Yves Rocher

Yves Rocher Zdroj: archív Yves Rocher

Yves Rocher
Yves Rocher
Yves Rocher
Yves Rocher
Yves Rocher
9
Fotogalerie

Arnika, heřmánek, sléz a chrpa: Rostliny, které svědčí pleti

Být u zrodu kosmetických přípravků je vždycky zážitek. U těch přírodních obzvlášť, protože vás místo laboratoří čeká naučná procházka zahradami plnými nejroztodivnějších rostlinek. 

Mekka péče o krásu ukrývá mnoho pokladů (rozumějte kosmetických značek), mezi nimi i ten s bezmála šedesátiletou tradicí, který založil jmenovec, pan Yves Rocher. Svou filozofii tato značka, zrozená v malém francouzském městečku La Gacilly (čtěte „la gasij“), postavila na využití účinků rostlinných výtažků ve prospěch ženské krásy. Zároveň však neopomíjí ani ochranu životního prostředí.

V symbióze

Odolávat, žít a přežít – tajemství rostlin spočívá v jejich schopnosti přizpůsobit se. A protože každá rostlinka je jiná, oplývá různými vlastnostmi, schopnostmi a účinky, zkoumají vědci každou zvlášť. Jen pro zajímavost, cestují kvůli tomu po pěti kontinentech. V bretaňském městečku La Gacilly pak pěstují, uchovávají a testují více než sto deset druhů rostlin. To vše s prioritním úmyslem dosáhnout maximálního souznění s pletí.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: archív Yves Rocher

Kdo z vás už se značkou Yves Rocher má nějakou zkušenost ví, že její portfolio čítá několik desítek řad péče o krásu, ovšem počet účinných ingrediencí se blíží k číslu dvě stě padesát. Kterým z nich přičítá největší význam a z jakého důvodu?

Arnika

Arnika, jedna z ingrediencí, které se pěstují přímo na bretaňských polích v La Gacilly. Její výsev a sklizeň probíhá tak, aby byla aktivní látka získávána s respektem k životnímu prostředí a aby byla při zpracování zajištěna její nejvyšší účinnost. Tato složka je známá svými hojivými účinky a vysokou schopností ochrany vůči negativním vnějším vlivům.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: archív Yves Rocher

Chrpa

Stejně jako arnika, je i chrpa pěstována přímo v rodišti zakladatele Yves Rocher. První sběr květů přitom probíhá ručně, až podruhé, kdy rozkvete vrchní část rostliny (poupě, listy a stonek), se sbírá mechanicky. Z usušených částí se pak destilací získává výtažek a voda z chrpy, jež vynikají zklidňujícími účinky.

Heřmánek

Další opěvovanou ingrediencí je heřmánek, a to především pro své schopnosti chránit, zjemňovat a hydratovat pokožku po celý den. Základní účinnou složkou v přípravcích Yves Rocher jsou tři různé extrakty z heřmánku pěstovaného v bio kvalitě v La Gacilly. Sklízí se v nejvhodnějším období tak, aby si zachoval optimální obsah účinných látek.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: archív Yves Rocher

Jako „rostlina života“ pocházející z jižní Afriky je přezdívaný kosmatec krystalový. Jeho devízou je, že je schopen přizpůsobit se extrémním podmínkám a ne náhodou se tak jeho pěstování podařilo vědcům přenést do bretaňského La Gacilly. Účinné látky, díky kterým dokáže reaktivovat buněčné mechanismy v boji proti vráskám, z něj získávají speciální patentovanou metodou kryoextrakce (zpracovávání čerstvé rostliny za velmi nízké teploty).

Sléz

Jako potravina a lék byl už od středověku využíván také sléz. Odrůda nacházející se v přípravcích Yves Rocher má velké listy a květy, které si uchovávají krásnou fialovou barvu i po vysušení. Pěstuje se rovněž v La Gacilly, a to už od roku 1979.

Jednou z důležitých aromatických bylin, planě rostoucích ve středomořských oblastech je koriandr - známý zejména pro své povzbuzujícími účinky. Na plantážích ve třech krajinách (kvůli zajištění odpovídající kvality) se pak pěstují také semena jojoby. Jsou lisovaná za studena bez použití chemikálií.

Yves Rocher
Yves Rocher | Zdroj: archív Yves Rocher

Pod víčky

Na již zmíněném výtažku ze tří druhů heřmánku ostatně staví jedna z ikonických řad Yves Rocher, Pure Calmille, úspěšná už přes padesát let, která nyní přichází v nové podobě, s vylepšeným složením a vyšší koncentrací aktivní látky (2 %), jež pokožku ochrání a zjemní. Téměř 93 % obsažených složek je přitom přírodního původu.

Kombinace manga & koriandru, vsazené do jednoho z nejnovějších sprchových gelů, má zase díky aromatické bylině povzbuzující účinky a společně s vonnými nótami manga dokážou působit na vaše smysly. Ve flakonu se navíc snoubí dobrý úmysl. Gel je totiž natolik koncentrovaný, že ho stačí jediná kapka, aby vydal na celou koupel, dále má recyklovatelný obal a za každý zakoupený kus se ve světě vysadí jeden strom. Čistý záměr a budoucnost planety jsou zkrátka pro Yves Rocher vždy na prvním místě!