.

. Zdroj: Shutterstock

Nebuďte sobecká – myslete víc na sebe!

Není to protimluv? Vždyť právě sobci myslí jen na sebe! My ale víme, že když si uděláte trochu času jen pro sebe, prospěje to všem okolo Vás. Podívejte se na našich 5 tipů.

Nejdražší a nejvzácnější komodita na světě

Dámy, co byste řekly na otázku, co je na světě nejvzácnější? Diamanty? Zlato? Nebo něco jiného? Nic takového. Je to čas. Je ho jen omezené množství – 24 hodin každý den. Nedá se koupit, jen ho můžete vykupovat. Můžete ho věnovat, ale na druhou stranu také ztratit.

S časem je potřeba se naučit hospodařit. Plánujte si svůj čas tak, abyste stihly to nejdůležitější a nevěnovaly tuto drahocennou komoditu zbytečnostem. Je ale důležité naučit se rozpoznávat, co důležité je a co není. A věnovat chvilku sama sobě rozhodně není ztráta času. Vždyť kdo by neocenil ženu, která je krásná, dobře naladěná, pěkně upravená, odpočinutá a připravená zvládat všechny povinnosti?

5 tipů, jak si užít chvilku pro sebe

1. Naučte se relaxovat

Relaxace není jen obyčejné polehávání. Ačkoli 20 minut spánku přes den Vám může dodat dost sil. Relaxací může být jakákoliv činnost, na kterou se plně soustředíte. Nejlépe nějaká umělecká práce. Například meditace, hra na nějaký hudební nástroj, nebo malování.

Není ovšem každý umělecky nadaný. Ale zatímco na piano bez dlouhého cvičení asi jen tak nezahrajete, malovat může každý. Doporučujeme zkusit malování podle čísel. Jde o jednoduchý způsob, jak si i Vy můžete namalovat opravdový obraz akrylovými barvami na plátno.

Objednejte si nějakou předlohu s Vaším oblíbeným motivem. Třeba u zuty.cz, jedničky na evropském trhu v malování podle čísel. Přijde Vám vše, co pro namalování obrazu potřebujete – plátno s předlohou, barvy i štětec. Stačí pár chvil denně a brzy budete mít krásný obraz.

A když pošlete nějakou svoji fotku, v ZUTY Vám připraví obraz podle vlastní fotografie, což bude teprve to pravé originální dílo.

2. Dobře spěte

Většina nepoučených lidí považuje spánek za promrhaný čas. Tak to ale určitě není. Kvalitní spánek posiluje, čistí hlavu od zatěžujících myšlenek a připravuje nás na další náročný den.

Každý má sice jiný biorytmus a jinou potřebu spánku, ale měly byste spát tolik, kolik potřebujete. Ve skutečnosti Vám kratší spánek moc času neušetří. Jste pak více unavené, čímž děláte více chyb a máte nižší výkonnost.

Je dobré být v posteli už před půlnocí a dopřát si ideálně 8 hodin, ale minimálně 6 hodin spánku. Pokud si to z nějakého důvodu nemůžete dovolit, pospěte si chvilku přes den. Zatáhněte prostě rolety nebo žaluzie a dejte si oněch příslovečných 20 minut spánku.

3. Buďte krásná

Neexistuje žena, která není krásná. Občas se ale najde žena, která si to o sobě nemyslí. Nebo už rezignovala na to, aby se krásná udržovala. Udělejte si chvilku, kdy svou krásu zvýrazníte a potěšíte třeba svého muže nebo kolegy v práci. Samozřejmě ve vší slušnosti – krása není vyzývavá ani podbízivá.

V době, kdy půlka národa pracuje z domova, je možná obtížnější udržet si návyk, kdy se denně malujeme a voníme. V domácích podmínkách si snadno řekneme, že obvyklá půlhodinka ráno v koupelně je vlastně zbytečná. Tak to ale není.

Pokud se budete udržovat krásná, budete ze sebe mít stále dobrý pocit, a navíc můžete motivovat i svou rodinu k tomu, aby o sebe dbali. Přeci jen upravená, krásná maminka má větší autoritu, když žene děti do koupelny, aby si vyčistily zuby.

4. Udržujte přátelství

Vy, které máte to štěstí, že je Vám muž nejen skvělým partnerem, ale i dobrým přítelem jste asi jedna z tisíce. Ale i tak každá potřebujeme kamarádku, které se můžeme svěřit. Jsou prostě věci, které ani sebevíce chápajícímu muži prostě říct nejde.

Nespadněte do pasti, ve které se ocitlo spousta žen. „Jsi moje žena, tak se věnuj mně, a ne nějakým kamarádkám.“ Takhle argumentují nejistí muži, kteří přehnaně žárlí na jakýkoliv náznak soukromí své ženy.

Pokud žijete ve vztahu, ve kterém se nemůžete svobodně věnovat svým přátelům, učiňte nějakou změnu. Ideálně přesvědčte svého muže, že mu nehrozí žádné nebezpečí, když si párkrát za týden promluvíte se svými kamarádkami.

Když vytrváte a ukážete mu, jak pozitivní vliv na Vás má pár minut s někým jiným, určitě uzná, že spokojená žena je výhrou i pro něj samotného.

5. Jezte zdravě

Honba za „ideální“ postavou není vůbec zdravý životní styl. Možná to znáte samy – budu držet dietu. Cílem je většinou zhubnout. Ovšem každou dietu držíte, držíte, až jí prostě neudržíte. Pro tělo je to většinou drastická a násilná změna, se kterou se jen těžko vyrovnává a bojuje proti ní.

Lepší než různé „zaručené“ diety, nebo snad dokonce pilulky a prášky, je pozvolná, ale trvalá změna stravovacích návyků. Zkuste zařadit více zeleniny, vyměňte bublinkové limonády za čistou vodu nebo čaj, zkuste omezit sůl a nahradit ji bylinkami.

Určitě snižujte množství cukrů, které za den sníte. Nejen ty zjevné, jako dortíky nebo sladká jídla, ale třeba i ty skryté v těstovinách nebo pečivu. Nebuďte na sebe ale moc přísné – pár kostiček čokolády týdně prostě potřebujeme.