Cukroví pro líné? Není problém

Cukroví pro líné? Není problém Zdroj: Shutterstock

Cukroví pro líné: 5 rychlovek, které zvládnete, i když máte prosince po krk

Valérie Novotná

Prosinec je krásný, ale taky hodně vyčerpávající. Po kolečku shánění dárků a zařizování všeho kolem Vánoc má člověk jen málokdy chuť pouštět se do velkého pečení. Pokud se ale cukroví nechcete vzdát úplně, tady je pět tipů, které zvládnete, i když je vaše motivace na nule.

Koka kuličky: cukroví, které zvládnete i poslepu

Ingredience:

  • 1 balení piškotů

  • ½ másla

  • 2 až 3 lžíce kakaa

  • 2 až 3 lžíce cukru

  • kokos na obalení

  • trochu rumu (volitelně)

Stačí nadrtit piškoty, přidat měkké máslo, kakao, cukr, a pokud chcete, i kapku rumu. Vznikne hmota, kterou snadno vytvarujete do kuliček a obalíte v kokosu. Chvíli je nechte ztuhnout v lednici a hotovo. Minimální práce, ale maximální úspěch.

| Zdroj: Shutterstock

Kokosky: stačí vám tři ingredience

Ingredience:

  • 2 bílky

  • 100 g cukru

  • 150 g strouhaného kokosu

Ušleháte bílky s cukrem do pevného sněhu a opatrně do něj vmícháte kokos. Lžičkou vytvoříte malé hromádky, dáte je na plech a pečete je zhruba 10 až 12 minut při teplotě 160 °C. Jakmile začnou lehce zlátnout, jsou hotové. Jsou tak jednoduché, že je zvládne opravdu každý.

| Zdroj: Shutterstock

Čokoládové hrudky: rychlá a sladká záchrana

Ingredience:

  • 200 g čokolády

  • 1 až 2 hrsti arašídů, ořechů nebo cornflaků

Čokoládu rozpustíte a smícháte ji s tím, co máte doma – např. s arašídy, rozlámanými ořechy nebo cornflaky. Poté dávkujete lžičkou hrudky na plech nebo talíř. V lednici vám ztuhnou během dvaceti minut. Vypadají jako extra fancy cukroví, ale práce je na nich minimální. Dokonalý podfuk.

| Zdroj: Shutterstock

Líná vosí hnízda: klasika, jen letos bez nervů

Ingredience:

  • 1 balení piškotů

  • 1/2 kostky másla

  • 2 až 3 lžíce cukru

  • 1 až 2 lžíce kakaa

  • trochu rumu

Na náplň:

  • 2 lžíce másla a 2 lžíce cukru, nebo klidně pár lžiček Nutelly

Piškoty rozmixujete, přidáte máslo, cukr, kakao a trochu rumu. Hotovou hmotu natlačíte do formiček hnízd, do středu uděláte důlek a naplníte ho jednoduchým krémem nebo Nutellou. Přiklopíte piškotem a máte hotovo. Působí to jako poctivá klasika, ale přitom jde o úplně nejlínější verzi.

| Zdroj: Shutterstock

Perníčky bez zrání: když si vzpomenete pozdě

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky

  • 100 g cukru

  • 2 až 3 lžíce medu

  • 1 vejce

  • 50 g másla

  • 1 lžička perníkového koření

  • špetka jedlé sody

Tady se na žádné odpočívání těsta nehraje. Všechny ingredience smícháte, vypracujete těsto a můžete ho rovnou vyválet, vykrojit a dát do trouby. Před pečením je můžete potřít vajíčkem, aby se krásně leskly. Jsou měkké hned po vychladnutí, takže žádné schovávání do krabice a vyčkávání.

| Zdroj: Shutterstock

Doporučujeme