Kde koupíte stylové slingback lodičky? Podívejte se do fotogalerie na naše tipy.

Kde koupíte stylové slingback lodičky? Podívejte se do fotogalerie na naše tipy. Zdroj: Instagram @lara_bsmnn, @anoukyve a @maryljean

& Other Stories, 89 eur, stories.com
& Other Stories, 99 eur, stories.com
& Other Stories, 119 eur, stories.com
Aeyde, 7650 Kč, aeyde.com
Aeyde, 8450 Kč, aeyde.com
34
Fotogalerie

Budou tohle nejoblíbenější boty letošního roku? Možná nahradí i milované Mary Jane lakovky!

Mokasíny, Mary Jane střevíce, baleríny – trojice klasických bot se v posledních sezónách těší mimořádné popularitě zejména díky trendům, jako je balletcore, back to school či office nebo girl estetika, které je párují s ponožkami, popřípadě výraznými punčocháči. Nyní se do této „party“ přidává další typ bot – elegantní slingback neboli lodičky s otevřenou patou. Jak nejžádanější boty současnosti nosit a jaká je jejich historie?

Za současnou popularitou slingback lodiček můžeme samozřejmě hledat ženu – konkrétně návrhářku Miucciu Pradu, která loni pro značku Miu Miu navrhla nádherný kousek se třemi tenkými pásky přes nárt. Není náhodou, že od té doby se slingback modely obecně těší vysoké vlně popularity, kterou překvapivě nezastavuje ani zimní počasí. Přinejmenším ve světě módních influencerek jsou slingback už nyní ideální obuví jak k širokým džínům, se kterými vytvářejí look v duchu přelomu milénia, tak k mini nebo spíše mikro sukním – o jejich návrat se mimochodem před dvěma lety rovněž zasloužila značka Miu Miu.

TIP NA VIDEO: Jak vznikají boty, které zaujmou i slavné umělce? Podívejte se na rozhovor s designérkou Karin Onderkovou

Video placeholde

Slingback lodičky se přitom v dámské módě objevují už zhruba osmdesát let. Jejich sexy silueta, která opticky prodlužuje nohy (zejména v případě ostrých špiček), se dříve pojila zejména s fenoménem sexy pin-up girls. Postupně pronikly i do tehdejšího Hollywoodu a v pohodlnější kitten heels podobě si je posléze oblíbily i módní ikony v čele s Jackie Kennedy nebo Brigitte Bardot. Ikonické slingback boty navrhla v roce 1957 Coco Chanel, která jim pro změnu přisoudila zaoblenou špičku, pohodlný blokový podpatek a nesmrtelný černobéžový colorblock. V roce 2015 pak Karl Lagerfeld představil jejich současnou verzi.

Letošním hitem se ovšem naopak stávají slingback se špičkou pořádně nabroušenou. Jak už bylo řečeno, modelem na piedestalu, ke kterému všichni vzhlížejí, jsou ty od Miu Miu. Z tohoto důvodu se budeme častěji setkávat s botami, které mají kromě zadního pásku i nějaký ten ozdobný přes nárt – působí to elegantně, ale i trochu frivolně. Pásky mohou být zdobeny i malou štrasovou sponou nebo třeba kopírovat tvar mašle – v duchu současné dívčí estetiky. K okamžitému nákupu slingback lodiček pak svádí i aktuální kombinace s výraznými punčocháči, ať už krajkovými nebo třeba vínovými, které je předurčují pro společenské akce. Na jaře je zase unosíte klasicky s džíny.

Inspirace z Instagramu: Jak nosit slingback lodičky?

Líbí se vám slingback boty? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku na naše tipy, kde je koupíte.