Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Pixabay

Trápí vás vzhled vašeho břicha? Dejte mu sbohem

Nelíbí se vám, jak vypadá vaše břicho? Možná máte za sebou těhotenství nebo jste radikálně zhubla a zbyl vám kožní převis, se kterým už nehnete, ať se snažíte sebevíc. Kdy ještě pomůže cvičení a zdravá strava a kdy už je lepší svěřit se do rukou fyzioterapeuta nebo chirurga?

Chcete zhubnout? Naordinujte si zdravý životní styl

Asi se shodneme na tom, že základem pro to, aby se člověk cítil dobře a vypadal dobře, je dodržování zdravého životního stylu. Co přesně to znamená a v čem dělají hlavně ženy nejčastěji chybu? Velká část jich drží nárazové diety, které jsou většinou spíš ke škodě než k užitku. Kromě toho, že se během diety zbytečně trápí a nedodávají tělu potřebné látky, dochází také k jojo efektu, což znamená, že záhy po skončení diety se opět dostaví nárůst váhy.

Nechcete řešit výkyvy váhy? Jezte pestře a hýbejte se

Zdravý životní styl znamená, že si nastavíte nová pravidla, která neskončí za měsíc. Zdravý životní styl nebude z dlouhodobého hlediska efektivní, pokud to vydržíte měsíc či půl roku. Je třeba, abyste si tento styl života dostatečně osvojila, a pak už nemusíte řešit nárazové diety ani výkyvy váhy. A co to vlastně zdravý životní styl znamená? Měla byste se pravidelně hýbat a jíst pestrou stravu několikrát denně po menších porcích.

Občas si můžete zahřešit, ale s mírou

Nemusíte se do smrti vzdávat dortu z cukrárny nebo skleničky vína. Je ale důležité, aby tyto neřesti byly spíše výjimkou než každodenním rituálem. Co se pohybu týče, choďte kdykoli jen můžete. Návštěva posilovny není nutná. Už po pár týdnech byste na svém těle měla vidět zlepšení. Jenomže občas se stane, že pokud zhubnete opravdu hodně kil, může vám na břiše zůstat nevzhledný kožní převis, kterého se prakticky nedá zbavit ani tím nejsprávnější životním stylem.

Co s vyklenutou břišní stěnou?

Kožní převis se objevuje kromě radikálního úbytku váhy také u žen, které měly v těhotenství velké břicho, došlo u nich k rozestoupení břišní stěny, a tak jim zůstalo vyklenuté bříško a nadbytek kůže. Vyklenuté břicho je problém a ženy často trápí. Břicho je vidět v jakémkoli oblečení a ženu velmi omezuje. Přitom rozestup břišní stěny se dá poměrně dobře odstranit s pomocí fyzioterapie.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Pixabay

Kde to nezvládnete sama, pomůže fyzioterapeut

Fyzioterapeut vás naučí, jak zpevnit hluboký stabilizační systém. Zapomeňte na sedy lehy a podobné nesmyslné přetěžování přímých břišních svalů. Zpevnění břišní stěny dosáhnete i malými pohyby během speciálního cvičení a dýchání. V tomto případě není vhodné učit se cviky na YouTube. Fyzioterapeut pohmatem zkontroluje, zda daný cvik skutečně provádíte dobře a připraví vám cvičení na míru. To, co potřebujete, je zpevnit hluboký stabilizační systém a posílit šikmé svaly. Nikoli ještě více přetěžovat přímý břišní sval.

S nevzhledným kožním převisem jděte k chirurgovi

Přestože se vám vrátí břišní stěna do původního stavu, s kůží toho už moc nenaděláte. V tomto případě pomůže pouze zásah zkušeného plastického chirurga, který provede abdominoplastiku. Ta se v případě potřeby dá zkombinovat také s liposukcí. Po abdominoplastice vás už převislá kůže nebude obtěžovat. Nezbytným krokem je konzultace se samotným plastickým chirurgem, který zhodnotí váš případ a navrhne to nejlepší řešení.