Video placeholde

Kabelky jako umělecká díla? Louis Vuitton představuje další kolekci Masters

Tradiční módní dům Louis Vuitton, nekonvenční americký umělec Jeff Koons a slavní mistři výtvarného umění – to jsou hlavní atributy unikátní kolekce kabelek a doplňků s názvem Masters, která bude k mání od 27. října. 

Je to již podruhé, co se Louis Vuitton kreativně sblížil s Jeffem Koonsem– ikonickým a provokujícím umělcem, který ve své tvorbě s nadsázkou zpracovává téma konzumu a rovněž zpochybňuje vnímání toho, co je kýč. Jeho díla snadno poznáte: Jsou to zpravidla velké barevné nafukovací objekty, popřípadě realistické sochy, které čerpají inspiraci z popkultury, komiksu, pornografie nebo každodenního života.

Tulipány, jedno z nejznámějších děl Jeffa Koonse
Tulipány, jedno z nejznámějších děl Jeffa Koonse | Zdroj: Profimedia.cz

Nafukovací socha baletky před Rockeffelerovým centrem v New Yorku
Nafukovací socha baletky před Rockeffelerovým centrem v New Yorku | Zdroj: Profimedia.cz

Pro kabelky z kolekce Masters však hledá Koons inspiraci zcela jinde: v nejslavnějších výtvarných dílech. A zatímco v první sérii nechyběla da Vinciho Mona Lisa nebo van Gogh, v této najdete díla šesti umělců. Jsou to Snídaně v trávě Édouarda Maneta, Lekníny Clauda Moneta, Nádherná země Paula Gauguina, Ležící dívka Françoise Bouchera, Starý Řím J. M. W. Turnera a Panův triumf Nicolase Poussina (tento jediný motiv bude k mání pouze v Maison Louis Vuitton Vendôme).

Kabelky z druhé kolekce Masters Louis Vuttion x Jeff Koons
Kabelky z druhé kolekce Masters Louis Vuttion x Jeff Koons | Zdroj: Archiv značky

Kabelky, mezi nimiž nechybí oblíbené modely Speedy a Neverfull, zdobí nejen příjmení malíře, ale také iniciály LV a typický Koonsův motiv – zajíček ve formě přívěsku. Jsou tak unikátním spojením vysokého umění, vysoké módy a hravého kýče, který reprezentují třeba zlatá písmena nebo kožené popruhy a lemy vyvedené ve veselých barvách.

Kabelka z předchozí kolekce Masters zachycena během newyorského fashion weeku jaro/léto 2018
Kabelka z předchozí kolekce Masters zachycena během newyorského fashion weeku jaro/léto 2018 | Zdroj: Profimedia.cz

Pokud je na vás takový design příliš, možná se podívejte spíš na šátky. Například ten s potiskem Monetových leknínů je vysloveně krásný.

Hedvábný šátek z kolekce Masters, Louis Vuitton, 730 $
Hedvábný šátek z kolekce Masters, Louis Vuitton, 730 $ | Zdroj: Archiv značky

Není to poprvé, co Louis Vuitton svěřuje své produkty do rukou umělců. Památné jsou například limitované kolekce kabelek s motivem graffiti od Stephena Sprouse (2003), Takashi Murakami pro změnu oživil klasický design kabelek Vuitton barevnými iniciálami a třešňovými květy (2008) a zajímavý byl i nápad Richarda Prince, který pro kabelku Speedy navrhl akvarelovou verzi plátna Monogram.

Kolekce Masters II. bude v prodeji od 27. října. A zatímco tváří předchozí série byla půvabná dánská herečka Alicia Vikander, nyní ji doprovází neméně krásná FrancouzkaLéa Seydoux, která si zahrála například v poslední bondovce.