Ilustrativní foto

Ilustrativní foto Zdroj: Dr. Oetker, spol. s r.o.

Sladké vzpomínky: 3 tipy na dezerty jako od maminky

Vůně vanilky, skořice a čerstvě upečeného těsta. Právě tyto drobné momenty v nás probouzejí ty nejsilnější vzpomínky na dětství. Není to náhoda – aromatické látky v jídle aktivují části mozku spojené s emocemi a pamětí. A protože se blíží Den matek, připravili jsme pro vás tři recepty, které vás přenesou zpět v čase.

1.   Míša řezy

Svěží tvarohová náplň spolu s kakaovým těstem – kdo by neznal Míša řezy? Tajemství spočívá v kvalitním tvarohu. Vybírejte raději plnotučnou variantu, která dodá krému bohatost a sametovou texturu. Pokud chcete dosáhnout opravdu nadýchané konzistence, přimíchejte do tvarohové náplně trochu zakysané smetany. Výsledkem budou Míša řezy, které vás rázem přenesou do dětských let.

Na těsto:

●      5 vajec

●      160 g cukru

●      80 ml oleje

●      100 ml vody

●      160 g hladké mouky

●      40 g Přírodního kakaa Dr. Oetker

●      2 lžičky Kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker

Na přípravu těsta v míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně zašleháme olej a vodu. V míse smícháme prosátou mouku s kakaem a kypřícím práškem a vmícháme do žloutkové pěny.  Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech ho opatrně vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby a pečeme. Korpus necháme vychladnout a poté opatrně stáhneme pečící papír.

Na tvarohový krém:

●      750 g měkkého tvarohu

●      120 g cukru

●      150 ml smetany ke šlehání

●      1 lžíce Vanilkové pasty s mletým vanilkovým luskem Dr. Oetker

Na přípravu krému v míse vyšleháme tvaroh a cukr. Postupně přiléváme smetanu tak, abychom získali jemnou a krémovou konzistenci. Nakonec přidáme vanilkovou pastu a v případě potřeby krém přisladíme. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a dáme vychladit do ledničky.

Na polevu:

●      120 g hořké čokolády

●      120 ml smetany ke šlehání

Čokoládu nalámeme do smetany a společně krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě. Promícháme do rozpuštění, necháme krátce zchladnout a lehce zhoustnout.

Dokončení:

Polevu nalijeme na vychlazený krém, rozetřeme po celé ploše a dáme vychladit do ledničky. Řezy krájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě. Po každém řezu nůž otřeme.

2.   Višně v rumu

Višňový likér potěší na každé rodinné oslavě. Pro děti se samozřejmě nehodí, ale dospěláci si můžou přiťuknout.

Příprava višní v rumu sice vyžaduje trpělivost, ale výsledek stojí za to. Klíčem je vybrat zralé, ale stále pevné višně a kvalitní rum, který celému dezertu dodá charakter.

Ingredience:

●      1,2 kg čerstvých višní (s peckou)

●      6 lžic cukru

●      2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker

●      500 ml rumu

Na přípravu likéru višně odstopkujeme a umyjeme. Vložíme do dózy. Višně zasypeme cukrem, vanilkovým cukrem a zalijeme rumem. Uzavřeme, důkladně promícháme a odložíme stranou na asi 6 týdnů. Poté višně scedíme a likér nalijeme do lahví.

3.   Palačinky

Tajemství opravdu nadýchaných palačinek je v odleželém těstě. Připravte je alespoň 30 minut předem a nechte všechny ingredience, aby se dokonale propojily.

TIP: Pro moderní twist klasického receptu vyzkoušejte do těsta přidat trochu perlivé minerálky.

Ingredience:

●      300 ml mléka

●      200 g hladké mouky

●      2 vejce

●      2 lžíce cukru

Na přípravu těsta v misce vymícháme dohladka metličkou mléko s moukou, vejci, cukrem. Palačinky smažíme na pánvi potřené olejem z obou stran dozlatova. Potřeme oblíbenou náplní, srolujeme a podáváme.

TIP: Vyzkoušejte veganské palačinky. S nebesky čokoládovou ganache, malinami a pistáciemi.

Doporučujeme

Načíst další články