..

.. Zdroj: Klinika Yes Visage a.s.

Ti, kteří zachraňují sebevědomí

Plastické chirurgy můžeme přirovnat k doktorům duše. I díky jejich zásahu se mohou pacienti po rakovině prsu uzdravovat nejen na těle, ale i na duši. Na naše dotazy odpovídal MUDr. Martin Molitor z Kliniky YES VISAGE.

Pracujete na klinice plastické chirurgie, která se zapojila do projektu celosvětové kampaně proti rakovině prsu. Jak velký podíl mezi vašimi pacienty tvoří ženy, které tuto nemoc prodělaly?

Klinika YES VISAGE poskytuje možnost provádění téměř všech operací prsou, tedy i rekonstrukci prsu po operaci rakoviny. Stále více pacientek vyhledává tuto možnost u privátních klinik, přestože si výkon musejí hradit. Čekací doby na tuto operaci jsou totiž ve státních nemocnicích často dlouhé, privátní klinika navíc nabízí větší intimitu prostředí a komfortnější služby. Těchto pacientek je však zatím velmi málo, tvoří maximálně 3 % klientely kliniky. Pracuji také na Klinice plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce. Ta byla prvním pracovištěm v České republice, které se zabývalo komplexní péčí o ženy s rakovinou nebo jiným onemocněním prsou a odhaduji, že ženy s touto problematikou tvoří minimálně 50 % pacientů kliniky.

Jak vnímáte psychické změny u žen, které po ablaci prsu podstoupily plastiku? Máte od nich zpětnou vazbu, jak jim operace pomohla?

Téměř všechny ženy považují rekonstrukci prsu po ablaci za nedílnou součást péče po nemoci a rekonstrukci prsu chtějí. Je to pochopitelné. Jednak je známo, že dokonalost a krása lidského těla je ve všech kulturách vnímána zejména jako pravolevá symetrie, proto ženy chybění prsu vnímají velmi citlivě. Také jim chybějící prso stále připomíná nemoc, která je třeba už zcela vyléčena. Jenom minimum žen si rekonstrukci prsu nepřeje, jsou rády, že mají nemoc i operaci za sebou.

..
.. | Zdroj: Klinika Yes Visage a.s.

Mohl byste vysvětlit rozdíl mezi estetickou a rekonstrukční chirurgií?

Je to rozdělení spíše umělé a uvádíme ho zejména proto, aby si všichni uvědomili, že plastická chirurgie není jenom chirurgie estetická. Historicky plastická chirurgie vznikla v období první světové války jako chirurgický obor, který se zabýval rekonstrukcí složitých válečných poranění. Estetická chirurgie byla k plastické chirurgii přidána posléze, zejména proto, že rekonstrukční chirurgové byli zruční v modelování tvarů, uměli lépe pracovat s tkáněmi a měli lepší představivost. I nyní většinu práce plastických chirurgů tvoří chirurgie rekonstrukční, nicméně význam a objem estetické chirurgie prudce roste.

Co si myslíte o výroku: Chirurgové zachraňují životy a plastičtí chirurgové sebevědomí?

Plastičtí chirurgové zachraňují sebevědomí nebo psychiku pacientů a tím pro ně zachraňují plnohodnotný život. Jen stěží si umíme představit život a trápení člověka s těžkou deformitou obličeje, který se stydí vyjít do společnosti a raději by nežil. Také ze své praxe znám případy mladých žen a dívek, které se tak styděly za své nedokonalosti, že odmítaly chodit na tělocvik, do bazénu nebo dokonce do školy. Pokud těmto lidem odstraníme jejich komplex, pak teprve v podstatě začnou skutečně žít.

Nechal jste si sám na sobě něco vylepšit?

Ano, zatím ale pouze chrup.

Poznáte na ulici, že je někdo „upraven“ plastickým chirurgem?

To není jednoduché, i když někdy je to do očí bijící. Ale vzhledem k tomu, že jsem profesionál, tak umím celkem dobře odhadnout, kdo estetickou operaci měl a kdo ne, ruku do ohně bych ale za to nedal. Současné oblečení a možnosti make-upu jsou tak rozmanité, že mohou estetickou operaci napodobovat.

Spokojenost s rekonstrukcí prsu

Studie v roce 2011 zkoumala spokojenost žen po mastektomii, které podstoupily rekonstrukci prsu a které ji nepodstoupily. Studie ukázala, že 9 z 10 žen, kterým byl prs rekonstruován, bylo po operaci spokojeno a mělo uspokojivější intimní život, 85 % žen po rekonstrukci se cítilo sebevědoměji a atraktivněji než 77 % žen bez rekonstrukce prsu.

Na základě čeho by se měl člověk rozhodnout, že podstoupí zákrok na plastické chirurgii, myslím tím zákrok estetický, který není nutný z hlediska zdraví.

To rozhodnutí je jednoznačně na pacientovi-klientovi a každý člověk k tomuto rozhodnutí postupně dozrává. Ideální doba je samozřejmě tehdy, kdy si pacient řekne, že svůj problém musí řešit, protože mu hodně vadí a vnímá svůj deficit negativně každý den.

Jak se pozná dobrý plastický chirurg?

Důležité jsou reference od klientů a kolegů, osobní doporučení od někoho, koho dobře znáte a při osobním kontaktu pak chirurgovo jednání, které se vám musí líbit, lékař vám prostě musí sednout chováním, mluvením i přístupem. Důležité je také zázemí kliniky. To, jak je moderní, jak dbá na čistotu a bezpečnost je pro operaci důležité. Také zda nabízí plnou komplexní a starostlivou péči o klienta je pro komfort a celkovou pohodu klienta velmi podstatné. Proto na kvalitní klinice, která má své pozitivní jméno a má ve svém týmu dobré zkušené lékaře, by pak měl být i klient spokojený. Rozhodně nedoporučuji jít po nejnižší ceně nebo pouze po reklamě, kterou nabízí příslušná klinika nebo lékař.

Stává se vám, že pacienta či pacientku odmítnete?

Ano stává se to, není to časté, ale někdy nejsem schopen zcela pochopit, co pacient vlastně chce, nebo je představa pacienta nereálná, tedy požadavek nelze splnit. Také odmítám pacienty, kteří vlastně nevědí, co chtějí a naopak se odkazují na mé zkušenosti: „Vy jste přece plastický chirurg, tak vy musíte vědět, co potřebuji na sobě upravit.“ To je podobné, jako kdybych já zašel do obchodu s hudebninami a žádal po prodavači, ať mi jako odborník prodá hudbu, která se mi bude líbit.

Pracoval jste jako lékař také na humanitární misi v Sieře Leoně, kde, jak předpokládám, šlo především o rekonstrukční chirurgii. Jaké lékařské zákroky jste tam nejčastěji dělal?

Operoval jsem opakovaně také v Jordánsku, v Burkina Fasu a v listopadu jedu do Indie. Při práci na humanitárních misích provádíme samozřejmě rekonstrukční operace. Řešíme zejména deformity rukou po válečných nebo jiných poraněních, vrozené vady a deformity způsobené léčbou nádorů nebo po úrazech. V Sieře Leone jsme například řešili operace dětí, které měly ruce zdeformované pokousáním od hada.

Rekonstrukce prsu v číslech

54 % žen, které onemocní rakovinou prsu, podstoupí odstranění prsu

21% žen se následně rozhodne pro rekonstrukci prsu

Mezi pacientkami do 45 let se pro rekonstrukci prsu rozhodne 58 % žen