Tommy Hilfiger a Gigi Hadid na londýnském fashion weeku

Tommy Hilfiger a Gigi Hadid na londýnském fashion weeku Zdroj: Profimedia.cz

Tommy Hilfiger bude navrhovat oblečení pro hendikepované

Máte někdy pocit, že módní návrháři tvoří své oblečení, aniž by si představovali, že ho budou nosit "normální" lidé? A teď si představte, jak se asi cítí lidé na vozíčku. Právě na ně se rozhodl pamatovat americký návrhář Tommy Hilfiger, který jim věnuje novou módní linii své značky. 

Není to tak překvapivý krok, jak by se mohlo na první dojem zdát. Americký designer už v devadesátých letech založil nadaci, která pomáhá mladým lidem z rizikových skupin a zajišťuje pro ně zdravotní, vzdělávací a kulturní programy. V roce 2008 pro změnu navrhl limitovanou sérii kabelek, přičemž část peněz z prodeje šla na podporu léčby rakoviny prsu.

Aktuálně Tommy Hilfiger oznámil, že připravuje linii oblečení pro hendikepované ženy a muže, pro něž už samotný akt oblékání vyžaduje mnohem větší úsilí, natož aby si mohli vybírat z nepřeberného množství trendů a stylových kousků. Hilfiger slibuje oblečení s magnetickými knoflíky, díky kterým ho půjde zapnout i jednou rukou. Podobně kalhoty budou mít zapínání na suchý zip a šíři nohavic bude možné měnit podle aktuálních potřeb.

O tom, že je kolekce už v procesu, svědčí i zveřejnění počtu kousků oblečení, které bude zahrnovat: Muži budou moci vybírat ze sedmatřiceti kousků, ženy ze čtyřiatřiceti. Podle návrháře, který v posledním roce spolupracoval se supermodelkou Gigi Hadid, je to další krok k demokratizaci módy.

Módních návrhářů, kteří se specializují na oblečení pro hendikepované a zároveň dbají nejen na praktičnost, ale i styl, není mnoho. Jednou z mála je šestadvacetiletá britská designérka Lucy Jones, která se před dvěma lety se svou kolekcí pro vozíčkáře dostala do prestižní ankety 30 pod 30 amerického magazínu Forbes. Lucy inspiroval bratranec, který nemůže pohybovat spodními končetinami a bez pomoci se neoblékne.

Oblečení od Lucy Jones nebo Tommyho Hilfigera tak může vozíčkářům dodat nejen styl, ale hlavně pocit větší nezávislosti. A to se cení!