.

. Zdroj: Shutterstock

Jak prát šetrně a udržovat oblečení v „kondici“, aby pak posloužilo i někomu dalšímu?

Přiznejte se, kolikrát na sebe vezmete jeden kus oblečení? Průměrný Evropan to udělá pouze šestkrát. A přitom máme všichni snahu chovat se zodpovědněji k přírodě, peněžence, ale i všem, kteří pracují v módním průmyslu. Proto tu máme pár tipů, jak na šetrné praní a odstraňování skvrn, protože tak oblečení prodlužujete život.

A když už ho opravdu neunosíte, nevyhazujte ho, ale předejte dál například dětem z projektu Klokánek. V rámci spolupráce značky Vanish a Fondu ohrožených dětí se totiž nositelný textil odložený do kontejnerů Klok.tex věnuje těm, kteří ho ještě užijí a ocení.

Skvrnám se vyhýbejte při obědě, ale ne při praní

Oblečení se zaschlými skvrnami dříve vyhazujeme, často proto, že mu nevěnujeme dostatečnou péči, aby vypadalo jako nové. Proto mnoho domácností užívá speciální přípravky, které šetrně zbavíoblíbené kousky šatníku skvrn a rozzáří barvy, protože pouze prací prostředek si s tím neporadí. Jednoduše tím prodlužujeme životnost a dobu užití oblíbených triček, halenek či džínů. Avšak jsou tu další zásady, které bychom měli dodržovat, aby nám oblečení vydrželo déle a kvalitní.

.
. | Zdroj: Reckitt Benckiser

Nenáviděné, ale důležité cedulky

Jsou proklaté a nemáme je rádi, protože jsou otravné a někdy škrábou, ale informace na nich jsou důležité. Pokyny ohledně doporučené teploty a způsobů žehlení prádla hrají důležitou roli. Pokud je navíc na oděvu uvedeno, že je určeno pouze k chemickému čištění, vyhněte se pračce obloukem a odneste ho do čistírny.

Trendy v praní

V posledních letech jsme více ohleduplní k životnímu prostředí. S tím souvisí i praní na nízké teploty a kratší prací cykly. V Evropě se již průměrná teplota při praní prádla snížila na 42 °C a každoročně stále klesá.

Jak použít přípravek na skvrny

Jakmile přijde „ta“ nehoda a skvrna je na světě, je třeba ji řešit zvlášť. Před tím, než dáte daný kousek oblečení prát, potřete skvrnu tekutým odstraňovačem skvrn Vanish Oxi Action. Nenechávejte ho ale zaschnout déle než 10 minut. Stačí, když ho nanesete na konkrétní místo a mezitím stihnete naplnit pračku, prohledat všechny kapsy, zapnout zipy a zkontrolovat pokyny na cedulkách. Nemusíte se bát, odstraňovač skvrn funguje již při nízkých teplotách a jeho použití je tak šetrné ke tkaninám i barvám, které krásně rozzáří.

.
. | Zdroj: Reckitt Benckiser

Bílá potřebuje extra péči

Na sněhově bílou platí vyšší teploty, díky kterým nedojde k zašednutí nebo zažloutnutí prádla. Samozřejmě ale věnujte pozornost materiálu, některé snášejí pouze nižší teploty. A skvrny řešte okamžitě. Když už se vám vzpomínka na dobré jídlo kromě paměti otiskne i na bílou košili, použijte nejlépe Vanish Oxi Action na bělení a odstranění skvrn. S ním vám prádlo vydrží zářivě bílé i po padesáti vypráních, a to neobsahuje bělicí látky na bázi chloru. Skvrny účinně odstraní aktivní kyslík, díky němuž nedojde k narušení struktury prádla ani ztrátě jeho barev. Jednoduše, když se ke svému oblečení budeme chovat přátelsky, odmění se nám mnoha dalšími společnými zážitky.

Na hedvábí a vlnu je také ideální tekutý odstraňovač, který neobsahuje chlor. Šetrně uvolní špínu a nečistoty z látek hned napoprvé, a to i při použití za nízkých teplot.

Tip: Vanish Oxi Action – tekutý odstraňovač skvrn a Vanish Oxi Action tekutý pro bělení a odstranění skvrn

Tekutý odstraňovač skvrn je možné použít současně s praním, na předmáčení či aplikovat přímo na skvrnu a poté vyprat. Díky obsahu aktivního kyslíku dojde k odstranění skvrny, aniž by byla narušena struktura prádla.

Z nákupu jakéhokoli produktu značky Vanish navíc přispěje firma RB (Hygiene Home) Czech Republic 3 Kč na Fond ohrožených dětí.