.

. Zdroj: internal

100 let od narození J. F. Kennedyho: Koho si měl vybrat, Marilyn, nebo Jackie?

Byly jako oheň a voda. Jedna byla blonďatá sexbomba, které leželi muži u nohou, druhá rezervovaná bruneta, která udávala styl. Jedno ale měly Marilyn Monroe a Jacquelin "Jackie" Kennedy společné – Johna Fitzgeralda Kennedyho. A právě dnes je to 100 let od jeho narození.

Pro obě dvě, jak pro Jackie, tak pro Marilyn se stala láska k prezidentovi Spojených států amerických osudnou. Zatímco jedna musela svého muže pohřbít po atentátu, který byl na něj spáchán, druhá byla podle konspiračních teorií pohřbena právě kvůli němu. Podle některých spekulací totiž nechal John Fitzgerald Kennedy Marilyn Monroe odstranit, aby nezničila jeho image. Dvě osudové ženy prezidenta Kennedyho se nemohly lišit víc. Vlastně ještě další věc je spojovala (kromě něj): Život se s nimi příliš nemazlil.

Pokračování 2 / 3

Jacquelin Kennedy (1929–1994)

Jackie Kennedy v životě zažila dvě nejhorší věci, které se ženě mohou stát – přišla o dítě a o muže a v obojím případě dvakrát.

Odjakživa se tato noblesní dáma, která udávala módní trendy své doby, toužila dobře vdát. Zřejmě v tom sehráli roli i její rodiče, kteří se kvůli ekonomické krizi rozvedli, ještě když byla malá. Přesto ale udělali vše proto, aby jejich děti měly co nejlepší vzdělání. Jackie mluvila plynně několika jazyky, vystudovala pařížskou univerzitu na Sorbonně. Ve Francii ji milovali, nejen díky tomu, jak bravurně zvládala jejich jazyk, ale také díky vkusu, který ovládala.

V padesátých letech se stala fotoreportérkou deníku Washington Times, díky čemuž se seznámila i se svým budoucím manželem, kterého potkala na jednom večírku. V roce 1953 měli velkolepou svatbu, manželství ale nebylo šťastné. Jakkoli se Jackie snažila, starala se o domácnost, podporovala ho v jeho kandidatuře na prezidenta, zařizovala Bílý dům, Kennedy se nevzdal svých bokovek. Jackie přitom politiku nesnášela, dle jejích slov jí právě ona nejvíc brala manžela.

Tragickým se pro ni stal rok 1963, kdy nejprve zemřel dvoudenní syn Patrick a poté byl v listopadu při návštěvě Dallasu zastřelen její manžel (Jackie přitom seděla vedle něj v autě). O pět let později se znovu vdala za řeckého podnikatele Onnassise, což spousta Američanů nesla s těžkou nevolí.

Ani toto manželství však nebylo idylické. Onnassis nikdy příliš neocenil její svobodomyslnost a schylovalo se k rozvodu, když ale v roce 1973 došlo k další životní tragédii – při leteckém neštěstí zemřel Onnassisův syn Alexander. Jeho otec jej doprovodil o dva roky později. Jacquelin ho přežila skoro o dvacet let, v roce 1994 zemřela na rakovinu.

Pokračování 3 / 3

Marilyn Monroe (1926–1962)

Také život Marilyn Monroe neboli Normy Jean, jak se jmenovala vlastním jménem, byl spíše jak z pera nějakého romanopisce. Dětství trávila nejčastěji u příbuzných nebo pěstounů, matka ji jen navštěvovala (a často brávala do kina). Mezitím se tak úporně snažila vydělat peníze, aby měla s dcerou kde bydlet, že se z toho složila.

Mladičká Norma musela být jak v Jiříkově vidění, když v roce 1946 podepsala smlouvu s Twentieth Century Fox a začala se věnovat modelingu. Z hlediska kariéry byl pro ni převratný rok 1950, kdy hrála hned v šesti filmech.

Po dvou neúspěšných manželstvích se v roce 1956 jejím mužem stal dramatik Arthur Miller, kterého sice milovala, ale zároveň doufala, že jí pomůže dostat se k lepším rolím. Jenže stal se spíše opak, Marilyn procházela těžkým obdobím, kdy se čím dál tím více uchylovala k tišícím lékům a antidepresivům. Dvakrát potratila a čím dál tím více se utápěla v psychických problémech.

Zřejmě jednou z posledních kapek byl její románek s prezidentem JFK. Zatímco on byl vyhlášený proutník, Marilyn jej údajně milovala a doufala, že se s Jackie rozvede a ona se stane první dámou USA.

Podle konspiračních teorií se jí aférka s prezidentem stala v roce 1962 osudnou. Ze 4. na 5. srpna 1962 byla nalezena ve svém bytě mrtvá. Ačkoliv oficiální závěry hovoří o sebevraždě, dodnes se spekuluje i o tom, že se tajné služby potřebovaly Marilyn zbavit. Důvod? Příliš tlačila na prezidenta, aby se rozvedl, což by poškodilo jeho reputaci.

Připomeňte si slavné přání k narozeninám od Marilyn pro JFK.