Shuterstock

Shuterstock Zdroj: Shutterstock

Jak předejít nepříjemným zánětům ucha a tvorbě mazových zátek?

Sluch je velmi důležitý smyslový orgán, a proto je nutné se o něj pečlivě a náležitě starat. K ochraně uší slouží ušní maz, který tělo produkuje. Pokud se ale hromadí, může dojít ke vzniku mazové zátky. Právě správná péče a čištění uší je totiž nejen prevencí mazových zátek, ale také vážnějšího zánětu ucha. 


Proč je ušní maz důležitý

Ušní maz neboli odborně cerumen slouží především jako ochrana zvukovodu před infekcemi, poraněním a vnějšími vlivy. Většinou má žlutou až nahnědlou barvu a skládá se z výměšků potních žlázek ve zvukovodu, odumřelých šupinek kůže a nečistot, které se v uchu usazují. U některých jedinců se může nadměrně tvořit ušní maz, což může vést ke vzniku mazových zátek. Těmi jsou zejména plavci, starší osoby nebo jedinci pracující v prašném prostředí nebo používající často sluchátka a naslouchadla. Problémy však může způsobit i nedostatek ušního mazu. V takovém případě je kůže zvukovodu velmi suchá, svědí a je náchylnější k zanesení infekce a zánětům.

Jak poznám mazovou zátku?

Mazová zátka se v první fázi projevuje zalehnutím ucha, kdy postižený špatně slyší, např. jen po koupeli nebo mytí hlavy, kdy voda vnikne do zvukovodu a mazová zátka nabobtná. Postupně se zalehnutí stává trvalejší a může se přidávat i hučení nebo šumění v uších. Neobvyklé nejsou ani závratě, tlak či bolest v uších. S mazovými zátkami by měli lidé navštívit lékaře v ORL ordinaci. Domácí snahy o odstranění mazové zátky odborníci nedoporučují, neboť při neodborné manipulaci může dojít i k poškození zvukovodu. Lékař pacientovi nejčastěji zátku vypláchne. Výplach není vůbec bolestivý a úleva přichází téměř okamžitě.

Pozor na záněty

Kromě mazové zátky ohrožuje náš sluch i zánět zvukovodu. Projevuje se silnou bolestí, zarudnutím a otokem. Často se přidávají i nateklé uzliny, svědění, zalehnutí nebo výtok z ucha. Jednou z příčin zánětu zvukovodu je právě jeho ucpání ušním mazem. Proto je nutné dbát na hygienu a uši pravidelně čistit. Odborníci doporučují provádět čištění uší 1x týdně.

Zapomeňte na vatové tyčinky

Na trhu existuje celá řada přípravků na čištění uší. Rozhodně se vyvarujte používání vatových tyčinek. Ty jsou kupodivu velmi nebezpečné, neboť zasouvají ušní maz hlouběji do zvukovodu a mohou tak nadělat více škody než užitku. Nepříliš vhodné jsou i ušní svíce, které mohou způsobit poranění zvukovodu. Dejte raději přednost ušním kapkám či sprejům, které dokáží ušní maz změkčit, rozpustit a bezpečně odstranit z ucha ven.

Pomocníci z lékárny pro bezpečnější čištění uší

Pro usnadnění hygieny uší a předcházení vzniku zánětu ucha doporučují lékárníci AurisClean ušní sprej z prémiové řady Da Vinci Academia, který bezpečným, a hlavně účinným způsobem odstraňuje nadměrný ušní maz. Zdravotnický prostředek AurisClean ušní sprej funguje na revolučním principu aktivního kyslíku, čímž dochází k odloučení ušního mazu od kůže zevního zvukovodu, a tím se snižuje riziko zánětu ucha. Unikátní složení a pohodlná forma aplikace ve formě spreje, kapek nebo olejového séra garantuje bezpečné užívání jak u dospělých, tak i dětí.

.
. | Zdroj: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC