Pravidelná chůze prospívá zdraví

Pravidelná chůze prospívá zdraví Zdroj: Shutterstock

Vykročte do nového roku tou správnou nohou!

Permanentka do posilovny vám zůstala od loňska, běžecké boty jsou zastrčené v temném koutě botníku a vás už nebaví vymýšlet sportovní předsevzetí, která nevydrží ani do února? Je to jednoduché, choďte.

Začátek roku je pro mnohé symbolem nově objevených sportovních aktivit a ambiciózních předsevzetí. Nadšení ale často opadá rychleji než zimní sníh a vybavení za desetitisíce se válí na dně šatníku. Motivovaní výčitkami z vánočních svátků se vrháme do intenzivních tréninků v posilovně, nakupujeme permanentky na plavání a pilates a vyhazujeme sladkosti do popelnice. S příchodem února se ale kouzlo vytrácí, chuť na sladké je příliš velká a v televizi začnou dávat nový seriál. Netrapte se letos zběsilým zvedáním činek a zkuste si slíbit jediné – budete více chodit pěšky.

Prošlápněte si cestu ke zdraví

Po prolenošeném konci roku objevte znovu radost z pohybu. Nemusíte se nutit do náročných a technicky složitých cviků v posilovně a utrácet zbytečné peníze za permanentky do fitness center. Chůze je nejpřirozenější lidský pohyb, který je pro většinu populace součástí každodenního života. Postupným prodlužováním procházek a zintenzivňováním tempa se ale z pouhého procházení může stát i vrcholový sport. Můžete začít zvolna a vystoupit cestou do práce o zastávku dřív. Počet zastávek můžete zvyšovat nebo snižovat podle nálady a energie.

Nordic walking

Pokud vám chůze není cizí a chtěla byste se do ní ponořit víc, vyzkoušejte populární nordic walking. Nordic walking, nebo také severská chůze, je intenzivní a dynamická chůze se speciálními holemi. Díky používání holí se při ní zvyšuje stabilita a kromě posilování nohou dochází také k zapojení svalů horní části těla. Tato sportovní disciplína má původ ve Finsku, získala si však oblibu po celém světě, a to hlavně proto, že je vhodná pro všechny věkové a výkonnostní skupiny. Na nordic walking nepotřebujete kromě správných holí a kvalitní turistické, běžecké nebo fasthikové obuvi žádné speciální vybavení. Stačí vám pohodlné kalhoty a tričko a můžete vyrazit.

Probuďte v sobě průzkumníka

Pokud vás nebaví „jen tak“ se procházet, zkuste si chůzi nějak ozvláštnit. Můžete si na každou procházku naplánovat cíl v podobě kavárny, restaurace, rozhledny apod. Patříte-li k dobrodružnějším povahám, doporučujeme vám vyzkoušet třeba geocaching

Geocaching

Geocaching je outdoorový koníček, který přeměňuje turistiku v honbu za pokladem. Jeho vyznavači pomocí souřadnic GPS hledají ukryté krabičky, kterým se říká cache nebo kešky. V krabičkách jsou ukryté nejrůznější drobnosti, které tam ukryli jejich majitelé. Po celém světě je jich přes 200 000, z toho asi 5000 v České republice. Poklady, šifry a záhady můžete hledat v českých skalních městech i v zahraničních lesích. Stačí vám chytrý telefon nebo GPS a nadšení. Geocachingem si můžete ozvláštnit každodenní procházky, nebo jeho pomocí nalákat do přírody děti či přátele. Kešky se nachází v městských centrech, v opuštěných továrnách, na vrcholcích hor i na pustých pláních a mohou vás zavést do míst, o kterých byste se jinak nikdy nedozvěděla.

Botanické procházky

Procházet se po městě nebo počítat kroky na pásu není žádná zábava. Vyměňte sterilní prostředí tělocvičny za živou přírodu. Na procházkách můžete zkoumat flóru v místních parcích, lesích a přírodních rezervacích. Vychutnejte si krásu sezónních květů, nadýchejte se čerstvého vzduchu a poznejte nové druhy květin nebo stromů. Přírodovědecká muzea, univerzity a botanické spolky často pořádají organizované komentované exkurze v botanicky zajímavých oblastech. Prozkoumejte nabídku institucí ve vašem okolí a naučte se rozeznat vzácné květiny od bodláčí. Pokud se nechcete přidávat ke komentovaným prohlídkám a výletům, ale zajímají vás rostlinné druhy ve vašem okolí, stáhněte si některou ze speciálních mobilních aplikací. Aplikace pro smartphony pomocí porovnávání fotek rozeznávají jednotlivé květiny, keře a stromy a pomohou vám určit, co roste u vás na zahradě, nebo na autobusové zastávce.

Nechoďte sama

Bezcílně o samotě bloumat po lese baví málokoho. Zkuste si z chůze udělat společenskou událost. Přihlaste se do kurzu nordic walkingu, nebo se vydejte na výlet s turistickým klubem. Obklopte se podobně smýšlejícími lidmi a zkuste navázat nová přátelství. Ve dvou (nebo více) se to lépe táhne a přátelé vás často mohou vytáhnout ven i ve chvílích, kdy byste sama zůstala doma u televize.

Nemáte na to čas?

Pokud bydlíte ve velkém městě a na procházení v přírodě nemáte čas ani náladu, můžete si pořídit běžecký pás. Technologie se postupně vkrádají do všech koutů našich životů a na internetu objevíte aplikace pro všechno, včetně chůze. Prostřednictvím nejrůznějších fitness aplikací se můžete vydávat na virtuální procházky z pohodlí obýváku. Stále častěji je také možné setkat se s lidmi, kteří běžeckým pásem nahradí kancelářskou židli. V příjemném tempu tak můžete projít každým pracovním dnem.

Nejdůležitější je první krok

Vymaňte se letos z koloběhu krátkodobých fitness předsevzetí a zkuste se radovat z chůze. Ať už chodíte pěšky do práce, připočítáváte kilometry s oddílem Nordic Walking, lovíte skryté poklady, nebo si jen tak užíváte společnost přátel, všechno se počítá. Chůze procvičuje celé tělo i mysl a v únoru vás nepřestane bavit - odměnou je totiž každý krok na nekonečné cestě. Je jen na vás, jestli si oblečete tepláky a pohodlné tenisky, nebo si pořídíte ultralehké boty na chůzi a speciální vybavení. Nejdůležitější je udělat první krok, vše ostatní přijde samo.

Autor: Alena Kadlčíková