Jak si udržet krásnou a mladistvou pleť? Klíčová je hydratace!

Jak si udržet krásnou a mladistvou pleť? Klíčová je hydratace! Zdroj: Shutterstock

Jak si udržet krásnou a mladistvou pleť? Klíčová je hydratace!

Každá z nás touží mít krásnou, mladistvou a bezchybnou pleť. Často se však ženy začnou o svou pleť starat až tehdy, když se objeví první známky stárnutí. To je bohužel špatně. Už od mládí je zapotřebí chránit pokožku před slunečním zářením a dodávat jí potřebnou hydrataci. Jen tak lze zbavit pleť vrásek a zabránit i jejich dalšímu vzniku.

Proč pleť stárne?

Pleť začíná stárnou postupně od 25. roku, kdy v těle ubývá kolagen. Ten je zodpovědný za to, že je naše pokožka hladká, vypnutá a bez vrásek. Po 30. roce se začínají objevovat první mimické vrásky. V období menopauzy se mohou přidávat i pigmentové skvrny. Postupem času ztrácí pleť svou barvu, kůže je našedlá, suchá a povislá. Úbytek kolagenu však není jediným viníkem. Stav naší pleti ovlivňuje zejména životní styl, sluneční záření, kouření, ale také stres, genetika nebo spánek.

Hydratace pleti je základ

Největším nepřítelem vrásek je suchá pleť a nedostatečná hydratace. Hydratovat pokožku je nutné zevnitř i zvenčí. Proto dodržujte pitný režim a snažte se každý den vypít alespoň 2–2,5 litrů čisté vody nebo neslazeného čaje. Rovněž nezapomínejte pleť ráno i večer vyčistit a hydratovat pomocí pleťového krému a séra s obsahem kyseliny hyaluronové.

Zázrak jménem kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová nabírá v posledních letech na popularitě, jelikož má výjimečnou schopnost vázat vodu a dokáže tak skvěle hydratovat pokožku. Je také mimořádně účinná při vyplnění vrásek a vyhlazení pokožky. Na trhu existuje velké množství kosmetických přípravků s obsahem kyseliny hyaluronové. Nejlepší volbou jsou séra, která mají všeobecně vyšší koncentraci účinných látek. Poohlídněte se po takových přípravcích, které mají alespoň 1 či 2 % kyseliny hyaluronové.

Kosmetický pomocník lékárenské kvality

Pro kvalitní sérum s obsahem kyseliny hyaluronové raději zavítejte do lékárny, kde vám vyškolený personál poradí s výběrem. Můžete zde vyzkoušet Planthé Hyaluronové sérum, které navíc obsahuje růžovou vodu a extrakt zeleného čaje a chmele s omlazujícím účinkem. Tato kombinace látek účinně vyplňuje vrásky a dodává pokožce pocit mládí a svěžesti. Zelený čaj díky své antioxidační aktivitě pokožku chrání před vnějšími vlivy a zpomaluje stárnutí. Chmel stimuluje regenerační procesy a udržuje pružnost pleti. Květinová voda z růží navíc dodává pleti jemnou svěží vůní a mladistvou energii.

Planthé Hyaluronové sérum obsahuje růžovou vodu a extrakt zeleného čaje a chmele s omlazujícím účinkem
Planthé Hyaluronové sérum obsahuje růžovou vodu a extrakt zeleného čaje a chmele s omlazujícím účinkem | Zdroj: SWISS PHARMACEUTICAL

Jídelníček plný vitaminů a antioxidantů

Pro krásnou a bezchybnou pleť je také důležité mít pestrý jídelníček a konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny bohaté na vitaminy a antioxidanty. Právě ty jsou důležité, neboť dokáží eliminovat škodlivé účinky volných radikálů. Pleti prospívají také potraviny, které obsahují vitamin C a E, dále selen, betakaroten, draslík, zinek a omege-3 mastné kyseliny. Mezi ty nejlepší potraviny pro zdravou pleť patří:

  • bobulovité ovoce – borůvky, maliny, jahody, ostružiny;

  • granátové jablko;

  • ořechy a semínka – mandle, slunečnicová a lněná semínka;

  • avokádo;

  • tučné ryby – losos, tuňák, makrela;

  • listová a košťálová zelenina – zelí, brokolice, květák, hlávkový salát, špenát, růžičková kapusta;

  • červené hroznové víno;

  • hořká čokoláda;

  • batáty;

  • zelený čaj;

  • sója.