Hádky do partnerství patří. Jak je zvládat co nejlépe?

Hádky do partnerství patří. Jak je zvládat co nejlépe? Zdroj: Shutterstock

Hádky do postele nepatří! Jak zvládat konflikty bez vypjatých emocí?

Výměna názorů patří do každého vztahu. Neventilovaná nespokojenost totiž postupně narůstá a nakonec může skončit pověstným bouchnutím sazí. 

Pokud se chcete vyhnout zbytečným dramatům, zkuste se při řešení partnerských krizí řídit jednoduchými pravidly.

1. Neobviňujte se navzájem a nepřipomínejte si minulé přešlapy. Popisujte své pocity z nastalé situace a přidejte konkrétní přání, jak byste ji chtěli řešit.

2. Naslouchejte protistraně a uznejte, že partner má právo na jiný názor. Respektujte jeho pohled na věc.

3. Buďte konstruktivní. Navrhněte řešení, které by bylo schůdné pro oba. Nechte partnera navrhnout jinou variantu.

4. Zásadní konflikty řešte na neutrálním území. Pouze tak se budete vracet domů bez obav z nepříjemných zážitků.

5. Nenoste konflikty do postele. Po hádce se vám nebude dobře usínat. Zvýší vám hladinu adrenalinu, takže spánek buď není možný vůbec, nebo je velmi nekvalitní. Večerní únava navíc může negativně poznamenat naši komunikaci. Ráno, kdy jsme odpočatí, je tedy opravdu moudřejší večera!

6. Nejlepší příležitostí k urovnání nepříjemností je společná procházka. Nahromaděné napětí totiž můžeme ventilovat nejen slovy, ale také pohybem. Domů se vrátíte klidnější. Jinou možností je zajít spolu na večeři či skleničku. Prostředí kavárny či restaurace přirozeně nutí k tichému hovoru a opatrnější volbě slov.

7. Zaveďte pravidlo stop. Domluvte si s partnerem zásady, které budete v případě konfliktu používat. Velkou výhodou je záchranné slovo, kterým dáte partnerovi najevo, že se vás jeho slova dotýkají osobně. Důležitý je vzájemný respekt k pocitu druhého.

8. Nedělejte předčasné závěry. Snažte se ignorovat myšlenky na to, co tím ten druhý myslel. Zkrátka nedomýšlejte si. Často se ukáže, že jsou to jen naše konstrukty, a zbytečně hádku komplikují.

9. Sex na usmířenou? U některých dvojic to může takhle fungovat. Ale pravděpodobně pouze krátkodobě a z fyziologického hlediska to působí jako ventil nahromaděné energie a napětí. Pokud problém zůstane nevyřešen, bude se nám ve vztahu znovu a znovu objevovat.

Nedaří se vám konflikty dlouhodobě zvládat a hrozí, že se rozvedete? Podívejte se, co vás čeká ...

Video placeholde