Balónové sukně

Balónové sukně Zdroj: Instagram @abigalemasters, @hannastefansson a @amylynnofficial

& Other Stories, 149 eur, stories.com
Amylynn, 3001 Kč, amylynn.co.uk
Asos Design, 33 eur, asos.com
Asos Design, 35 eur, asos.com
Asos Design, 50 eur, asos.com
23
Fotogalerie

Na obzoru je kontroverzní trend, který inspirovala i princezna Diana. Jak ho nosit „dospěle“?

Móda okouzlená dívčí estetikou nabízí další pokračování – mikro trend v podobě nadýchaných balónových minisukní. Ještě než ho šmahem odsoudíte jako nenositelný, pojďte se seznámit i s jeho elegantní a dospělejší podobou. A budiž mu k dobru, že jednou z jeho múzou byla i princezna Diana.

Osmdesátá léta se do současné módy obtiskují méně nápadně (v porovnání třeba s módou 90. let nebo přelomu tisíciletí), zato vytrvale. Stačí si vzpomenout na trendy jako jsou nápadné zlaté knoflíky na černých šatech, popřípadě ragbyová trička s polo límečkem a širokými barevnými pruhy. Spadají sem i tvídové kabátky, které teď tak rády nosíme k džínům a jež v 80. letech zpopularizoval Karl Lagerfeld, ředitel módního domu Chanel, nebo žensky projmutá saka, která si rovněž tiše říkají o comeback.

TIP NA VIDEO: Nahlédněte do zákulisí natáčení seriálu Koruna

Video placeholde

Z tohoto pohledu se 80. léta v módě jeví nebývale vkusně a snadno zapadají i do dnešního minimalismu. Následující trend však tuto bezpečnou hranici lehoučce překračuje, neboť do hry vrací opulenci, jakou si pamatujeme i ze šatníku princezny Diany – balónový lem na sukních. Jako jeden z prvních ho přitom na molo přenesl návrhář Simon Porte Jacquemus, jenž se jejím stylem čas od času rád inspiruje a který ve svých modelech představil asi nejúspornější verzi. Do opulentní podoby ho naopak rozvinul Daniel Roseberry z módního domu Schiaparelli, zatímco Miuccia Prada pro značku Miu Miu připravila cool verzi, která bude nyní ovlivňovat styl generace Z.

Princezna Diana v roce 1987
Princezna Diana v roce 1987 | Zdroj: Profimedia.cz

Jacquemus 2023
Jacquemus 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Schiaparelli haute couture podzim/zima 2023
Schiaparelli haute couture podzim/zima 2023 | Zdroj: Profimedia.cz

Miu Miu jaro/léto 2024
Miu Miu jaro/léto 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Coperni podzim/zima 2024
Coperni podzim/zima 2024 | Zdroj: Profimedia.cz

Balónové tvary nejsou v módě až takovou novinkou, jen jsme si je v posledních letech zvykli vídat spíše na rukávech. Nyní se uplatňuje jako ozdobný lem na šatech, v kolekcích najdete frivolní minisukně inspirované přehlídkou Miu Miu, ale i delší verze, které působí nesmírně sofistikovaně. V obou případech si k nim můžete představit třeba bardot top nebo elegantní přiléhavé sako. Jestli vás nebaví takto výrazné sukně, možná vás balloon nebo také bubble trend zaujme více v podobě osobitého topu. V kombinaci s jednoduchými oblekovými kalhotami vykouzlíte outfit, který uspěje i na slavnostním večeru s požadavkem kreativního přístupu. V neposlední řadě se balónová silueta uplatňuje v celé délce šatů, které i přes objem působí nezvykle étericky.