Shutterstock

Shutterstock Zdroj: Shutterstock

Zákeřné a nebezpečné mravenčení nervů. Netrpíte jím náhodou i vy?

Pociťujete někdy brnění a mravenčení v končetinách, přecitlivělost na dotyk, slabost svalů nebo necitlivost v rukou a nohou? Pak rozhodně zbystřete! Mohlo by se jednat o problémy periferních nervů. Tím trpí stále více a více lidí. Jak tomu předejít a jak tělu ulevit? 


Periferní nervy spojují mozek a míchu s ostatními nervy v těle. Pokud jsou tyto nervy porušeny, vysílají často do centrální nervové soustavy signály o stavech, které nemají opodstatněný důvod. Pacienty tak trápí i běžné úkony, u kterých pociťují těžkosti, jako např. česání vlasů a oblékání. Nepříjemné jsou také pocity brnění či pálení končetin nebo jejich špatná citlivost. Periferní nervy přenášejí do mozku i informace o pocitu chladu nebo tepla. To může být velmi nebezpečné, neboť lidé nemusí pociťovat žádné reakce při opaření horkou vodou nebo omrzlinách.

Jaké jsou příznaky

Lidé trpící problémy periferních nervů se nejčastěji potýkají s pocity mravenčení, trnutí a brnění končetin. Dále s oslabením svalů, což může představovat potíže při manipulaci s předměty. V pokročilejším stádiu dochází k problémům s koordinací a chůzí nebo ztrátě citlivosti v rukou. Pacienti také abnormálně vnímají dotyk, teplotu nebo tlak. Příznaky se často zhoršují v noci, při odpočinku nebo únavě. Vliv také hraje stres, nervozita a úzkost, což může symptomy vyvolat.

Kdo je nejvíce ohrožen?

Častými příčinami problémy periferních nervů jsou stres, nadměrná konzumace alkoholu, diabetes, vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak, vystavení toxinům (těžké kovy, chemikálie, léky), dědičnost nebo infekce (HIV, borelióza, pásový opar). Problémy se mohou objevit také po úrazech či pádech, kdy dojde k mechanickému narušení nervů. Symptomy může způsobit i nedostatek vitaminů, zejména B a E. 

Jak mravenčení nervů předejít?

Mnoho příčin mravenčení nervů je spojováno s nezdravým životním stylem. Proto lékaři doporučují zdravě jíst, pravidelně sportovat a vyhýbat se kouření a alkoholu. Věnujte se tak alespoň 30 minut denně nějaké aktivitě, např. plavání, józe, cyklistice nebo procházkám. U diabetiků je zcela klíčová úprava hladiny cukru.

První pomoc z lékárny

Při problémech s periferními nervy je důležité zjistit příčinu a správně tak nastavit plán k potlačení nebo odstranění příznaků. V lékárnách jsou k dostání přípravky, které vyživují a regenerují nervy a zajišťují správnou funkci nervového systému. Podívejte se po takových přípravcích, které obsahují kyselinu lipoovou, extrakt vinné révy, ostropestřec a sójové fosfolipidy. Lékárníci doporučují doplněk stravy Neuromedic, který kombinuje vysoké dávky kyseliny alfa-lipoové, vinnou révu, fosfolipidy a vitaminy B, které zajišťují správnou funkci nervového systému a komunikaci mezi nervovými buňkami.

.
. | Zdroj: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Obsažený silymarin navíc chrání nervy před vlivem toxinů. Díky vysokým dávkám vitaminů B je Neuromedic ideální ochrana nervů při jejich nedostatečné výživě, vystavení toxinům, mechanickým vlivům nebo vedlejším účinkům některých tablet. Neuromedic zakoupíte v lékárnách nebo na e-shopu. Pocity mravenčení, brnění či citlivost nervů rozhodně řešte včas, aby nedošlo k dalšímu zhoršování funkčnosti nervů.