Vertikální žaluzie v bytě? No jistě!

Vertikální žaluzie v bytě? No jistě! Zdroj: Shutterstock

Vertikální žaluzie v bytě? No jistě!

Když uvažujeme o pořízení nějakého stínicího systému do bytu, napadají nás látkové rolety, standardní žaluzie, nebo velmi oblíbené rolety Den a noc. Má ale smysl přemýšlet o svislých žaluziích? Určitě ano. Ukážeme si proč.

Vertikální žaluzie (ne)jen do kanceláře

Pro nasazení vertikálních látkových žaluzií jsou typické kanceláře a další nebytové prostory. Je to pochopitelné. Největším kladem a důvodem k jejich nasazení je jejich schopnost zakrýt i značně velké plochy. Kanceláře mají někdy nejen velká okna, ale rovnou celé prosklené stěny. Zvenčí jsme tedy zvyklí vídat vertikální žaluzie zejména v kancelářských budovách, v bankách a dalších firemních prostorách.

Když ale vezmete v úvahu jejich praktičnost, budete jistě souhlasit, že svislé látkové žaluzie mají své pevné místo i v obyčejné domácnosti. Jsou totiž:

  • schopné opravdu zakrýt velké prosklené plochy jako francouzská okna nebo balkonové dveře,

  • snadno zastoupí staré těžké a nevzhledné závěsy,

  • lehce ovladatelné pomocí několika ovládacích řetízků,

  • překvapivě levné při pořízení u renomovaných dodavatelů, jako je např. foa.cz,

  • téměř bezúdržbové, jelikož je stačí jednou za čas otřít vlhkým hadříkem. Pojďme si představit vertikální žaluzie trochu podrobněji.

Těší nás, my jsme vertikální žaluzie

Princip vertikálních žaluzií, kterým se občas říká i vertikální rolety, je Vám asi znám. Vertikální žaluzie tvoří svislé pruhy látky, zavěšené pomocí háčků na nosném profilu s kolejničkami. Výhodou vertikálních žaluzií je zejména jejich schopnost stínit velké prosklené plochy. Proto je vídáme zejména v kancelářských prostorech. Ovšem i v běžných domácnostech najdou uplatnění všude tam, kde doposud používáte závěsy.

Žaluzie ovládáte dvěma řetízky – jeden je pro roztažení a stažení žaluzií a druhý pro natočení textilních lamel žaluzií. Zajímavé na vertikálních žaluziích je i to, že jednotlivé pruhy látek jsou do velké míry na sobě vzájemně nezávislé. Můžete tedy kombinovat různé barvy látek, a tak docílíte velmi zajímavých efektů.

Můžete si vybrat, zda chcete žaluzie roztahovat z levé strany, z pravé strany, či dokonce zprostřed k oběma krajům. Záleží na tom, na jaké straně chcete mít ovládací řetízky.

5 příležitostí pro svislé žaluzie

Podívejte se spolu s námi na několik příkladů aplikací vertikálních žaluzií. Možná Vás dosud nenapadlo, jak jsou univerzální a užitečné.

1. Klasické zastínění okna

To je samozřejmě ten nejčastější důvod k pořízení svislých rolet. Pokud hledíte na jednoduchou eleganci, jsou pro Vás svislé žaluzie tou nejlepší volbou pro stínění oken. Jedny rolety totiž zakryjí více oken najednou, včetně balkonových dveří. Klidně i celou stěnu.

Při zatažených žaluziích tak neruší pohled na parapety, kliky oken, dekorace na parapetu nebo ozdoby nalepené na okenním skle. Vznikne vlastně čistá, jednobarevná, na pohled příjemná plocha.

2. Náhrada za závěsy

Kombinovat různé druhy zastínění je celkem pochopitelný a často používaný způsob ochrany před slunečními paprsky. Například záclony plus závěsy. Nebo designové rolety Den a noc s nízkým stupněm zastínění plus klasické žaluzie. Nebo lze nasadit venkovní rolety spolu s jakýmkoliv interiérovým stíněním.

Svislé látkové žaluzie jsou jako stvořené pro náhradu starých nemoderních závěsů. Spolu se záclonami budou látkové žaluzie vypadat naprosto skvěle. Navíc se mnohem snadněji udržují čisté a v kondici.

3. Falešná stěna

Máte byt s velkými místnostmi, ale jen 2+1? Chybí Vám třeba pracovna nebo místnost na denní spaní? Zkuste vyrobit pomocí svislých žaluzií dočasnou stěnu a rozdělte místnost na dvě. Za stěnou z látkových pruhů budete mít dopoledne klid na práci, ale bez problému prostým zatáhnutím za řetízek stěnu zase odstraníte.

Nebo pokud máte malé miminko, které má postýlku ve společné místnosti s Vámi, mohou mu zatažené žaluzie poskytnout dostatek soukromí, ale s vědomím, že jste kdykoliv na dosah.

4. Co nelze uklidit, to lze schovat

Úklid domu je samozřejmost. Nechceme nikomu radit, aby nepořádek jen něčím zakryl. Nicméně otevřený regál s oblečením, nebo policový systém se zásobami potravin asi nepůsobí reprezentativně. Snaha o jejich zakrytí je přirozená a pochopitelná.

Než shánět různá prostěradla a různobarevné závěsy, je lépe využít vertikální žaluzie. Opět oceníte jejich snadné ovládání i údržbu. Působí také sjednocujícím dojmem, pokud je nasadíte rovnou v několika místnostech. Návštěva ani nepozná, co se za nimi schovává.

5. Simulace okna

Ačkoliv si domů instalujeme stínicí systémy, světlo k životu potřebujeme. Jsou ale byty a místnosti, které mají jen malé okénko, nebo dokonce žádné. V takové místnosti se pak moc komfortně necítíme. To sluníčko prostě chybí a jakkoliv pěkný lustr ho nenahradí.

Asi není možné jen tak probourat stěnu a vyrobit si okno. Ale můžeme si ho nasimulovat. Stačí jen vybrat si stěnu, na které by se Vám okno líbilo a na ni nainstalovat vertikální žaluzie. Efekt zakrytého okna je ještě dokonalejší, pokud se vám povede na stěnu za žaluziemi umístit nějaký zdroj rozptýleného světla.

Jak je vidět, je dostatek důvodů, proč začít uvažovat o svislých žaluziích jako o svém novém pomocníkovi v domácnosti.