...

... Zdroj: istock.com

Sladké si při dietě nezakazujte, jezte ho ale chytře, radí Petr Havlíček

Když člověk uvažuje nad tím, že by chtěl jíst zdravě a tím shodit kila navíc, většinou se nevyhne otázce: Patří do diety sladkosti? Kolik si můžu dát oříšků? A to už jako nikdy nebudu smět jíst chipsy? Dobrou zprávu pro vás má přední výživový poradce Petr Havlíček.

Hovoříme-li o dietě a mlsání, rozlišuje Petr Havlíček dvě zásadní situace. „Pokud je to striktní dieta, kterou musíte držet kvůli nějakému zdravotnímu problému, a vy přemýšlíte o tom, že byste si dali právě tyto potraviny, pak je moje odpověď – nedělejte to,“ říká odborník a vysvětluje, že v tomto případě mohou tyto nedoporučované potraviny způsobit zdravotní problémy.

Jinak je tomu v případě, že se snažíte snížit váhu a chcete si občas udělat radost. Pak je odpověď zcela opačná. „Nevidím důvod, proč si nedat, co nám chutná. Jak říká kolega Roman Vaněk – neexistují špatné potraviny, existuje jen špatné množství,“ vysvětluje odborník. Pokud si chceme takovou potravinu dát, musíme ale vědět, že zvládneme mít celou situaci pod kontrolou. „Tedy sníst kousek dobré čokolády, a ne celou tabulku, následující den další a po takovém týdnu opět nešťastně začínat s redukční dietou,“ říká specialista.

Co je nejlepší dát si ve chvíli, kdy máte na něco chuť? A víte, že Petr Havlíček nemá nic proti takzvaným „cheat days“ – ovšem jen v případě, že si dáte pozor na jednu zásadní věc? Odpovědi najdete v následujícím videu.