Jaký písek je vhodný pro dětské pískoviště?

Jaký písek je vhodný pro dětské pískoviště? Zdroj: Freepik

Jaký písek na pískoviště je pro děti ten nejlepší?

Mnoho rodičů chce vybrat ten nejlepší písek na pískoviště. My vám povíme, z jakého písku budou mít největší radost vaše ratolesti. Přidáme i tipy, jak zajistíte bezpečnost a jaké jsou oficiální normy.

Jaký písek do dětského pískoviště chtějí jeho uživatelé?

Děti preferují jemný a čistý písek na pískoviště zlatožluté barvy, který je příjemný na dotek. Také musí optimálně vlhký, aby neprášil. Bábovičky, hrady, tunely drží svůj tvar a nebortí se při pouhém závanu větru. Je důležité, aby byl písek bez ostrých kamenů, skla a nečistot, které by mohly způsobit zranění. Také na dřevě obrubníku nesmí být třísky ani hřebíky a beton musí být hladký. Protože dětský pláč na hřiště nepatří.

Je možné vyplnit všechny nároky na písek pro pískoviště?

Splnění dětských požadavků znamená najít rovnováhu mezi bezpečností, kvalitou a estetikou. Výběr kvalitního písku pro dětská pískoviště je také investice do zdraví. Proto vždy věnujte dostatek času výzkumu trhu a surovinám, to vše společně se čtením recenzí. Jak získáte jistotu nejvyšší kvality? Pořiďte si materiál s certifikátem. Pak se pískoviště stane místem radosti a bezpečné zábavy dětí. A zároveň splňuje všechny normy, i požadavky těch nejmenších.

Jaké vlastnosti má certifikovaný písek do pískoviště?

Normy pro písek na pískoviště jsou stanoveny s cílem chránit zdraví a bezpečnost těch nejmenších. Ve Vyhlášce č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických limitů písku v pískovištích venkovních hracích ploch jsou popsané základní vlastnosti a hygienické limity materiálu. Je nutné, aby se velikost zrnek pohybovala mezi 0,01 a 4 mm a byl zajištěn ideální poměr minerálů. Dále nesmí obsahovat viry, bakterie a další nežádoucí mikroorganismy. Důležitá je i absence škodlivých chemikálií, azbestu nebo těžkých kovů. Vše se testuje v laboratořích.

Jak udržíte vysokou kvalitu certifikovaného písku do pískoviště?

Základem pro zachování perfektních hygienických vlastností je pravidelná dezinfekce. Není vhodné používat chemikálie, protože ty mohou zůstat v písku na pískovišti. Při kontaktu s dětskou kůží může dojít k podráždění pokožky, vzniku ekzému nebo dokonce k alergické reakci. Nejúčinnější dezinfikování proběhnepomocí UV záření, které je součástí slunečního svitu. Také zabraňte volně žijícím zvířatům, aby se dostala do pískoviště. Jejich trus je zdrojem choroboplodných zárodků. Zakrývejte písek v době vaší nepřítomnosti.

Děti ocení, když jim písek na pískovišti řádně připravíte

Důležitý je skvěle připravený písek na pískovišti. V první řadě vás čeká promíchání horní suché vrstvy s vlhkou spodní částí. Pokud při testu soudržnosti bábovička nedrží tvar, přidejte vodu. Aktivujete jílové minerály, které přirozeně slepí větší zrnka. Svým ratolestem věnujte čas a hrajte si společně s nimi. To je potěší nejvíc. Na konci zábavy společně ukliďte hračky, donesené větvičky, lístečky a kamínky. Před odchodem zabezpečte pískoviště proti nezvaným návštěvníkům.

Kde si pořídíte písek pro pískoviště?

V nabídce e-shopu Stonex.cz naleznete pytlovaný certifikovaný písek do dětského pískoviště nejvyšší kvality. Je balený po 25 kg v plastových pytlích a usnadní vám manipulaci. Můžete objednat z pohodlí obývacího pokoje a dovezou vám jej až před bránu vašeho domova. Na infolince na vás čekají odborníci ochotni vám poradit s výběrem písku. Využijte dopravu zdarma již od jedné palety.

Autorka článku: Kateřina Špunda