Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Facebook

Muž na videu si make-upem zvýrazňuje prsa. Kde jsou opravdoví chlapi?

Správný muž má smrdět, říkala mi babička. Nejsem v tomto směru úplně tak ortodoxní, nechci mít doma chlapa, který sprchu a mýdlo vidí jednou za tři dny, a to jen z rychlíku, a pojmy jako deodorant nebo voda po holení mu nic neříkají. Ale čeho je moc... 

Když z veřejného prostoru a sociálních sítí začaly mizet nagelované patky a vytrhaná obočí a místo toho se začaly objevovat upravené plnovousy a kostkaté košile, mé srdce zaplesalo radostí. Konečně pořádná móda, chlap má být chlap a nemám se s ním po ránu prát o koupelnu.

Jenže netrvalo to příliš dlouho a mé nadšení opět vybublalo jako sklenička laciného sektu. Konkrétně ve chvíli, kdy jsem spatřila video, na němž si muž konturuje make-upem hrudník tak, aby to vypadalo, že každou volnou chvilku tráví ve fitku při posilování svalů.

Video placeholde

Napadá mě jedna prostá otázka: Kde ti muži jsou? Co se s nimi mohlo stát? Co je špatného na Bruce Willisovi, Tomu Hardym nebo na Oldřichu Novém, že chtějí mladí muži vypadat jinak než oni?

Zpět ke stereotypům

Svět je naruby! Zatímco ženy se přestávají holit a používat hygienické pomůcky, aby oslavily návrat k přírodě, svoji ženskou sílu a bojovaly proti zažitým stereotypům, muži si trhají obočí, líčí se a chodí na zákroky plastické estetické medicíny. Jenže ženská síla se přeci skrývá v něčem úplně jiném. Chtějme rovnoprávnost, ale co do platu, práv, a ne co do vzhledu. V tom je přeci naše síla. A to platí pro obě strany.

Podle mě bychom si některé stereotypy měli nechat. Třeba ty, že chlap má být chlap, silný, ochranitel, mužný, klidně dva dny neholený. Zatímco žena by měla být upravená, pečovat o sebe a nevracet se do dob kamenných. Prosím, pojďme zůstat ženy ženami a muži muži, prohazování rolí je dobré akorát tak ve filmech.

A co vy? Jaké máte rády muže?