Nejlepší red carpet looky roku 2023.

Nejlepší red carpet looky roku 2023. Zdroj: Profimedia.cz / Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Zendaya ve Valentino na SAG Awards.
Dua Lipa v Chanel na Met Gala.
Margot Robbie ve Vivienne Westwood Couture na londýnské premiéře Barbie.
Margot Robbie v Schiaparelli na losangeleské premiéře Barbie.
Taylor Swift v Oscar de la Renta na premiéře koncertního filmu The Eras Tour.
27
Fotogalerie

Návrat elegance i pohodlných žabek: Které róby si v roce 2023 podmanily červený koberec?

Konec roku vybízí k různým formám bilancování. V módě tak přichází ideální čas k ohlédnutí za nejslavnějšími momenty z červených koberců. Které looky si zaslouží titul nejkrásnější róby 2023?

Letošní rok se nesl v duchu velkého návratu k eleganci. Tuto tendenci jsme v nejvyšších módních sférách mohli pozorovat už vloni, rok 2023 příklon ke křehkosti a romantické náladě však ještě umocnil. V barvách jasně dominovaly jemné pastelové a nude odstíny, kterým sekundoval četný zástup bílých rób. Okázalost stvrzovaly především 3D květinové aplikace – jeden z nejvýraznějších trendů první poloviny roku. Na výsluní se též vrátily operní rukavice, které dodaly punc dekadence celebritám v čele s Rihannou, Vanessou Hudgens, která je oblékla k pompézní černé róbě Vera Wang na CFDA Awards, či Tracee Ellis Ross, jež vyrazila na oscarovou Vanity Fair party v sametovém overalu Balmain s bílou kápí a v klobouku se širokou krempou.

TIP NA VIDEO: Jak správně chodit v botách s vysokým podpatkem?

Video placeholde

Rihanna ve Schiaparelli na Zlatých glóbech.
Rihanna ve Schiaparelli na Zlatých glóbech. | Zdroj: Profimedia.cz

Vanessa Hudgens ve Vera Wang na CFDA Awards.
Vanessa Hudgens ve Vera Wang na CFDA Awards. | Zdroj: Profimedia.cz

O jeden z nejvýraznějších red carpet momentů se následně postarala Margot Robbie. A že rozhodně nešlo o jednorázovou záležitost. Její premiérová tour ke snímku Barbie se nejspíš zapíše mezi nejikoničtější módní události 20. let. Na každém premiérovém večeru se totiž australská herečka objevila v róbě, jež kopírovala jeden z modelů panenky Barbie. Všechny klíčové outfity Margot Robbie najdete v samostatném článku, za zmínku zde ale rozhodně stojí pudrově růžová saténová róba s vlečkou z dílny Vivienne Westwood Couture a černé Schiaparelli šaty posázené flitry.

Margot Robbie ve Vivienne Westwood Couture na londýnské premiéře Barbie.
Margot Robbie ve Vivienne Westwood Couture na londýnské premiéře Barbie. | Zdroj: Profimedia.cz

Že si elegance nemusí vždy žádat vysokou módní oběť, zase dokázala herečka Jennifer Lawrence. Ta se v květnu na červeném koberci na filmovém festivalu v Cannes sice ukázala v nádherné rudé róbě, při sestupování ze schodů ovšem vyšlo (záměrně) najevo, že Lawrence pod šaty skrývá černé žabky. Od herečky, která se do slavných momentů z červených koberců mimo jiné několikrát zapsala svým pádem či zakopnutím, to byl více než sympatický krok. Touto svou volbou pohodlné obuvi se zároveň přidala po bok Julie Roberts či Kristen Stewart, které si v minulosti na stejném místě přímo před zraky fotografů zuly boty a do kinosálu došly bosky.

Jennifer Lawrence v Dior a žabkách na festivalu v Cannes.
Jennifer Lawrence v Dior a žabkách na festivalu v Cannes. | Zdroj: Profimedia.cz

O další módní podívanou se postarala transgender herečka Hunter Shafer, a to v rámci premiérové tour k snímku Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Její kreace, kterým dominovaly 3D květinové aplikace, metalické materiály a modely připomínající abstraktní umělecké plátno, se staly nádherným zpestřením konce roku.

Hunter Schafer v Marni na newyorské premiéře Hunger Games.
Hunter Schafer v Marni na newyorské premiéře Hunger Games. | Zdroj: Profimedia.cz

Na nejkrásnější róby z červených koberců za rok 2023 se podívejte ve fotogalerii v úvodu článku.