žena s krásnou zdravou pletí

žena s krásnou zdravou pletí Zdroj: iStock

Čím škodíte své pleti? Známe nejčastější chyby v péči o pokožku

Každá z nás touží po krásné rozzářené pleti bez chyby. Ačkoliv se o sebe snažíme starat důkladně a utrácíme nemalé částky za zaručené kosmetické produkty, neuvědomujeme si, že si často škodíme pouze zbytečnými zlozvyky. Známe nejčastějších pět chyb v péči o pokožku, neděláte je náhodou také? 

Pokud vás trápí problémy s pokožkou, jako je předčasné stárnutí, pupínky, svědění, dehydratace, přecitlivělé reakce vaší kůže, zkuste se zamyslet, kde je problém.

Mezi nejčastější chyby v péči, které ženy nevědomky dělají, patří tyto:

1. Nedostatečná hydratace

Jednou z nejčastějších příčin unavené pleti je její nedostatečná hydratace. Základem krásné pleti je správný pitný režim. Denně byste měla vypít minimálně osm sklenic vody. Nezbytný je také kvalitní hydratační krém, který aplikujte na vyčištěnou pleť 2x denně, ráno a večer. Nejefektivněji zvýšíte hydrataci pleti používáním produktů s obsahem kyseliny hyaluronové. Díky dostatečně hydrataci bude vaše pleť vypadat mladistvě a bude mít lepší obranyschopnost.

2. Chodíte spát neodlíčená

Tohle je jedna z největších katastrof, které může vaše pokožka zažít. Pokud chodíte spát neodlíčená, zaděláváte si na mnoho nepříjemných projevů, ať už je to zánětlivé akné nebo zašedlávysušená pleť. Tím, že pleť před spaním nevyčistíte, své póry dobrovolně ucpáváte zbytky líčení, mazem, prachem, potem a toxiny, které na ní ulpěly během dne. Podle dermatologů je vyčištění obličeje stejně důležité, jako je třeba čištění zubů. Čistit pleť byste si měly i tehdy, když se nelíčíte.

3. Myjete se vodou z kohoutku

Pokud máte problémy se svou pletí, zamyslete se, jestli to není vodou, která vám teče z kohoutku. Může být totiž příliš chlorovaná nebo tvrdá a to bývá důvodem zvýšené citlivosti a suchosti pleti. Minimalizujte používání kohoutkové vody zejména na obličej a dopřejte své pleti větší hydrataci. Doporučujeme do denní rutiny přidat třeba květinové pečující vody či toner. Pokud po sprchování pociťujete pnutí a svědění pokožky těla, zkuste pokožku namazat hutným tělovým krémem bez parfemace.

4. Používáte nevhodné kosmetické pomůcky

Trendem posledních let jsou různé vyhlazující přístroje a čisticí kartáčky pro krásnější a mladistvější vzhled. Vždy je vybírejte s ohledem na svůj typ pleti. Volte ideálně takové, které nabízí možnost nastavení stupňů intenzity, a s jejich používáním začněte pomalu a opatrně. Vyšší tlak některých přístrojů může způsobit narušení přirozené bariéry pleti, projevuje se pak podrážděním, začervenáním či vznikem pupínků. Sérum nebo krém můžete dobře aplikovat také jemným vklepáváním konečky prstů.

5. Máte špinavé štětce a houbičky

Údržba a čištění štětců a aplikátorů by měla být stejně pravidelná jako péče o vaši pokožku. Kosmetické štětce a houbičky jsou plné bakterií, odumřelých buněk a mazu, které na naší pleti mohou způsobovat nechtěné projevy. Ideální je čistit tyto pomůcky 3x týdně speciálními čisticími přípravky. Nezapomeňte svůj arzenál také jednou za čas pravidelně obměnit za nový.