Miu Miu jaro/léto 2022

Miu Miu jaro/léto 2022 Zdroj: Profimedia.cz

GLOSA: Návrat bokovek a body positivity. Půjde to dohromady?

Jednou z nejvýraznějších přehlídek pro letošní jaro a léto byla bezesporu ta od Miu Miu. Mladší sestra Prady totiž letos vyslala kontroverzní, ale jasný signál – už je čas, aby se vrátily bokovky. Znamená to, že se spolu s nimi musí vrátit i diktatura plochých břich? 

O devadesátkách se s oblibou říká, že kdo si je pamatuje, tak je nezažil. O módě po roce 2000 bychom však mohli říct, že kdo ji zažil, bohužel si ji pamatuje navždy. Symbolem této doby se staly zejména kalhoty a sukně s ultra nízkým pasem, které nepřipouštějí tělesné nedokonalosti. Z dnešního pohledu je až zvláštní, jak masově jsme se tehdy tomuto diktátu všechny podléhaly – i za cenu neustálého kontrolování břicha doma před zrcadlem a zničeného vztahu k jídlu i sobě samé.

TIP NA VIDEO: Které trendy z devadesátek se vrátí letos?

Nešlo to jinak. Jediným ideálem byla v módních magazínech vysoká, šlachovitě štíhlá a zlatavě opálená modelka typu Gisele Bundchen, ty bulvární zase svými outfity i poklesky plnily celebrity typu Paris Hilton nebo Nicole Richie a někde mezi tím stála královna nenuceného cocaine chic stylu Kate Moss. Jinými slovy – je jedno, jak se k extrémní štíhlosti dostaneš, jestli zvolíš sport a dietu nebo dietu a party život se vším, co k tomu tehdy patřilo, důležitý je cíl.

Nemá smysl dlouze rozepisovat, jak jsme se k němu ta která dostávaly, nicméně povědomí o zdravém stravování tehdy nebylo valné a jako legitimní rada se stále jevila ta jednoslovná: „Nežer!“ Sice neexistoval Instagram se zaručenými radami od influencerek, nicméně v časopisech to univerzálními doporučeními jídelníčky žilo. Výsledkem je, že i po dvaceti letech máme sklony k anorektickému myšlení ("Přibrala jsem. Od zítra budu jíst k večeři jen saláty").

Tak jak teď má člověk pohlížet na to, že se podobná móda vrací?

Jedna věc samozřejmě je, že když vám bylo v roce 2000 -náct, nebudete ve třiceti slepě podléhat trendům. Pravdou ale je, že po určité době, kdy byla v centru dění tělesná diverzita a pozitivita, nyní móda nenápadně, ale nezpochybnitelně mění kurz.