče o pleť i planetu: 6 kroků k udržitelnější skin care rutině

Chceme lepší budoucnost naší planety? Pak musíme začít u sebe – nenásilně, ale systematicky. Malé kroky každého z nás udělají velkou změnu a podniknout je můžete třeba i v oblasti vaší každodenní péče o pleť.

Nejsem fanoušek nátlaku. Uvědomuji si, že klimatické změny jsou strašákem generace nejen naší, obzvlášť ale našich dětí. Nemůžeme ale ze dne na den všichni odejít do lesů, pít dešťovou vodu a mazat si obličej mateří kašičkou.

TIP NA VIDEO:

Lidí je příliš mnoho a pokrok nezastavíme. Starat se o sebe z estetického hlediska je v tak silné vizuální době nutností i volbou, záleží na hodnotách každého z nás. Pokud ale chcete mít udržitelnější přístup ke kosmetice, není to zas takový problém ani finanční investice. Tady je několik tipů, jak začít!

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 7

Hledejte místní výrobky

To, co používáte denně (jako mýdlo, sérum na obličej, krém nebo třeba masku), pořizujte od lokálních výrobců. Dostanete se do takzvané win-win situace: podpoříte domácí ekonomiku, produkty k vám nemusí cestovat z daleka, zároveň si vytváříte vazbu v místě, kde žijete.

Pokračování 3 / 7

Používejte znovuplnitelné obaly

Začala je používat i řada velkých komerčních značek. Místo toho, abyste tubu vypotřebovali a vyhodili, tak ji použijete znovu. Tím přestanete produkovat tolik mikroplastů, které způsobují znečištění životního prostředí.

Pokračování 4 / 7

Podporujte značky, které recyklují

V takových programech už jsou i velké parfumerie jako Sephora a další. I kosmetičtí giganti si uvědomují, že odpad, který jejich průmysl ročně vytvoří (odhadem je to okolo 120 miliard obalů ročně), se musí snížit.

Pokračování 5 / 7

Odličovací tampony nemusí být na jednopoužití

Nahraďte ty jednorázové za takové, co můžete vyprat. Čím méně odpadu vytvoříme, tím lépe. Pokud pro vás taková možnost není vhodná, hledejte odličovací tampony z organických materiálů, vatové tyčinky zase vyměňte za ty bambusové.

Pokračování 6 / 7

Dejte šanci nahým přípravkům

Tedy takovým, které jsou bez obalu. Díky tomu jste ušetřili papír, plast či další materiály. Kosmetiku takového charakteru vyrábí Lush a nabízejí ji i bezobalové obchody.

Pokračování 7 / 7

Kam s prošlou kosmetikou?

Zatímco u potravin hlídáme, abychom nekonzumovali nic s historickým datem spotřeby, u líčidel a pečujících přípravků jsme podstatně méně obezřetní. Přitom nám u „staré“ kosmetiky hrozí vyrážka, alergická reakce, infekce, a v nejhorších případech poškození zraku. Zjistili jste, že vaše kosmetika to už má za sebou? Pak vězte, že řasenka, rtěnka, lahvička od laku na nehty nebo tuba od zubní pasty patří vždy do směsného odpadu. Plastové obaly od sprchových gelů či fl akony od parfémů patří do příslušných kontejnerů. Musí být ale vždy prázdné. Plechové obaly zase do kontejneru na kovy.