Kokosový olej: Skvělý v kosmetice, v kuchyni s ním raděj šetřete

Kokosový olej si v minulých letech prošel pěkným veletočem oblíbenosti. Nejprve bez něj žádná celebrita či infuencerka nemohla téměř být, později se stal strašákem foodblogerek a všichni ho vnímali jako "horší, než sádlo". Pravada je samozřejmě ta, že všeho s mírou. Jako co nejlépe využití v péči o pleť i v kuchyni?

Pokožka

Skvěle hydratuje pokožku. Ideální je, že se rozpouští až při 25 °C, takže do rukou ho naberete tuhý a v dlaních následně roztaje. Na obličeji zafunguje na rty i proti vráskám, má i minimální SPF (odpovídá přibližně hodnotě 2-10, takže žádný zázrak, ale tmavším fototypům může na nějakou dobu vystačit). V každém případě musí být panenský, za studena lisovaný. Při jiných postupech se vytrácí jeho příznivé vlastnosti a výsledný efekt nebude takový, jak si představujete.

Vlasy

Kokosový olej skvěle vyživí i vaše vlasy. Jednou za čas ho naneste na délky a konečky (ne ke kořínkům) a nechte klidně půl hodiny působit. Pak budete muset vlasy dokladně vymýt, po pár použitích budou ale výrazně silnější i lesklejší.

Domácí peeling i antiperspirant

Pokud jste příznivkyní DYI, určitě sama nejlépe víte, že když do kokosového tuku přidáte rozemletá zrnka kávy nebo krystalicko sůl, máte ten