Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Jak na žrouty energie v domácnosti? Jejich výměnou uspoříte nadvakrát

Léto v plném proudu sice ulevilo našim domácnostem od nákladů na vytápění, ovšem zařízení s největší spotřebou – chladničky, mrazáky a pračky – jsou v chodu po celý rok. Co s tím? Možností, jak na provozu těchto spotřebičů chytře ušetřit, je hned několik.

Chybou je časté otevírání chladničky

Jedny z největších nároků na spotřebu energie má bezpochyby lednička. Na rozdíl třeba od sušičky se nachází v každé domácnosti, je v provozu celoročně a jejím úkolem je vytvořit chladný koutek v místnosti, kterou cíleně vytápíme. Okolní teplota má samozřejmě na spotřebu vliv, a proto chladničky obvykle potřebují nejvíce energie právě v létě, kdy jsou naše domácnosti nejvíce vyhřáté.

Řešením je umístit chladničku na vhodné místo, ideálně daleko od zdrojů tepla a do prostoru s dobrou cirkulací vzduchu. Možná vás překvapí, že spotřebu můžete snížit i dobře naplánovaným nákupem – prázdná lednička vyžaduje více energie, a to samé platí i v případě jejího přeplnění.

Samozřejmostí by pak měla být vhodná péče, jako je pravidelné odmrazování a občasná kontrola těsnění dveří. Vyhněte se také dlouhému vybírání, co si dáte k jídlu – otevřená dvířka znamenají ztrátu studeného vzduchu, kterou bude muset vaše chladnička dohnat.

Nízké spotřeby docílíte nižšími teplotami praní

Mezi známé žrouty energie patří také pračky. U tohoto spotřebiče velmi záleží na energetickém štítku a též způsobu, jakým jej používáte. Platí, že čím chladnější voda, tím vyšší úspora energie. Kde je to možné, zvolte proto raději nižší teplotu praní.

Životnost pračky (a tím pádem i úsporu) můžete zvýšit také správnou údržbou. Pravidelně pračku čistěte, a to včetně filtrů, po použití nechte buben řádně vyschnout a neperte, co do pračky nepatří. Pozor zejména na textil s mohutnými přezkami a kovovými prvky.

S novým spotřebičem dosáhnete dvojité úspory

Pravdou však je, že pokud máte starý spotřebič, provozní úpravy vás nejspíše před vysokými účty za elektřinu neochrání. Rozumným řešením je pak investice do nového, úsporného zařízení. Moderní spotřebiče jsou totiž vybavené špičkovými technologiemi, které mají jediný úkol – šetřit energie.

Chladničky Samsung Bespoke například využívají umělou inteligenci k řízení kompresoru. Lednička díky tomu pozná krátkodobé otevření dvířek a zamezí zbytečnému dochlazování. Podobně chytře řídí i odmrazování výparníku. Ve výsledku tak dokáže tento spotřebič ušetřit až 15 % energie.

AI za účelem maximální úspory využívají také pračky Bespoke. Kombinací nízké teploty a dalších technologií, které zajišťují vysokou účinnost praní, zvládnou snížit spotřebu energie až o 70 %. Výhodou je taktéž možnost sledování okamžité i dlouhodobé spotřeby prostřednictvím mobilní aplikace SmartThings. Jestliže se vám provozní náklady zdají vysoké, stačí zapnout režim AI Energy Mode a nechat pokročilé algoritmy, ať šetří za vás.

Nyní máte navíc možnost uspořit hned nadvakrát. Když si nové spotřebiče Samsung Bespoke pořídíte do 30. července, získáte 15 % z doporučené maloobchodní ceny zpět. Stačí schovat účtenku a do 14 dní po nákupu se zaregistrovat na webových stránkách Samsung.