Hedvábné šaty s prošívaným horním dílem, 27 tisíc korun

Hedvábné šaty s prošívaným horním dílem, 27 tisíc korun Zdroj: Zdeňka Imreczeová

Kabát z kolekce podzim/zima 2017
Prošívaná bunda s velkým límcem, 32 tisíc korun
Naše redaktorka Andrea v košilových šatech značky IMRECZEOVÁ
Košilové šaty s nakládanou aplikací, 9900 Kč
MBPFW FW 2017
9
Fotogalerie

Módní designérka Zdeňka Imreczeová: V oblečení se musíte cítit dobře!

Zazářila na posledním pražském týdnu módy, a přesto tvoří modely, které jsou především pohodlné, elegantní a minimalistické. Seznamte se se Zdeňkou Imreczeovou, zakladatelkou a designérkou módní značky IMRECZEOVA, kterou si každá moderní a praktická žena zamiluje. 

Na posledním Mercedes-Benz Prague Fashion Week jste patřila mezi hlavní hvězdy.Jak dlouho jste se na přehlídku připravovala?

Možnost předvést kolekci formou módní přehlídky je pro každého návrháře skvělá, ale zároveň náročná práce. Nejde jen o návrh a výrobu samotné kolekce, ale o celkové vyznění prezentace. Atmosféra přehlídky včetně make-upu, vlasů, doplňků, hudby atd. se musí propojit a souznít s konceptem kolekce. Za vším se skrývá mnoho hodin práce, mojí a několika spolupracovníků. Celý proces trvá asi čtyři měsíce.

Jak byste popsala svou tvorbu třemi slovy?

Minimalistická sportovní elegance!

MBPFW FW 2017
MBPFW FW 2017 | Zdroj: Zdeňka Imreczeová

A čím jsou vaše kousky výjimečné?

Snažím se vytvářet oblečení, které není sezónní záležitostí. Chci, aby ho ženy mohly nosit klidně i několik let. Mám ráda čisté linie stejně jako minimalistický přístup k navrhování oblečení, zároveň ale také hodně myslím na pohodlí – v oblečení se prostě musíte cítit dobře. Do každého kousku oděvu se snažím vnést nějaký zajímavý detail, kterého si všimnete třeba až po chvíli. Moje šaty nejsou prvoplánové. Chtěla bych jimi překvapovat i na druhý pohled.

Převažuje ve vašich kolekcích nějaká barva?

Nejraději pracuji s černou a šedou, ale vždycky se snažím, aby se v každé kolekci objevila i jiná, výraznější barva. V poslední době to jsou nejčastěji různé odstíny modré nebo bílá.

Přála jste si vždy být módní designérkou?

První impulsy přišly velmi brzy. Jako dítě jsem si ráda celé dny kreslila a na základní škole mě začaly zajímat móda a design. Už tehdy jsem si šila vlastní oblečení, které jsem pak hrdě nosila. Při výběru, kam na střední školu, to pro mě byla jasná volba. Hned od prvního ročníku na střední škole oděvní jsem svou budoucnost před sebou viděla jasně – pokračovat ve studiu designu oděvu na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a založit vlastní oděvní značku.

Nosíte i dnes své oblečení?

Nosím téměř výhradně vlastní modely, a to z několika důvodů. Jednak do každé kolekce zařadím vždy několik kousků, při jejichž navrhování a vývoji myslím tak trochu na sebe a na to, co mi zrovna schází v šatníku. A také potřebuji vědět, jak se moje oblečení chová na postavě, v různých situacích, jak látky vypadají po několika vypráních a tak dále.

Jaký je váš nejoblíbenější módní kousek, ať už z vaší tvorby nebo z jiné?

Určitě košilové šaty, které jsou pro mou značku už ikonickým produktem a objevují se v každé kolekci. Líbí se mi na nich propojení pánské a dámské formy oblečení, přísnosti a křehkosti, a navíc mi vyhovuje jejich univerzálnost. Můžete si je vzít přes den do práce, trávit v nich různým způsobem volný čas nebo jim večer dodat vhodné doplňky a využít je pro slavnostnější společenskou příležitost.

Léto sice ještě neskončilo, ale podzimní a zimní kolekce se už hlásí o slovo. Co v té vaší dominuje?

Kolekce se inspiruje oděvem a symbolikou japonských samurajů. Na oblečení se ve formě prošívání nebo textilních aplikací objevuje motiv stylizované chryzantémy, který je jedním z tradičních japonských symbolů věčnosti. Tradiční oděv japonských samurajů jsem odlehčila a postavila do konfrontace s klasickým současným kusem oblečení – pánskou košilí. Všechny modely v kolekci jsou monochromatické, barevnost je černá, šedá, bílá a sytě modrá. Mezi použité materiály patří přírodní hedvábí, merino vlna, kůže, bavlna a jemný mikrošusťák.

MBPFW FW 2017
MBPFW FW 2017 | Zdroj: Zdeňka Imreczeová

Jaké tři kousky bychom si měly pořídit do našich šatníků, abychom je unosily na podzim i v zimě a třeba i další sezónu?

Dobře padnoucí kožené sako bez kovového zdobení, kabát ze stoprocentní vlny v pánském stylu a minimalistickou koženou kabelku.

Podívejte se modely návrhářky Zdeňky Imreczeové:

Video placeholde