Červenou to začíná. Jak ji letos budete nosit vy?

Červenou to začíná. Jak ji letos budete nosit vy? Zdroj: Instagram @betina_goldstein, @paintedbyjools, @jinsoon

Lak na nehty, odstín 124 Salzburg, Mavala, 190 Kč, fann.cz
Lak na nehty, odstín 999 Rouge, Dior, 890 Kč, fann.cz
Lak na nehty, odstín 60 Really Red, Essie, 240 Kč, notino.cz
Lak na nehty, odstín 56 Fishnet Stockings, Essie, 236 Kč, notino.cz
Lak na nehty, odstín Kiss my Aries, OPI, 335 Kč, opishop.cz
14
Fotogalerie

Nadčasová a trendy: Červená manikúra ovládá Instagram i TikTok! Jak na ni?

Možná jste si už stačili všimnout, že červená barva je absolutním hitem letošního podzimu. Červené šaty, svetry i kabáty zaplavily v poslední době sociální sítě. A jelikož se tato barva objevila na přehlídkových molech také pro sezónu jaro/léto 2024, lze očekávat, že se s ní budeme potkávat i po skončení aktuálního předvánočního období. Trendy barvy se navíc často promítají i do manikúry, což znamená jediné – máme tu rudou nehtovou mánii. Pojďme se podívat, jak na ni.

V nekonečném světě manikúry je jen málo barev či trendů, které se pyšní tak hlubokou historií a tradicí jako odstíny rudé. Červené nehty jsou zkrátka a dobře již po desetiletí symbolem sofistikovanosti, elegance a nadčasovosti. A i když občas z pověstného trendového piedestalu spadly, nikdy neskončily v úplném zapomnění. Manikúra v červených tónech je jednoduše naprostou klasikou, a v současnosti jde navíc o jeden z největších trendů. A my se tomu vůbec nedivíme. 

TIP NA VIDEO: Jak vypadají podzimní trendy v manikúře pro rok 2023?

Video placeholde

Stručná historie červených nehtů

Kdo začal s barvením nehtů jako první? Možná budete překvapeni, ale historie sahá až do starověkého Egypta. Tam si na barvení potrpěli zejména muži, kteří pomocí různých odstínů naznačovali veřejnosti své společenské postavení. Nejvíc však využívali černou a zelenou. Trend červeně nabarvených nehtů odstartovala primárně Kleopatra a Nefertiti, které své konečky prstů potíraly červenou henou

Na svých nehtech si však zakládali také v Číně, kde s nimi experimentovala zejména dynastie Ming, která k červené barvě přidala také první pokus o umělé nehty. Ty si lepili na své přírodní nehty proto, aby bylo na první pohled zřetelné, že nemusí vykonávat manuální práci.

Ve 20. letech 20. století používaly ženy k barvení svých nehtů vysoce lesklý lak na auta, což samozřejmě nebylo z estetického ani zdravotního hlediska ideální. A přesně v tomto momentu přišla firma Revlon s revolucí v podobě prvního laku na nehty. Ten se prodával v lékárnách a místo barviva obsahoval pigmenty. 

V průběhu 20. století se pak červené nehty staly symbolem hollywoodského půvabu, který prezentovaly zejména ikony jako Marilyn Monroe nebo Audrey Hepburn.

Všestrannost i pochopitelný trend

Červená manikúra je velmi pestrá, a byť se může zdát, že nemá v rámci originality co nabídnout, opak je pravdou. Nejenže existuje nekonečná škála červených odstínů, díky kterým je můžete nosit a střídat od jara do zimy, červená je také skvělou barvou pro nejrůznější nail art, včetně francouzské manikúry.

Vyzkoušet můžete také oblíbené půlměsíce či bílé konečky po vzoru nail artistky světových hvězd Betiny Goldstein.

I když je červená nadčasová a můžete ji nosit celý rok bez ohledu na počasí, událost či outfit, není třeba předstírat, že v rámci jednoho konkrétního období v roce působí přímo magicky – ano, řeč je o Vánocích. Až tento čas za pár týdnů přijde, určitě se nebojte kombinovat rudý odstín se zlatou či stříbrnou. Instantní vánoční nálada zaručena.

Ty nejhezčí červené laky v trendy odstínech najdete v galerii v úvodu článku.