.

. Zdroj: internal

Astrologie dobývá módu. Odoláte talismanům a mystickým potiskům?

Astrologie a vysoká móda – donedávna ještě dva naprosto vzdálené světy se s letošními kolekcemi světových návrhářů zajímavě sbližují. Pokud se ráda orientujete podle horoskopů a věříte v sílu léčivých kamenů, pak budete nadšená. Aktuální trendy totiž velí mít je neustále při sobě. Anebo na sobě. 

Supermodelka Bella Hadid letos v dubnu na Instagramu odhalila svou sbírku krystalů, kterou má stále při ruce, i když cestuje. „Dnes večer letím do Dubaje a tohle jsou jen některé z mých oblíbených krystalů, které si beru s sebou, aby mě nabily pozitivní energií,“ napsala k fotografii, kde nechyběly uklidňující a detoxikující ametyst nebo energizující a motivující pyrit.

Sbírka krystalů Belly Hadid
Sbírka krystalů Belly Hadid | Zdroj: Instagram @bellahadid

Bella zdaleka není sama, v léčivých a jiných kamenech a krystalech jede celá řada celebrit. Když Victoria Beckhamvysypala pro Vogue svou kabelku, nechyběl mezi jejími osobními věcmi černý obsidian ve tvaru lebky, který symbolizuje ochranu a sílu. Jennifer Aniston pro změnu minulý rok překvapila výrazným náhrdelníkem s růžovým měsíčním kamenem ve tvaru slzy, který má podporovat srdce a stimulovat mysl. Na krystaly a jejich vliv na vystoupení spoléhá také zpěvačka Adele, zatímco Lady Gaga věří, že jí ametyst na nočním stolku přinese lepší spaní.

Zdá se, že astrologie, ezoterika a spiritualita nabírají na síle a znovu pronikají do mainstreamu. Po boomu jógy, meditací, zdravé stravy a osobního rozvoje opět nastává čas, kdy kromě těchto osvědčených praktik potřebujeme věřit v něco víc. A všimli si toho i módní tvůrci.

Ďábel nosí talisman

Jedním z prvních, kdo zareagoval na potřeby svých spirituálně založených zákaznic, byl módní dům Prada, který v červnu představil kolekci náhrdelníků s výraznými přívěsky, jež byly inspirovány šamanskými talismany. V hlavní roli zlato a polodrahokamy. Podívejte se na video, v průběhu září budou přibývat další modely.

Video placeholde

Náhrdelníky s masivními přívěsky se houpaly na krku i modelkám na přehlídce Givenchy pro jaro a léto 2017. Jednalo se o acháty, které jsou zdrojem citové, tělesné a rozumové rovnováhy, sebedůvěry a sebepoznání. A co víc, právě proměnlivá krása achátů se stala inspirací pro potisk některých šatů, které Riccardo Tisci navrhl.

Givenchy jaro/léto 2017
Givenchy jaro/léto 2017 | Zdroj: Archiv módního domu

A do třetice je tu Dior, o jehož zakladateli, Christianu Diorovi, se šuškalo, že si před každou přehlídkou nechává vykládat karty. Jeho současná kreativní ředitelka Maria Grazia Chiuri se ve své poslední cruise kolekci kromě divokého západu a nástěnných maleb inspirovala také nebeskými symboly či znameními zvěrokruhu.

Dior cruise kolekce 2018
Dior cruise kolekce 2018 | Zdroj: Archiv módního domu

To Alessandro Michele z Gucci se rovnou spojil s ilustrátorkou Jayde Fish, která svou tvorbu staví na spletité karetní estetice, aby vytvořila speciální návrhy potisků pro jeho hedvábné kousky. Do nich zakomponovala zvířecí motivy hadů, opic a ptáků, typických symbolů módního domu, které ještě navíc obestřela dalšími tajemnými symboly.

.
. | Zdroj: Archiv módního domu

Nakonec se dá říct, že astrologie a vysoká móda mají víc společného, než se zdálo: Minimálně snahu vidět do budoucnosti a touhu pronikat za hranice všednosti.