Klikpojisteni.cz

Klikpojisteni.cz Zdroj: Klikpojisteni.cz

Dostala jste luxusní dárek pod stromeček? Nezapomeňte ho ochránit

Přinesl vám letos Ježíšek luxusní dárek? Gratulujeme! Nezapomeňte ho však ochránit nejen před zloději. Kvalitní pojištění je nejlepším způsobem, jak se nenechavým rukám ubránit.

I když pod stromečkem nejčastěji dostáváme kosmetiku nebo staré známé „měkkouše“, tyto kategorie rozhodně nepatří k těm, které bychom si nejvíc přáli. Jak ukázaly předvánoční průzkumy, kromě zážitků patří mezi top dárky, o které si Ježíškovi píšeme, elektronika a domácí spotřebiče, různé chytré doplňky, jako jsou hodinky, elektrokoloběžky, ale třeba i herní konzole nebo projektor či domácí kino. Populární je rovněž sportovní vybavení, šperky, auta a či přestavba kuchyně nebo jiné místnosti.

Zloději chodí stále častěji

Možná jste podobný dárek pod stromečkem objevili i vy. A to je dobrá zpráva nejen pro vás, ale také pro zloděje. Jak ukázaly statistiky Policie ČR, zatímco od roku 2013 kriminalita s jedním drobným výkyvem klesala, v roce 2022, v tom posledním zdokumentovaném, naopak rostla, meziročně téměř o 20 %. Žebříčku vévodí majetková kriminalita, skoro čtyři z deseti skutků jsou krádeže.

Situace se významně liší v jednotlivých krajích. U krádeží statistiky významně navyšuje Praha - na 100 000 obyvatel tu připadá 665 krádeží, téměř se naopak nekrade na Zlínsku. Zloději navíc nejsou žádní troškaři – jejich návštěva vyjde průměrně na desítky tisíc korun. Zatímco v roce 2021 činila průměrná škoda způsobená majetkovou kriminalitou 63 147 Kč, o rok později to bylo už 73 864 Kč.

Objasněný jen jeden případ ze čtyř

A ještě poslední číslo – u majetkové kriminality dokáží policisté objasnit jen zhruba jeden případ ze čtyř. Ačkoliv je na muže zákona spoleh, nemůžete nechat nic náhodě, proto je dobré mít na paměti kvalitní pojištění. Nejen o vaše vánoční dárky se nejlépe postará to neživotní, kam spadá pojištění nemovitosti a domácnosti. A hodit se budou obě i v případě, že bydlíte v bytě. Zatímco totiž domácnost kryje vše, co by vypadlo z dřevěného domečku, kdybyste ho obrátili vzhůru nohama, nemovitost se postará o zbytek.

64_inteligentni_zamek_pixabay
64_inteligentni_zamek_pixabay | Zdroj: Klikpojisteni.cz

Kvalitní pojištění ochrání i nejluxusnější dárky

Jak říká Tereza Procházková ze srovnávače Klik.cz, existuje ale celá řada výjimek. „Mezi ně patří například kuchyňská linka, radiátory anebo regály připevněné ke stěně, které často spadají do pojištění domácnosti. Oba produkty se proto vyplatí sjednat u jedné instituce, protože je velká pravděpodobnost, že mezi nimi bude panovat synergie,” konstatuje Tereza Procházková a doplňuje, že podle statistik, které si srovnávač vede, je to právě první kvartál roku, kdy je sjednáno zdaleka nejvíc pojistek domácnosti.

Strašák jménem podpojištěnost

Jaká je hlavní chyba, kterou při sjednávání pojištění domácnosti děláme? Jde o podpojištěnost, tedy že náš majetek chráníme nižší částkou, než za kolik bychom pořídili veškeré nové vybavení. Nejen kvůli chytré elektronice už dnes není výjimkou, že se tato suma vyšplhá na milion korun. Jaký je stav u vás doma, nejlíp zjistíte tak, že si vezmete tužku a papír, celý byt obejdete, všechen majetek sepíšete a k položkám přiřadíte částky, za něž byste je znovu pořídili. Při podpojištěnosti vám navíc budou pojišťovny krátit plnění, což asi nikdo nechce.

Luxusní dárky pod stromečkem jsou skvělou příležitostí, jak si zkrášlit domov nebo si dopřát něco, po čem jsme dlouho toužili. Nezapomínejme ale na to, že zloději nespí ani v lednu. Pojištění domácnosti je proto nezbytností, která vám zajistí klidné spaní nejen co se vašich drahých vánočních dárků týče.