Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Tereza Kovářová

Ženy očima muže: Ve spárech kváskové mafie

Nástup farmářských tržišť, touha žít zdravě, mít svůj nutriční osud pevně v rukou, nezávislost na zlých gigantech, které nás chtějí nejenom okrást, ale i otrávit... To je jenom pár důvodů, proč v poslední době před každé slovo dáváme předponu bio. S manželkou jsme se těmto trendům vždycky smáli, protože jsme tohle hnutí považovali za módu. Mě však velmi rychle smích přešel!

„A co je tohle?“ ptám se a ukazuju na malou plastovou dózičku s odporným šedým obsahem uvnitř.

„To je kvásek!“ zněla manželčina odpověď.

„A na co kvásek?“

„Budu péct chleba!“

Následovala slovní přestřelka o tom, proč by měla péct doma chleba, když Šumava od Vietnamce zezdola je přece dobrej chleba. „Víš, kolik je v něm éček?“ uzemnila mě žena. V tu chvíli jsem si vzpomněl na Ivetu Bartošovou, jak kdesi kdysi v televizi blekotala něco o éčkách. A jak dopadla!

V následujících týdnech se chod naší domácnosti výrazně zpomalil díky výrobě kváskového chleba. Nežehlí se, nepere se, neuklízí se. Místo aby žena udělala dětem večeři, každý druhý den se lopotí se svým chlebem. O tunách špinavého nádobí navíc ani nemluvě. Taky mě zarazilo, proč najednou tak často chodí někam ven. „Jdu si pro kvásek, Monika má teď fakt skvělej!“

Tak dobře! Žena někde klábosí o biopotravinách s kámoškou, já jsem doma s dětma a ty mají hlad. Oblékám se, jdu dolů k Vietnamcovi, kupuju půlku Šumavy a dětem ji dávám k večeři s máslem a se šunkou. „Tati, tenhle chleba je lepší než ten od maminky,“ slyším za chvíli od dcery. „Ale ten je zdravější,“ odpovídám výchovně.

„Když mně ten její nechutná!“ kontruje dcera.

„Mně taky ne,“ přiznávám se dceři. „Ale mamince to říkat nebudeme, co?“

Za chvíli je žena doma s kváskem i se dvěma taškami plnými mouky, kterou už stejně nemáme kam dávat. Jakoukoli skříňku otevřu, sype se na mě mouka. Vážně bych chtěl tomu jejímu chlebu dát ještě šanci, ale nejde to! Už z principu. V poměru čas/výkon na celé čáře vítězí Vietnamcova Šumava. Prý brzo umřu, když nebudu jíst zdravě, říká mi manželka. Tak to jsem rád. Mě kvásková mafie živého nedostane!

Zajímá vás, jak se takový domácí chléb peče? Podívejte se na video:

Video placeholde