Sestřelený malajsijský letoun na snímku z roku 2012

Sestřelený malajsijský letoun na snímku z roku 2012 Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Co se doopravdy stane, když si nevypnete mobilní telefon v letadle? Pilot promluvil…

Po celém světě denně vzlétne zhruba 100 tisíc letadel. Jedním z pravidel chování cestujících na palubě je vypnutí mobilního telefonu nebo alespoň jeho převedení do letového režimu. Co se ale stane, pokud to neuděláte?

Na palubě letadla vás posádka vždy jasně upozorní na to, že je potřeba, abyste vypnuli své mobilní telefony či jinou elektroniku a převedli je do letového režimu. A nejspíš i vás už někdy napadlo, co se vlastně stane, pokud byste tento pokyn ignorovali.

Britský pilot Chris Forster o tom promluvil pro Liverpool Echo. Rozhodl se uvést vše na pravou míru, když prohlásil, že se nemusíte ničeho bát, jelikož kontrolní systémy letadel jsou natolik sofistikované, že by jim zapnuté mobilní telefony neměly způsobit žádné potíže.

A proč je tedy musíme neustále vypínat nebo nastavovat do letového režimu? Podle pilota jde o to, že tyto předpisy vstoupily v platnost již před řadou let, kdy ještě neexistovaly ani tablety. „Zákony se ale zmírňují a myslím, že nastanou další změny v průběhu několika let,“ domnívá se Chris Forster. Je tedy pravděpodobné, že v budoucnu již ani nebudeme muset telefony přepínat do letového režimu, natož pak je vypínat.