Užívejte si léto ve městě

Užívejte si léto ve městě Zdroj: Shutterstock

Užívejte si léto ve městě
Užívejte si léto ve městě
Užívejte si léto ve městě
Užívejte si léto ve městě
Užívejte si léto ve městě
6
Fotogalerie

Léto ve městě: 7 tipů, které změní balkon i terasu v zelenou oázu

Teplé počasí svádí k relaxaci na čerstvém vzduchu.  Pokud máte balkon nebo terasu, můžete si léto užívat plnými doušky, aniž byste museli opustit pohodlí domova. Jak na to?

Než se nadšeně vrhnete na budování a přesunování nábytku, dobře si rozmyslete, kde a jak se vám bude nejlépe odpočívat. Chcete grilovat s přáteli? Užívat si sklenku vína po práci mezi květinami, nebo si jen v klidu číst?

Pokračování 2 / 9

1. Pohoda pod nohama

Nepodceňujte povrch, který máte pod nohama. Letní slunce snadno rozpálí dlažbu tak, že na ni není možné stoupnout. Příjemnější volbou jsou dřevěné dlaždice a rošty. Dřevo na rozdíl od klasické dlažby nestudí ani z něj nesálá teplo po horkém dni ještě dlouho po západu slunce. Výhodou je také to, že snadno zakryjí případné nedostatky. Šikovné jsou i látkové koberce,které jsou velmi příjemné na dotyk.

Pokračování 3 / 9

2. Posaďte se, prosím

Na balkon se hodí subtilnější, lehké a skladné kusy nábytku. Chcete-li venku i pracovat, pořiďte si kvalitní ergonomicky tvarované sezení.

Na malém prostoru oceníte menší kulatý, půlkruhový nebo sklápěcí stolek. Hodí se k němu subtilnější křesílka, která lze v případě potřeby snadno složit. Nejčastěji bývají vyrobena z lehkého eukalyptového dřeva. Velkorysejší terase budou slušet větší stůl, polohovací křesla, lavice, komfortní lehátka nebo houpačka.

Pokračování 4 / 9

3. Sezení s nápadem

Úžasné možnosti nabízí taburety, sedací pytle a vaky plné kuliček. Kromě klasiky, jako je například Fatboy, jsou k dostání i kousky, které neudělají zbytečně vítr v peněžence. Jsou pohodlné, skladné a po sezoně je můžete používat i uvnitř.

Pokračování 5 / 9

4. Zelené království

Není žádným tajemstvím, že nejlépe balkon či terasu zútulní rostliny a stromky. Základ mohou tvořit stálezelené rostliny, které budou v nádobách celoročně. Vsadit můžete na buxus, cesmínu nebo hebe. Dobře vypadají také drobné kultivary jehličnatých keřů, například cypřišky, čarověníky smrků či borovic.

Nevadí-li vám úklid podzimních spadaných lístečků, zkuste si terasu zkrášlit tavolníkem, opadavým dřišťálem či drobnými kultivary mochen. Pokud máte doma palmy, datle, hořcové stromky, bougainvilley, pandorea, citrusy, přesuňte je na léto ven. Užívat si můžete také bylinky a okrasné rostliny v truhlících.

Pokračování 6 / 9

4. Chvála stínu!

Pokud si na balkoně či terase můžete užívat odpolední slunce, nezapomeňte na slunečník. Tam, kde je méně místa, oceníte typ se střechou, kterou lze oboustranně naklánět a otáčet až o 360 stupňů. Stín si tak můžete dopřát všude tam, kde je ho potřeba, což ocení i některé druhy rostlin. Další možností jsou různé typy stínění pomocí vytahovacích rolet nebo plachet.

Pokračování 7 / 9

5. Kancelář pod širým nebem

V případě, že patříte mezi šťastlivce, kteří mohou pracovat z domova, nebojte se přestěhovat kancelář přes léto na čerstvý vzduch. Stačí, když se vybavíte delším prodlužovacím kabelem s odpovídajícím počtem zásuvek. Kromě dobrého stínění není od věci ani nákup šikovného větráku.

Pokračování 8 / 9

6. Stylové osvětlení

Pokud rádi ponocujete nebo se chystáte posedět s přáteli do pozdních nočních hodin, zkuste si party vylepšit originálním osvětlením. Kromě obligátních svíček, luceren, loučí a asijských lampionů se vám nabízí řada možností. Efektně působí třeba osvětlení pomocí dekorativních světel, které mění plynule barvu.

Zajímavý způsob, jak spojit příjemné s užitečným, představuje svítící outdoorový nábytek. Pořídit si můžete nejen apartní svítící stolek, ale také sedátko, taburet, barovou stoličku nebo křeslo plněné kuličkami. Kdo chce, může přidat svítící objekty nebo vtipný prvek v podobě svítícího trpaslíka či sedacího psíka a podobně.

Pokračování 9 / 9

7. Grilování bez kouře a zápachu

Podvečerní siesta si přímo říká o rozdělání ohně v grilu a přípravu nějaké té dobroty. Chcete grilovat a nevyudit přitom sousedy? Pořiďte si brikety, které nekouří, nebo gril na plyn či elektřinu.

Praktickou volbou může být i přenosný nebo stolní gril, fondue či přenosná udírna. Pokud vaše volba padne na populární grilování, určitě oceníte speciální dřevěné uhlí s bambusovým základem a gelové podpalovače, které díky svému složení zabraňují vzniku dýmu.