Florbalový šampionát žen zamířil do Singapuru. Dosáhnou Češky na vysněnou medaili?

Florbalový šampionát žen zamířil do Singapuru. Dosáhnou Češky na vysněnou medaili? Zdroj: FORTUNA GAME a.s.

Florbalový šampionát žen zamířil do Singapuru. Dosáhnou Češky na vysněnou medaili?

V pořadí čtrnácté mistrovství světa florbalistek je za dveřmi. Letos se uskuteční na nezvyklém místě v Singapuru. O to zajímavější ovšem bude sledovat, jak se jednotlivé celky s takovým prostředím poperou. Favoritkami budou tradičně seveřanky, na medaili si ovšem myslí i Češky. Šampionát začne už v tuto sobotu 2. prosince, o vítězkách pak bude jasno v neděli 10. prosince!


Poslední šampionát, který se před dvěma lety konal ve švédském města Uppsala, ovládly domácí hráčky. Švédská reprezentace vyhrála poosmé v řadě a celkově už podesáté. V zápase o zlato Švédky porazily těsně své odvěké rivalky z Finska v poměru 4:3. Kousek za velkým úspěchem zůstaly české reprezentantky, které suverénně prošly bez ztráty bodu do semifinále. V něm dlouho trápily Finsko, kterému nakonec podlehly jen o gól 4:5. V zápase o bronz, v němž se už zřejmě projevilo zklamání z těsného vyřazení, pak nestačily na Švýcarky. Po prohře 2:5 si tak Češky ze Švédska odvezly nakonec jen bramborové medaile, a to už popáté v řadě.

Místo letošního šampionátu bude pro florbal poněkud neobvyklé, pořadatelem totiž bude Singapur. V městském státě v jihovýchodní Asii to však nebude úplná premiéra, mistrovství světa se tam bude konat po osmnácti letech. Jde přitom o teprve druhou vrcholovou akci mimo evropský kontinent. Turnaje se zúčastní celkem 16 týmů, přičemž úplným nováčkem bude Francie. Naopak pro šestici reprezentací včetně Česka půjde už o čtrnáctou účast, nevynechaly tak dosud žádné mistrovství.

Los přisoudil Češkám v Singapuru skupinu se Švédskem, Polskem a Slovenskem. Do čtvrtfinále postoupí přímo první dva celky, týmy na třetím a čtvrtém místě pak čeká předkolo. Pro Česko je jednoznačným cílem přímý postup. Cestu k němu zahájí v neděli proti Polkám. O den později čekají na svěřenkyně trenéra Lukáše Procházky obhájkyně titulu ze Švédska a v posledním zápase si to rozdají ve federálním derby s florbalistkami Slovenska.

Český tým bude podle trenéra sázet především na soudržnost. Konečná nominace je přitom podle něj mix zkušeností a mladí.  Ve výběru tak nechybí zkušené opory jako pamětnice dosud jediné medaile kapitánka Eliška Krupnová a brankářka Jana Christianová. Do Singapuru odletěla také pětice stříbrných medailistek z posledního mistrovství světa juniorek včetně stále ještě šestnáctileté Karolíny Klubalové.

Favority šampionátu není nutné hledat dlouho. V centru pozornosti opět budou hlavně florbalistky Švédska a Finska, které dlouhodobě vládnou světovému florbalu. Na jejich pozice by pak měly útočit hlavně Švýcarky a snad i Češky. Překvapit se pokusí reprezentantky Lotyšska, Norska nebo Polska.  Na to, jak mistrovství dopadne, si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.