.

. Zdroj: TP-LINK Czech s.r.o.

Jak chránit děti před nástrahami online světa?

Kontrola dětí na internetu se může zdát jako kontroverzní téma. Jako rodiče se neustále pohybujeme na jakési hranici mezi důvěrou vloženou ve svého potomka a zároveň touhou své ratolesti preventivně chránit před nebezpečím reálného světa. Co je tedy onou zlatou střední cestou, kdy zachováme svým dětem potřebnou míru soukromí, ale zároveň je můžeme stále chránit?

Jedním z efektivních způsobu, jak můžete na své dítě decentně dohlížet, ale zároveň si zachovat odstup, je rodičovská kontrola, která je již poměrně oblíbená funkce některých routerů či meshových systémů.

To znamená, že svým ratolestem rovnou na síťové úrovni omezíte nebo rovnou zablokujete potenciálně škodlivý obsah. Omezení už na síťové úrovni mají za následek, že je děti nebudou mít šanci obejít. Vy budete ten, kdo určuje limity, ale zároveň svému dítěti poskytnete prostor, ve kterém se může na základně vlastních rozhodnutí svobodně pohybovat.

Rodičovská kontrola

Řešení rodičovské kontroly dotáhl k dokonalosti výrobce síťových zařízení TP-Link, který tyto funkcionality integroval do svých bezpečnostních produktů HomeCare a HomeShield. Ty tvoří nadstavbu pro zabezpečení všech připojených zařízení (včetně prvků chytré domácnosti), která u vás doma využívají internet. HomeCare nebo HomeShield podporuje většina síťových prvků z nabídky TP-Linku.

My se zde ale chceme zaměřit konkrétně na rodičovskou kontrolu, která se v rámci obou řešení dělí do několika oblastí. Za prvé, jak už bylo řečeno, můžete svým dětem omezit čas pobytu na internetu. Ano, je pravda, že mnohé děti to dnes mohou docela snadno obejít datovým tarifem na svém smartphonu, ale to je záležitost, která by minimálně do určité hranice věku dítěte měla spadat do vaší gesce.

Každopádně k Wi-Fi se děti třeba po osmé večer nepřipojí, pokud to v rámci rodičovské kontroly zakážete. Mohou přirozeně nastat výjimečné případy, kdy váš potomek bude potřebovat být on-line kvůli škole, ale to už je věcí domluvy mezi vámi a ním. Doporučujeme zakázat Wi-Fi připojení i na dobu společné rodinné večeře, to totiž mívají tendenci „hledět do displejů“ nejen děti, ale i samotní rodiče. Rodičovská kontrola tak může být zkouškou disciplíny i pro vás.

Dávkujte čas

Čas on-line navíc můžete „dávkovat“ i jako odměnu za dobré chování. Děti zároveň o prodloužení limitu mohou požádat, je to jen a jen o společné komunikaci. V takovém případě ale objektivně zhodnoťte důvod, proč vás dítě o prodloužení limitu žádá. Sledování videí na YouTube by tímto důvodem být nemělo, tedy pokud nejsou edukativní.

A nakonec se rodičovská kontrola TP-Linku týká i blokování nevhodného obsahu. Ať už jde o sexuální či násilný obsah, případně o obsah zaměřený na drogy, zde se asi všichni shodneme, že takové věci dětem před oči nepatří. Úroveň blokování obsahu jednoduše nastavíte pomocí mobilní aplikace či přes webové rozhraní, a zaměřit se můžete jak na nevhodná slova, tak i domény.

Snadno se vám v tomto ohledu budou spravovat sjednocená síťová prostředí typu mesh, v kterých je TP-Link průkopníkem i lídrem. Zmínit lze sadu Deco M5, která podporuje právě řešení HomeCare a verze s dvěma jednotkami zvládne pokrýt až 350 metrů čtverečních, což většině lidí bude stačit na celý dům i s terasou, případně s částí terasy. Nastavení v tomto případě probíhá snadno přes mobilní aplikaci Deco, která je k dispozici pro Android i iOS.

.
. | Zdroj: TP-LINK Czech s.r.o.

Alternativou – pokud už jste si dříve koupili kompatibilní router od TP-Linku – je kombinace právě routeru s opakovačem. Jedním z kompatibilních routerů může být model Archer C6, který zkombinujete s extenderem RE315. V tomto případě si veškerá síťová nastavení včetně právě rodičovské kontroly vyřešíte přes aplikaci Tether.

.
. | Zdroj: TP-LINK Czech s.r.o.

Navzdory tomu si uvědomujeme, že nejdůležitější je komunikace a vztah mezi rodičem a dítětem založený na důvěře a vzájemné dohodě. Menší děti je přirozeně nutné kontrolovat i v tomto případě, neznají totiž míru a nemají ještě zcela vyvinutý smysl pro to, co je dobře a co špatně. Ale pokud máte doma teenagera, se kterým se můžete domluvit tak, že nakonec celou rodičovskou kontrolu budete moci úplně vypnout, potom vám gratulujeme.

www.tp-link.com