7 tipů, jak přežít pylovou sezónu: dodržujte tyto jednoduché zásady

7 tipů, jak přežít pylovou sezónu: dodržujte tyto jednoduché zásady Zdroj: Shutterstock

7 tipů, jak přežít pylovou sezónu: dodržujte tyto jednoduché zásady

 Potýkáte se během jara s alergiemi? Alergické reakce můžete mírnit hlavně včasnou prevencí. Bránit se ovšem můžete, i když pylová sezóna řádí naplno. Dodržujte následující zásady a kvetoucí období se rázem stane snesitelnější.

1. Omezte v domácnosti výskyt alergenů

Doma oceníte čističku vzduchu s HEPA filtrem. Ráno a odpoledne neotevírejte okna: v této době totiž rostliny uvolňují nejvíce pylu. Vzduch v ložnici zvlhčujte a peřiny i matrace pravidelně větrejte, aby se v nich nedařilo roztočům. Roztoče v matracích zahubí speciální spreje, které koupíte v lékárnách. Koberce vyměňte za dlažbu, lino nebo korek. Záclony a závěsy nahraďte žaluziemi.

2. Choďte za alergologem

Neléčená alergie může vést k astmatu, proto pravidelně navštěvujte alergologa. Alergie se s věkem vyvíjí, proto je nutné, aby tomu odpovídala vaše léčba. Mějte ve své lékárniče i léky na alergii – tzv. antihistaminika. Např Claritine® se. užívá 1x denně (možno i dlouhodobě) a vedle senné rýmy se hodí i na tu celoroční. Claritine® je dobře snášen, nepotencuje účinek alkoholu a nemusí se požívat při jídle. Brát ho mohou i děti od dvou let, pokud váží více než 30 kg. Může vám ho předepsat lékař nebo si ho koupíte v lékárně bez předpisu.

3. Často se sprchujte a převlékejte

Po návratu domů se během pylové sezóny osprchujte a oblečte si čisté prádlo - na čistém oblečení není usazený pyl. Nesušte prádlo venku ani u otevřeného okna.

4. Spláchněte pyly

Venku noste hlavu zakrytou kloboukem, čepicí, šátkem apod. Po návratu domů, či před spaním, si umyjte vlasy. Pylová zrna tak spláchnete dříve, než vám začnou dělat potíže.

5. Vyplachujte si nos

Pořiďte si nosní sprej s mořskou nebo termální vodou a při příznacích alergie si 2× až 3× denně proplachujte nos. Mnoha lidem tyto přípravky pomáhají zmírnit otok nosní sliznice a tak zlepšit odtok sekretu z vedlejších dutin nosních.

6. Vyzkoušejte inhalace

Pomocí inhalace můžete dýchací cesty natolik posílit, že pozdější nápor pylů zvládnou mnohem lépe. K preventivní inhalaci přitom stačí obyčejná slaná voda nebo lázeňská kyselka. S procedurou začněte nejpozději týden, lépe však 14 dní před nástupem pylových alergenů. Stačí inhalovat 5–10 minut denně, nejlépe před spaním.

7. Vyvarujte se dráždivým látkám

Dejte si pozor na dráždivé látky, které by vaši alergii mohly zhoršit. Patří k nim cigaretový kouř, parfémy, silné vůně květin, úklidové prostředky, apod.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci!

Claritine® je léčivý přípravek s léčivou látkou loratadin k vnitřnímu užití.

L.CZ.MKT.CC.04.2020.1890